Κύπρος: Ομόφωνη απόρριψη της πρότασης Ακιντζί από το Συμβούλιο Αρχηγών

Κύπρος: Ομόφωνη απόρριψη της πρότασης Ακιντζί από το Συμβούλιο Αρχηγών Facebook Twitter
0

Απορρίφθηκε ομόφωνα, από το Συμβούλιο Αρχηγών στην Κύπρο η πρόταση του Μουσταφά Ακιντζί για συνδιαχείριση του φυσικού αερίου.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε του Συμβουλίου Αρχηγών την Τρίτη στην Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού. Όπως τονίζεται στο κοινό ανακοινωθέν του Συμβουλίου των Αρχηγών «η πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Μουσταφά Ακκιντζί δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, καθώς αποπροσανατολίζει από την ουσία του προβλήματος του Κυπριακού και την ανάγκη άμεσης επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με στόχο, αν υπάρχει η απαραίτητη βούληση από όλους τους εμπλεκομένους, την επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπλέον, η πρόταση του κ. Ακκιντζί περιέχει πρόνοιες που δεν εξυπηρετούν το καλώς νοούμενο συμφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κυπριακού λαού στο σύνολό του.

Την ίδια στιγμή, το Συμβούλιο Αρχηγών εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να απαντήσει τεκμηριωμένα για τα αρνητικά που εμπεριέχονται στην πρόταση του κ. Ακκιντζί, τόσο στον ίδιο όσο και στον ΓΓ των ΗΕ, από τους υπόλοιπους αποδέκτες της επιστολής του».

Στη συνέχεια ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Βασίλης Πάλμας είπε ότι «αυτό το ανακοινωθέν είναι ομόφωνο», προσθέτοντας ότι για τα επιμέρους ζητήματα που αφορούν το Κυπριακό, το κάθε κόμμα θα εκφράσει τις απόψεις και τις θέσεις του.

Πρόσθεσε ότι κατά το σημερινό Συμβούλιο «έγινε μια πολύ εποικοδομητική και πολύ ουσιαστική συζήτηση. Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι τα κόμματα έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και απόψεις σε επιμέρους θέματα, αυτό έγινε και σήμερα. Το σημαντικό και ουσιαστικό από αυτή τη συνεδρία είναι η ομόφωνη προσέγγιση σε ό,τι αφορά την πρόταση του κ. Ακκιντζί».

Ερωτηθείς πότε θα σταλεί η επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Πάλμας είπε ότι «άμεσα θα ετοιμαστεί μια επιστολή περιεκτική, θα απαντά σημείο προς σημείο σε όλα τα οποία προκύπτουν μέσα από την επιστολή του κ. Ακκιντζί και θα σταλεί στον ΓΓ των ΗΕ και στον κ. Ακκιντζί».

Κληθείς να πει τι θα αναφέρεται στην επιστολή, ο κ. Πάλμας είπε ότι «θα επαναλάβουμε τον κύριο στόχο μας που είναι η συνολική λύση του Κυπριακού και βεβαίως η δημιουργία καλών προϋποθέσεων για επανέναρξη των συνομιλιών που είναι ο κύριος στόχος. Αυτή η πρόταση του κ. Ακκιντζί δημιουργεί ένα αποπροσανατολισμό από την ουσία του κυρίως προβλήματος που είναι η επίλυση του Κυπριακού».

Με πληροφορίες από Sigmalive/Philenews

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Blackout στη νοτιοανατολική Γαλλία: Διακόπηκαν οι προβολές στο Φεστιβάλ Καννών

Διεθνή / Blackout στη νοτιοανατολική Γαλλία: Διακόπηκαν οι προβολές στο Φεστιβάλ Καννών

Το γεγονός έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για το Φεστιβάλ Καννών, το οποίο διανύει την πιο πυκνή φάση του με πολυαναμενόμενες προβολές, συνεντεύξεις τύπου και επίσημες παρουσιάσεις να έχουν προγραμματιστεί για το Σαββατοκύριακο
LIFO NEWSROOM
Σπέρμα δότη με γενετικό κίνδυνο για καρκίνο χρησιμοποιήθηκε για τη σύλληψη τουλάχιστον 67 παιδιών σε όλη την Ευρώπη

Διεθνή / Σπέρμα δότη με γενετικό κίνδυνο για καρκίνο χρησιμοποιήθηκε για τη σύλληψη τουλάχιστον 67 παιδιών σε όλη την Ευρώπη

Τουλάχιστον 10 οι διαγνώσεις μέχρι στιγμής - Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν δύο οικογένειες, ανεξάρτητα μεταξύ τους, επικοινώνησαν με τις κλινικές γονιμότητας αφού τα παιδιά τους διαγνώστηκαν με καρκίνο
LIFO NEWSROOM
Το αίμα των αθώων της Γάζας και το παλαιστινιακό αδιέξοδο

LiFO politics / Το αίμα των αθώων της Γάζας και το παλαιστινιακό αδιέξοδο

Ο Σωτήρης Ρούσσος, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με ειδίκευση σε θέματα Εγγύς και Μέσης Ανατολής, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για το παλαιστινιακό αδιέξοδο, τους στόχους του Ισραήλ και τις κινήσεις του Τραμπ στην περιοχή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ