Libra: Ποιοι και γιατί αντιδρούν στο κρυπτονόμισμα του Facebook

Libra: Ποιοι και γιατί αντιδρούν στο κρυπτονόμισμα του Facebook Facebook Twitter
0

Η Facebook αποκάλυψε χθες τα σχέδιά της για το κρυπτονόμισμα Libra, που αναμένεται να κυκλοφορήσει, μια κίνηση που δεν πέρασε απαρατήρητη από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε ότι «αποκλείεται» να γίνει το Libra ένα κανονικό νόμισμα, όπως μετέδωσε το Bloomberg, που επικαλέστηκε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1. Η Ομάδα των G7 --που περιλαμβάνει τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ-- θέλει να συστήσει ένα φόρουμ για να αποτιμηθούν οι κίνδυνοι ψηφιακών νομισμάτων, όπως του Libra, στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αυτό αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, που επικαλείται επιστολή από τον Λεμέρ και τον διοικητή της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό. Η ομάδα αυτή θα περιλαμβάνει κεντρικές τράπεζες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), σύμφωνα με τους FT.

Στο μεταξύ, ο Μάρκους Φέρμπερ, Γερμανός ευρωβουλευτής προειδοποίησε ότι το Facebook θα μπορούσε να γίνει «σκιώδης τράπεζα» λόγω των σχεδίων για τα ψηφιακά νομίσματα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Από την άλλη πλευρά, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ εμφανίστηκε περισσότερο θετικός απέναντι στο σχέδιο αυτό, λέγοντας ότι παραμένει ανοικτόμυαλος --αν και πρόσθεσε την προειδοποίηση ότι το Libra θα βρεθεί αντιμέτωπο με τις ρυθμιστικές αρχές. «Οτιδήποτε λειτουργεί σε αυτόν τον κόσμο γίνεται αυτομάτως συστημικό και θα πρέπει να υπάγεται στα αυστηρότερα ρυθμιστικά πρότυπα», δήλωσε χθες ο κεντρικός τραπεζίτης.

Το Libra της Facebook, που αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2020, θα τελεί υπό την εποπτεία μιας κοινοπραξίας εταιριών, στις οποίες περιλαμβάνονται η Visa και η Uber. Πρόκειται για ένα stablecoin, το οποίο σημαίνει ότι βασίζεται σε περιουσιακά στοιχεία και στόχος είναι να κινείται πολύ κοντά σε μια συγκεκριμένη τιμή, αντί να καταγράφει έντονες διακυμάνσεις όπως το bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα. Η εταιρία έχει επίσης αναπτύξει ένα ψηφιακό πορτοφόλι, που ονομάζεται Calibra, για να μπορούν οι δικοί της χρήστες να αποθηκεύουν και να ανταλλάσσουν το ψηφιακό νόμισμα.

Πολλοί ειδικοί θεωρούν την είσοδο της Facebook στα κρυπτονομίσματα μια πολλά υποσχόμενη κίνηση για τη συγκεκριμένη αγορά, αλλά υποστηρίζουν ότι τα ρυθμιστικά εμπόδια αποτελούν πιθανόν ένα σημείο στο οποίο θα μπορούσε να σκοντάψει το όλο εγχείρημα. «Η είδηση ανακοινώθηκε σε μια περίοδο κατά την οποία η Facebook δέχεται έντονες πιέσεις από ρυθμιστικές αρχές, μετόχους και χρήστες προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα σε σχέση με τα προσωπικά δεδομένα», σχολίασε η Ορελί Λ'Οστίς, αναλύτρια στη Forrester.

Το γεγονός ότι η Facebook συνεργάζεται με χρηματοπιστωτικές εταιρίες όπως η Visa και η Mastercard σημαίνει ότι «μπορούμε να αναμένουμε ότι οι ρυθμιστικές αρχές και οι κυβερνήσεις θα διατυπώσουν ερωτήματα σχετικά με τη συλλογή χρηματοπιστωτικών δεδομένων της Facebook και τη διαχειριστική διαδικασία, και κατά πόσον το σύστημα πληροί όλες τις νομικές και ρυθμιστικές προϋποθέσεις», ανέφερε η Λ'Οστίς σε χθεσινή της έκθεση.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ CNBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ληστεία στο Λούβρο: «Αποτύχαμε» - Πιέσεις στη γαλλική κυβέρνηση για την ασφάλεια των μουσείων

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: «Αποτύχαμε» - To «κατηγορώ» στη γαλλική κυβέρνηση για την ασφάλεια των μουσείων

Το σχόλιο του Γάλλου υπουργού Δικαιοσύνης για το γεγονός του ότι χρειάστηκαν μόνο 7 λεπτά για να κλαπούν ανεκτίμητης αξίας κοσμήματα από το πιο διάσημο μουσείο του κόσμου
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Θα αποκλείσει εντελώς τον πρίγκιπα Άντριου από τη βασιλική ζωή όταν ανέβει στον θρόνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Θα αποκλείσει εντελώς τον πρίγκιπα Άντριου από τη βασιλική ζωή όταν ανέβει στον θρόνο

Ο 43χρονος πρόκειται να ακολουθήσει αυστηρότερη στάση από αυτή του πατέρα του σε σχέση με τον πρίγκιπα Άντριου, απαγορεύοντάς του οποιαδήποτε εμπλοκή στη βασιλική ζωή
LIFO NEWSROOM
Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα για την κινηματογραφική ληστεία στο Λούβρο

Διεθνή / Πολύτιμα κοσμήματα και μια «τέλεια» διαφυγή: Τι γνωρίζουμε ως τώρα για τη ληστεία στο Λούβρο

Πώς οι δράστες εισέβαλαν στο πιο διάσημο μουσείο του κόσμου μέρα-μεσημέρι και κατάφεραν να εξαφανιστούν παίρνοντας μαζί τους οκτώ ανυπολόγιστης πολιτιστικής αξίας κοσμήματα
LIFO NEWSROOM
Βιρτζίνια Τζιούφρε: «Φοβόμουν ότι θα πέθαινα ως σκλάβα του σεξ στα χέρια του Έπσταϊν»

Διεθνή / Βιρτζίνια Τζιούφρε: «Φοβόμουν ότι θα πέθαινα ως σκλάβα του σεξ στα χέρια του Έπσταϊν»

Το βιβλίο «Nobody’s Girl», που αναμένεται να κυκλοφορήσει την Τρίτη –σχεδόν έξι μήνες μετά την αυτοκτονία της Τζιούφρε– περιγράφει με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες τη φρίκη που βίωσε στα χέρια του
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Γιατί η υπόθεση Τζον Μπόλτον είναι πιο σοβαρή από εκείνες εναντίον άλλων επικριτών

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Γιατί η υπόθεση Τζον Μπόλτον είναι πιο σοβαρή από εκείνες εναντίον άλλων επικριτών

Ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να πιέζει για διώξεις εναντίον επικριτών του, με τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον να αντιμετωπίζει 18 κατηγορίες για κακή διαχείριση απόρρητων πληροφοριών
LIFO NEWSROOM
Ο σκιώδης στόλος της Ρωσίας στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Διεθνή / Ο σκιώδης στόλος της Ρωσίας στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζει σχέδιο για επιθεωρήσεις στα πλοία του «σκιώδους στόλου» της Ρωσίας, με στόχο να περιορίσει τη χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία και να ενισχύσει την ασφάλεια των θαλασσών
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ προέτρεψε τον Ζελένσκι να αποδεχτεί τους όρους του Πούτιν, αλλιώς θα «καταστραφεί» από τη Ρωσία.

Διεθνή / Ο Τραμπ προέτρεψε τον Ζελένσκι να αποδεχτεί τους όρους του Πούτιν, αλλιώς θα «καταστραφεί» από τη Ρωσία

Σάλο προκαλεί η συνάντηση Τραμπ – Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο, όπου ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται να ζήτησε από τον Ουκρανό ηγέτη να αποδεχθεί τους όρους του Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου
LIFO NEWSROOM