ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

Λ. Οίκος προς Ερντογάν: Ανησυχία ότι η απόκτηση των S-400 υπονομεύει τη συνοχή του ΝΑΤΟ

Λ. Οίκος προς Ερντογάν: Ανησυχία ότι η απόκτηση των S-400 υπονομεύει τη συνοχή του ΝΑΤΟ Facebook Twitter
EPA
0

Την ανησυχία της διοίκησης Μπάιντεν ότι η απόκτηση των S-400 υπονομεύει τη συνοχή του ΝΑΤΟ εξέφρασε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, στην πρώτη επικοινωνία Ουάσινγκτον- Άγκυρας μετά την ορκωμοσία.

Ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Τζο Μπάιντεν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον εκπρόσωπο και σύμβουλο Εξωτερικής Πολιτικής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραΐμ Καλίν.

Ο Σάλιβαν καλωσόρισε την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, ενώ εξέφρασε και την υποστήριξη της Ουάσινγκτον στα σχέδια του γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Παράλληλα ο Σάλιβαν εξέφρασε την πρόθεση της διοίκησης Μπάιντεν «να ενισχυθεί η διατλαντική ασφάλεια μέσω του ΝΑΤΟ, εκφράζοντας την ανησυχία ότι η απόκτηση των ρωσικών S-400 από την Τουρκία υπονομεύει τη συνοχή και την αποτελεσματικότητα της Συμμαχίας», σύμφωνα με ανακοίνωση της εκπροσώπου.

Στην ίδια συνομιλία ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας υπογράμμισε «τη δέσμευση της διοίκησης Μπάιντεν στη στήριξη των δημοκρατικών θεσμών και του κράτους δικαίου». Ο Σάλιβαν επίσης τόνισε την επιθυμία της Ουάσινγκτον για την οικοδόμηση εποικοδομητικών σχέσεων ΗΠΑ- Τουρκίας, για την επέκταση των τομέων συνεργασίας και για τη «διαχείριση των διαφωνιών αποτελεσματικά».

Τέλος, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεργαστούν για τις παγκόσμιες προκλήσεις όπως η πανδημίας και η κλιματική αλλαγή, αλλά και να υπάρχει «στενή διαβούλευση για περιφερειακά ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

Διεθνή
0

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ