Λα Πάλμα: Ποτάμια λάβας από το ηφαίστειο «κατάπιαν» εργοστάσιο- Lockdown λόγω τοξικών αερίων

Λα Πάλμα: Ποτάμια λάβας από το ηφαίστειο «κατάπιαν» εργοστάσιο- Lockdown λόγω τοξικών αερίων Facebook Twitter
Πηγή φωτό AP
0

Τρεις εβδομάδες μετά την έκρηξή του, το ηφαίστειο τη Λα Πάλμα της Ισπανίας ακόμη εκτοξεύει ατελείωτα ποτάμια λάβας, χωρίς να υπάρχουν σημάδια ότι θα εκτονωθεί η δραστηριότητά του. 

Σήμερα, η λάβα από το Κούμπρε Βιέχα «κατάπιε» ένα εργοστάσιο τσιμέντου, με συνέπεια οι τοπικές αρχές να δώσουν εντολή για lockdown στην περιοχή. 

Οι κάτοικοι στις πόλεις Ελ Πάσο και Λος Λιάνος δε Αριδάνε κλήθηκαν να μείνουν μέσα, με κλειστά παράθυρα και κλιματιστικά, προκειμένου να αποφευχθεί η εισπνοή τοξικών αερίων από το εργοστάσιο που καιγόταν καθώς το «κατάπινε» η λάβα. «Μείνετε μέσα, αν είναι δυνατόν στα πιο εσωτερικά δωμάτια», ανέφερε η οδηγία των αρμόδιων αρχών, μέσω Twitter.  

Μετά τη μερική κατάρρευση του ηφαιστειακού κώνου το Σάββατο, νέα ποτάμια λάβας έρευσαν προς τη θάλασσα, καταστρέφοντας φυτείες μπανάνας και αβοκάντο, αλλά και τα περισσότερα από τα σπίτια που είχαν απομείνει στην πόλη Τοντόκε. 

Μάλιστα, οι ειδικοί έκαναν λόγο για κομμάτια λάβας με μέγεθος τριώροφου κτιρίου, ενώ εκτίμησαν ότι το πλάτος των «ποταμιών» από το ηφαίστειο έφτανε το 1,5 χιλιόμετρο. 

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι περιμένουμε να τελειώσει κάποια στιγμή σύντομα η έκρηξη που ξεκίνησε πριν από 21 ημέρες», δήλωσε ο Χούλιο Πέρεζ, υπουργός Ασφαλείας στα Κανάρια Νησιά. Την Κυριακή καταγράφηκαν 21 σεισμικές δονήσεις στην περιοχή, η μεγαλύτερη από αυτές μεγέθους 3,8 Ρίχτερ. 

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες τα ποτάμια λάβας που εκτοξεύονται από το Κούμπρε Βιέχα έχουν καταστρέψει περισσότερα από 1.186 κτίρια στη Λα Πάλμα. Περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους, στο νησί της Ισπανίας με τους περίπου 83.000 κατοίκους. 

Με πληροφορίες από Reuters 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Το FBI δεν είναι σίγουρο ότι χτύπησε σφαίρα το αυτί του

Διεθνή / Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Το FBI δεν είναι σίγουρο ότι χτύπησε σφαίρα το αυτί του

Μια από τις πρώτες θεωρίες υποστήριξε ότι ο Τραμπ μπορεί να χτυπήθηκε από θραύσμα γυαλιού όταν η σφαίρα πέρασε μέσα από μια οθόνη, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί καμία σπασμένη οθόνη
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Θεαματικά κέρδη για την βασιλική οικογένεια από αιολικά πάρκα και ξεναγήσεις στα ανάκτορα

Διεθνή / Βρετανία: Θεαματικά κέρδη για την βασιλική οικογένεια από αιολικά πάρκα και ξεναγήσεις στα ανάκτορα

Τα έσοδα του Crown Estate, που διαχειρίζεται την δημόσια περιουσία της βασιλικής οικογένειας, ανήλθαν σε 1.1 δισ. λίρες το τρέχον έτος σε αντίθεση με το 2023, που ήταν 443 εκατ. λίρες
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Σελίν Ντιόν: Θα ερμηνεύσει το «L'Hymne à l'amour» της Εντίθ Πιάφ στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων;

Διεθνή / Σελίν Ντιόν: Θα ερμηνεύσει το «L'Hymne à l'amour» της Εντίθ Πιάφ στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων;

«Η παρουσία της στο Παρίσι δεν είναι σύμπτωση», δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Αθλητισμού - Η τραγουδίστρια του «My heart will go on» έφτασε στην γαλλική πρωτεύουσα την Τρίτη 23 Ιουλίου
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ