Κύπρος: Μονά θρανία στα σχολεία και καθολική χρήση μάσκας λόγω κορωνοϊού

Κύπρος: Μονά θρανία στα σχολεία και καθολική χρήση μάσκας λόγω κορωνοϊού Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς στην Κύπρο θα είναι διαφορετική, με μονά θρανία και καθολική χρήση της μάσκας λόγω της πανδημίας.

Ειδικότερα, δύο θα είναι οι σημαντικές αλλαγές, η πρώτη αφορά στη χρήση μονών θρανίων και η δεύτερη στην ανακατανομή των τάξεων σε περισσότερες από μία σχολική αίθουσα. Σε σχέση με τα μονά θρανία ο Υπουργός Παιδείας αποκάλυψε ότι έχουν ήδη παραγγελθεί κάποιες μικρές ποσότητες, ενώ πρόθεση είναι να αγοραστούν ακόμα 19 χιλιάδες θρανία.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του μέτρου το Υπουργείο Παιδείας δέχθηκε έντονη κριτική για καθυστέρηση, καθώς απομένουν μόλις δύο εβδομάδες για την έναρξη της ιδιάζουσας σχολικής χρονιάς. Την ίδια ώρα, ερωτηματικά εγείρονται και για το κατά πόσον το Υπουργείο Παιδείας διαθέτει το απαιτούμενο προσωπικό για να μπορέσει να εφαρμόσει το μέτρο της ανακατανομής των τμημάτων, με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις να ζητούν νέες προσλήψεις εκπαιδευτικών.

Εξάλλου, το Υπουργείο Παιδείας επεξεργάζεται ήδη σενάρια για το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος κορωνοϊού. Σύμφωνα με αυτά, σε περίπτωση έξαρσης της πανδημίας και επιβολής νέου lockdown, η φοίτηση στα Κυπριακά σχολεία θα γίνεται εξ' αποστάσεως.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολίτης» η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, ως επίσημος πάροχος του Υπουργείου Παιδείας, άρχισε ήδη αναβάθμιση της συνδεσιμότητας 478 σχολείων με το διαδίκτυο με στόχο την ολοκλήρωση των εργασιών εντός τεσσάρων εβδομάδων. Το δεύτερο σενάριο που επεξεργάζεται το Υπουργείο αφορά σε εκ περιτροπής φοίτηση, σε περίπτωση που η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου επιβάλει μικρότερους αριθμούς ταυτόχρονης παρουσίας στα σχολεία.

Πρέπει να σημειωθεί τέλος ότι, όπως ήταν αναμενόμενο, η απόφαση για υποχρεωτική χρήση μάσκας για μαθητές από έξι χρονών και πάνω, αλλά και από τους εκπαιδευτικούς, επέφερε αντιδράσεις. Ήδη οργανωμένοι γονείς παιδιών της δημοτικής εκπαίδευσης διαμηνύουν ότι είναι «αδιανόητη η χρήση μάσκας από παιδιά σε τόσο ψηλές θερμοκρασίες», ενώ πολλοί εκπαιδευτικοί προειδοποιούν πως εάν εφαρμοστεί το μέτρο, τότε οι σχολικές αίθουσες θα μετατραπούν σε χώρους παιδοφύλαξης αντί μάθησης.

Με πληροφορίες από Deustche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ