Κουβέιτ: Γιατί μία από τις πλουσιότερες χώρες του πλανήτη κινδυνεύει να χάσει τους κατοίκους της

Κουβέιτ: Γιατί η πλούσια χώρα κινδυνεύει να μετατραπεί σε μη κατοικήσιμη Facebook Twitter
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ / UNSPLASH
0

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις δραματικές επιπτώσεις που προκαλεί η κλιματική αλλαγή στον πλανήτη έχουν κρούσει αρκετές φορές στο παρελθόν οι επιστήμονες, με τους ειδικούς να στρέφουν το βλέμμα σε μία χώρα, όπου παρά τα «πλούσια» ορυκτά κοιτάσματα που διαθέτει τείνει να μετατραπεί σταδιακά σε ένα αφιλόξενο τόπο για τους ανθρώπους και τα ζώα.

Ο λόγος για το Κουβέιτ, μία από τις πιο θερμές χώρες στον πλανήτη και ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ).

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, το 2016 ο υδράργυρος άγγιξε τους 54 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Δημόσιας Αρχής Περιβάλλοντος, η θερμοκρασία σε πολλά τμήματα τη χώρας αναμένεται να σημειώσει αύξηση κατά 4,5 βαθμών Κελσίου έως το 2100, καθιστώντας μη κατοικήσιμες μεγάλες περιοχές.

Νεκρά πουλιά πέφτουν από τον ουρανό - Αλεπούδες πεθαίνουν στην έρημο

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τους καλοκαιρινούς μήνες παρατηρείται το φαινόμενο νεκρά πουλιά να πέφτουν από τον ουρανό, καθώς αδυνατούν να βρουν πηγή νερού και ένα μέρος για σκιά. Θύματα των ακραίων καιρικών συνθηκών είναι και οι άγριες αλεπούδες, οι οποίες παρά το γεγονός ότι παρουσιάζουν μεγάλη αντοχή στη ζέστη, πεθαίνουν στην έρημο.

«Γι’ αυτό βλέπουμε ολοένα και λιγότερη άγρια ζωή στο Κουβέιτ. Επειδή τα ζώα δεν μπορούν να ζήσουν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου» αναφέρει η Tamara Qabazard, ακτιβίστρια στο Κουβέιτ.  

Το 2021, τρεις στις τέσσερις ημέρες στα τέλη του Ιουλίου σημείωσαν υψηλή υγρασία, πολύ ζέστη και μηδενικό αέρα. «Πολλά ζώα άρχισαν να έχουν αναπνευστικά προβλήματα», συμπλήρωσε η ίδια.

Η πολιτική αδράνεια το μεγάλο πρόβλημα

Σε αντίθεση με άλλες χώρες που αγωνίζονται να εξισορροπήσουν τις περιβαλλοντικές προκλήσεις με τον υπερπληθυσμό και την εκτεταμένη φτώχεια, το Κουβέιτ, το οποίο είναι ο τέταρτος εξαγωγέας πετρελαίου του ΟΠΕΚ και η έδρα του τρίτου μεγαλύτερου κρατικού επενδυτικού ταμείου στον κόσμο με πληθυσμό λίγο πάνω από 4,5 εκατομμύρια ανθρώπους, δεν αντιμετωπίζει προβλήματα έλλειψης πόρων. Επομένως, το πρόβλημα έγκειται περισσότερο στην πολιτική αδράνεια και όχι στην έλλειψη εργαλείων για την προσαρμογή στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γαλλικές μετοχές οδεύουν προς τη χειρότερη εβδομάδα από το 2022 λόγω του φόβου για εκλογική νίκη της ακροδεξιάς

Διεθνή / Γαλλία: Η ακροδεξιά στροφή φέρνει αναταράξεις στην οικονομία - Γιγαντιαίες απώλειες στο Χρηματιστήριο

Ο δείκτης CAC 40 στο χρηματιστήριο στο Παρίσι υποχωρεί κατά 6,2% σε εβδομαδιαία βάση, παραδίδοντας τα κέρδη του για το έτος και οδεύοντας προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του από τον Μάρτιο του 2022
NEWSROOM