Κυπριακό: Διαβουλεύσεις Άιντε με Ακιντζί και Αναστασιάδη ενόψει της νέας Γενεύης

Κυπριακό: Διαβουλεύσεις Άιντε με Ακιντζί και Αναστασιάδη ενόψει της νέας Γενεύης Facebook Twitter
0

Διαβουλεύσεις με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη θα έχει ενόψει της νέας Γενεύης, ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπάρθ Άιντε.

Την Πέμπτη, στις 4 το απόγευμα, θα συναντηθεί στα κατεχόμενα με τον Μουσταφά Ακιντζί και την Παρασκευή θα γίνει δεκτός από τον Νίκο Αναστασιάδη.

Ο Νορβηγός διπλωμάτης θα μεταβεί στην Κύπρο μεθαύριο, στο πλαίσιο των προσπαθειών του για διαμόρφωση του κοινού εγγράφου για την ασφάλεια.

Στο μεταξύ, ο λεγόμενος υφυπουργός παρά τω προέδρω των κατεχομένων, Γκιουρτνάλ Χιουντάογλου, διατύπωσε την εκτίμηση ότι στη Γενεύη μπορεί να εξευρεθεί «λογική φόρμουλα» για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.

Σε τηλεοπτική συνέντευξη σε τουρκοκυπριακό κανάλι, ο Χιουντάογλου ανέφερε ότι το κεφάλαιο «ασφάλεια και εγγυήσεις», δεν είναι σημαντικό μόνο για την ελληνοκυπριακή διαπραγματευτική ομάδα. Λόγω των ιστορικών εμπειριών, υποστήριξε, το κεφάλαιο είναι πολύ περισσότερο σημαντικό για την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Είπε ότι το έγγραφο του Έσπεν Μπαρθ Άιντε θα είναι μια εργασία που θα αφορά τη διαδικασία και δεν θα περιλαμβάνει μόνο την επιχειρηματολογία μιας μόνο πλευράς.

Αναφερόμενος στο θέμα της εκ περιτροπής Προεδρίας, είπε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά τάσσεται υπέρ της εναλλαγής σε «λογικά» χρονικά πλαίσια. Για τους Τουρκοκύπριους, είπε, δεν υπάρχει ενδεχόμενο να μείνουν εκτός μιας φόρμουλας, με βάση την οποία να μπορούν να έχουν και την προεδρία του νέου κράτους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Γροιλανδία δεν πωλείται»: Το ξεκάθαρο μήνυμα της χώρας πριν από τις κρίσιμες συνομιλίες με τον Τραμπ

Διεθνή / «Η Γροιλανδία δεν πωλείται»: Το ξεκάθαρο μήνυμα της χώρας πριν από τις κρίσιμες συνομιλίες με τον Τραμπ

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την πρωθυπουργό της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, ο πρωθυπουργός του νησιού ξεκαθάρισε ότι η Γροιλανδία δεν πρόκειται «ούτε να ανήκει ούτε να κυβερνηθεί» από τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΦΑΡΑΧ ΠΑΧΛΑΒΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

Διεθνή / Ιράν: Η πρώην αυτοκράτειρα Φαράχ Παχλαβί καλεί τις δυνάμεις ασφαλείας να ενωθούν με τους διαδηλωτές

Τους προέτρεψε να ενωθούν με το κίνημα διαμαρτυρίας «πριν να είναι πολύ αργά», υποστηρίζοντας ότι καμία εξουσία και κανένα προνόμιο δεν δικαιολογούν αιματοχυσία
THE LIFO TEAM