Κυπριακή ΑΟΖ: O «Πορθητής» ξεκινά τη δεύτερη γεώτρηση

Κυπριακή ΑΟΖ: O «Πορθητής» ξεκινά τη δεύτερη γεώτρηση Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Στο σημείο της τρίτης παράνομης τουρκικής γεώτρησης εντός της κυπριακής ΑΟΖ, στον ονομαζόμενο στόχο «Φοινίκη-2» μετακινήθηκε χθες τα ξημερώματα το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής»

Η μετακίνηση διήρκεσε ελάχιστο χρόνο, αφού το σημείο βρίσκεται ουσιαστικά σε απόσταση περίπου 3,5 ναυτικών μιλίων (6.5 χιλιομέτρων) βόρεια του σημείου που πραγματοποίησε γεώτρηση κατά το τετράμηνο από τις 3 Μαΐου μέχρι και τις 4 Σεπτεμβρίου. Η γεώτρηση στο σημείο «Φοινίκη-1» έγινε σε σημείο όπου το βάθος της θάλασσας είναι περίπου 1.200 μέτρα, ενώ ο στόχος βρισκόταν σε βάθος 3.100 μέτρων κάτω από τον βυθό.

Όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη διαδικασία γεώτρησης αντιμετωπίστηκαν πολλά προβλήματα και κάποιες έκτακτες καταστάσεις. Υπενθυμίζεται ότι η γεώτρηση διήρκεσε 120 μέρες, ενώ γεωτρύπανα του ίδιου τύπου, για ίδια βάθη πραγματοποιούν τέτοια γεώτρηση σε περίπου 40 μέρες.

Η δεύτερη γεώτρηση στην περιοχή, σύμφωνα με τους τουρκικούς υπολογισμούς, θα χρειαστεί 56 μέρες και συγκεκριμένα μέχρι και την 1η Νοεμβρίου. Στην Τουρκία διατηρούν σιγή ασυρμάτου - έχουν τεθεί αυστηροί όροι εμπιστευτικότητας και στο προσωπικό. Ειδικοί αναφέρουν ότι, τα πιο πιθανά ενδεχόμενα με βάση τα στοιχεία και τις ενδείξεις, είναι ότι η δεύτερη γεώτρηση αποσκοπεί στο να εκμεταλλευτεί γεωλογικά δεδομένα που εξασφάλισε, ενδεχομένως ενδείξεις για κάποιο κοίτασμα, για μεγαλύτερες πιθανότητες στη δεύτερη γεώτρηση ή αν η πρώτη γεώτρηση δεν ολοκληρώθηκε λόγω των προβλημάτων και ακολουθεί δεύτερη στην ίδια περιοχή αλλά με πιο ευνοϊκά γεωλογικά δεδομένα.

Το σημείο που βρίσκεται ο «Πορθητής» βρίσκεται σε απόσταση 45 ναυτικών μιλίων (75 χιλιομέτρων) δυτικά της Πέγειας. Χθες, το γεωτρύπανο βρισκόταν σε διαδικασίες σταθεροποίησης στο νέο σημείο, ενώ γίνονται διαδικασίες αλλαγής πληρωμάτων μέσω του λιμανιού της Αττάλειας.

Με τεχνικά προβλήματα το «Γιαβούζ», συνεχίζει τις έρευνες το «Μπαρμπαρός»

Την ίδια ώρα, το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο, το «Γιαβούζ» συνεχίζει επίσης την παράνομη του δραστηριότητα νότια του ακρωτηρίου του Αποστόλου Αντρέα και εντός της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι τις τελευταίες μέρες έχει ανταπεξέλθει κάποιων τεχνικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε κατά διαστήματα το τελευταίο δεκαπενθήμερο.

Επίσης, το σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός» συνεχίζει τις τελευταίες μέρες τη διενέργεια παράνομων σεισμογραφικών ερευνών εντός του τεμαχίου 9 της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ το δεύτερο σεισμογραφικό που η Τουρκία μετακίνησε στην περιοχή, το «Ούρουτς Ρέις», παραμένει στο αγκυροβόλιο του λιμανιού της Αττάλειας.

Σημειώνεται ότι χτες ο Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του στην Άγκυρα, αποκάλυψε ότι σχεδιάζει και την αγορά τρίτου γεωτρύπανου το οποίο θα στείλει στην Αναστολική Μεσόγειο για να μην εξαρτάται η παρουσία του από ξένες εταιρείες.

Με πληροφορίες από philenews

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

SAVANNAH GUTHRIE ΑΠΑΓΩΓΗ NANCY GUTHRIE

Διεθνή / Savannah Guthrie: «Ποτέ δεν είναι αργά να κάνετε το σωστό» - Το νέο μήνυμα προς τους απαγωγείς της μητέρας της

«Έχουν περάσει δύο εβδομάδες από τότε που πήραν τη μαμά μας. Και απλώς ήθελα να βγω και να πω ότι ελπίζουμε ακόμη», δήλωσε, μεταξύ άλλων, η Αμερικανίδα παρουσιάστρια
THE LIFO TEAM
Οι φυλακές της Ιαπωνίας μοιάζουν όλο και περισσότερο με οίκους ευγηρίας

Διεθνή / Οι φυλακές της Ιαπωνίας μοιάζουν όλο και περισσότερο με οίκους ευγηρίας

Σε μία από τις χώρες με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής στον κόσμο, το 13% των κρατουμένων είναι ηλικιωμένοι, πολλοί από τους οποίους διαπράττουν μικροαδικήματα για να εξασφαλίσουν στέγη και τροφή πίσω από τα κάγκελα.
THE LIFO TEAM