Κύπρος: «Οι Τουρκοκύπριοι θα έρθουν ακόμη πιο κοντά στην Τουρκία» μετά την εκλογή Τατάρ

Κύπρος: «Οι Τουρκοκύπριοι θα έρθουν ακόμη πιο κοντά στην Τουρκία» μετά την εκλογή Τατάρ Facebook Twitter
EPA
0

Στη νίκη Τατάρ και την παρέμβαση Ερντογάν στις τουρκοκυπριακές εκλογές αναφέρονται εκτενώς ρεπορτάζ και σχόλια του γερμανικού τύπου, όπως και στο ζήτημα των χρυσών διαβατηρίων.


Η Franfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει πως το εκλογικό αποτέλεσμα «επιτρέπει μόνο ένα συμπέρασμα: ότι οι Τουρκοκύπριοι θα έρθουν ακόμη πιο κοντά στην Τουρκία στο μέλλον».

«Ο με μικρή διαφορά ηττημένος Μουσταφά Ακιντζί δεν είχε ποτέ ψευδαισθήσεις για την εξάρτηση της περιοχής από την Τουρκία. Ωστόσο, όπου ήταν δυνατόν, τραβούσε διαχωριστική γραμμή από την Άγκυρα, κυρίως μέσω μιας αξιόπιστης εκπροσώπησης της δημοκρατίας και της ελευθερίας του τύπου» συνεχίζει η FAZ.


«Ο Τατάρ, ο οποίος γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1960, είναι γνωστός ως πολιτικός που αναζητά στενούς δεσμούς με την Τουρκία και δεν σκέφτεται ιδιαίτερα πολλές, νέες διαπραγματεύσεις για την 'επανένωση του νησιού'». Η εφημερίδα διερωτάται αν αυτό τον καθιστά «δεξιό εθνικιστή» ή «σκληροπυρηνικό» και παραθέτει απόσπασμα από συνέντευξη του Τατάρ το 2013 στην FAZ όταν ήταν υπ. Οικονομικών. Εκεί είχε ασκήσει «προσεκτική κριτική» στην Τουρκία, διαψεύδοντας ότι συνολικά η διοίκηση των Τουρκοκυπρίων χρηματοδοτείται από τους Τούρκους φορολογούμενους – βέβαια είχε παραδεχθεί ότι το ένα τρίτο του προϋπολογισμού προερχόταν από την Τουρκία.

Σε άλλο σημείο η FAZ παρατηρεί: «Από την άποψη των Ελληνοκυπρίων και ορισμένων δυτικών ΜΜΕ, ο Τατάρ είναι προφανώς «σκληροπυρηνικός» κυρίως επειδή βλέπει ότι οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού έχουν ελάχιστες πιθανότητες και αντ 'αυτού προτείνει λύση δύο κρατών. Μια ματιά στην ιστορία των διαπραγματεύσεων για μια «επανένωση», η οποία έχει επανειλημμένα αποτύχει επί δεκαετίες, δείχνει ότι ο Τατάρ έχει βάσιμους λόγους να είναι σκεπτικιστής (...) Και επίσης ήταν οι Ελληνοκύπριοι που το 2004 απέρριψαν με μεγάλη πλειοψηφία το λεγόμενο σχέδιο Ανάν (...)- ενώ οι Τουρκοκύπριοι ψήφισαν υπέρ. (...) Ο Τατάρ το λαμβάνει υπόψιν. Με την εκλογική του νίκη η απόσταση από την ουτοπία ενός επανενωμένου νησιωτικού κράτους με δύο λαούς έχει απλώς μεγαλώσει περισσότερο από ό,τι πριν».


Τατάρ, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προκλητικότητας στην αν. Μεσόγειο

Και η Süddeutsche Zeitung παρατηρεί πως «η προοπτική της επανένωσης της διχοτομημένης Κύπρου απομακρύνεται ακόμη περισσότερο (...) Ο Aκιντζί, ο οποίος λειτούργησε διαμεσολαβητικά στη σύγκρουση με τους Ελληνοκυπρίους και ο οποίος έχει επανειλημμένα αγωνιστεί για την επανένωση, δέχθηκε πρόσφατα αυξανόμενη πίεση από τον Ερντογάν (...) Όταν Τούρκοι στρατιώτες εισέβαλαν σε κουρδικές περιοχές της βόρειας Συρίας πριν από ένα χρόνο, ο Ακιντζί επέκρινε την επίθεση και έκανε παραλληλισμούς με την τουρκική εισβολή του 1974 (...) Ο νικητής των εκλογών, Τατάρ, μέχρι πρότινος πρωθυπουργός, είναι σαφής εκπρόσωπος της προκλητικής πολιτικής Ερντογάν στην αν. Μεσόγειο».


Σε σχόλιό της η εφημερίδα Τageszeitung σχολιάζει τη νίκη Τατάρ με φόντο τη διαμάχη για το φυσικό αέριο στην αν. Μεσόγειο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και παρατηρεί: «Η εξεύρεση λύσης στη διαμάχη για τους φυσικούς πόρους στην αν. Μεσόγειο θα ήταν σαφώς ευκολότερη αν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι υπερέβαιναν τη διχοτόμηση του νησιού και επέστρεφαν σε μια κοινή διακυβέρνηση. Σε αντίθεση με τον απερχόμενο πρόεδρο, τον αριστερό Μουσταφά Ακιντζί, ο νικητής των εκλογών της Κυριακής, ο δεξιός Ερσίν Τατάρ, δεν είναι πια έτοιμος να πράξει κάτι τέτοιο. Ποντάρει στον Ερντογάν και εν ανάγκη και σε μια ένωση με τη μητέρα Τουρκία αντί να συνδιαλέγεται με τους Κύπριους από την άλλη πλευρά της διαχωριστικής γραμμής. Με όλα αυτά, είναι στο πρόγραμμα νέες εντάσεις».


«Η πώληση χρυσών διαβατηρίων δεν αφορά μόνο την Κύπρο»
Συνέντευξη στην Franfurter Rundschau παραχώρησε ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Σβεν Γκίγκολντ για την πώληση χρυσών διαβατηρίων στην Κύπρο, που ήρθε στην επικαιρότητα με αφορμή αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ του Al Jazeera.

«Δυστυχώς δεν με εκπλήσσει η κατάσταση γιατί μου ήταν γνωστή εδώ και καιρό (...) Με τρομάζει η καλλιέργεια αυτής της μαφιόζικης υποκουλτούρας στην Κύπρο. Το ότι πολιτικοί και επιχειρηματίες που πωλούν διαβατήρια της ΕΕ σε κάθε εγκληματία αρκεί να είναι καλή η τιμή, δεν πρέπει να αφήνει κανέναν αδιάφορο στην Ευρώπη.»

Ο Σβεν Γκίγκολντ αναφέρει: «Η ευκολία με την οποία αυτοί οι άντρες (σσ: στο ντοκιμαντέρ) μιλούν για εγκλήματα και παραβιάσεις της νομοθεσίας της ΕΕ με εντυπωσίασε. Αυτό δείχνει πόσο απειλείται το κράτος δικαίου στην Κύπρο και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Και πρέπει τελικά να έχει συνέπειες (...). Πρόκειται για την επιβολή των κανόνων της ευρωπαϊκής κοινότητας.» Μάλιστα, όπως αναφέρει στη συνέντευξη, η απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να αναστείλει το πρόγραμμα χορήγησης χρυσής βίζας δεν τον πείθει.

Για τον ίδιο η ΕΕ θα πρέπει να βάλει οριστικό τέλος σε αντίστοιχα προγράμματα. Το πρόβλημα ωστόσο δεν εντοπίζεται μόνο στην Κύπρο αλλά και αλλού, όπως τη Μάλτα ή τη Βουλγαρία, παρατηρεί η FR και ο Σβ. Γκίγκολντ συμπληρώνει: «Το κυπριακό πρόγραμμα διαβατηρίων θεωρήθηκε πάντα ως το πιο εκτεταμένο (...) Ως Πράσινοι έχουμε φέρει τη συζήτηση στην Ολομέλεια, που θα γίνει την Πέμπτη. Δεν θα αφορά μόνο την Κύπρο αλλά συνολικά την πώληση διαβατηρίων και τη χορήγηση βίζας στην ΕΕ. Δεν θα ησυχάσουμε έως ότου σταματήσει η πώληση πολιτικών δικαιωμάτων σε κάθε χώρα μέλος.»


Ηandelsblatt: H Eλλάδα εξοπλίζεται

Στις προθέσεις της Ελλάδας να διοχετεύσει τα επόμενα χρόνια δισεκατομμύρια για να ενισχύσει τα εξοπλιστικά της συστήματα εξαιτίας των αυξανόμενων τουρκικών απειλών αναφέρεται ρεπορτάζ της Handelsblatt. Η Ελλάδα φαίνεται ότι θέλει να τονώσει το οπλοστάσιο και τον στρατό της, διότι, κάνοντας μια σύγκριση των εξοπλιστικών συστημάτων σε ξηρά, αέρα και θάλασσα των δύο χωρών η οικονομική εφημερίδα παρατηρεί ότι «η Ελλάδα στους αριθμούς υπολείπεται της Τουρκίας». Σε ό,τι έχει να κάνει με την Τουρκία από την άλλη, το ρεπορτάζ παρατηρεί ότι η άρνηση παράδοσης των αμερικανικών F35 στην Τουρκία, «αποτελεί έναν επιπλέον λόγο για τον Ερντογάν να προχωρήσει στην ανάπτυξη εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας (...) Η Τουρκία θέλει να γίνει θαλάσσια δύναμη που ελέγχει τη Μεσόγειο.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ