Οι ΗΠΑ κατέγραψαν νέο «μαύρο» ρεκόρ, με σχεδόν 290.000 κρούσματα κορωνοϊού σε 24 ώρες, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

 

Μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν 3.676 θάνατοι από τον κορωνοϊό, μία ημέρα μετά το ρεκόρ των σχεδόν 4.000 θανάτων σε 24 ώρες. Την ίδια ώρα, περίπου 131.000 ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται στα αμερικανικά νοσοκομεία, σύμφωνα με τα στοιχεία του COVID Tracking Project.

 

Οι νεκροί στις ΗΠΑ- τη χώρα που έχει δεχθεί το σφοδρότερο πλήγμα από την πανδημία- έχουν ξεπεράσει τους 368.000, ενώ τα κρούσματα ανέρχονται σε 21,8 εκατομμύρια.

 

Στην κομητεία του Λος Άντζελες, την πολυπληθέστερη της χώρας, καταγράφηκαν 318 θάνατοι σε 24 ώρες σύμφωνα με τον τελευταίο ημερήσιο απολογισμό. Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ, που ξεπερνά όλες τις ανθρωποκτονίες του 2019 στην περιοχή, σχολίασε ο δήμαρχος Έρικ Γκαρσέτι.

 

Ένας θάνατος ανά 8 λεπτά

 

Στη νότια Καλιφόρνια το σύστημα υγείας έχει κατακλυσθεί σε τέτοιο βαθμό από τα κρούσματα κορωνοϊού, που οι ασθενείς κάνουν ουρά για τα νοσοκομεία, ενώ συμφόρηση υπάρχει και στα νεκροτομεία.

 

Σε νοσοκομείο στην κομητεία Όραντζ, ασθενοφόρα φορτωμένα με ασθενείς κάνουν ουρά απ' έξω περιμένοντας να υπάρξει χώρος στη μονάδα εντατικής, ενώ ασθενείς με Covid-19 γεμίζουν την αίθουσα των επειγόντων περιστατικών.

 

Στην κομητεία του Λος Άντζελες κάθε 8 λεπτά υπάρχει ένας θάνατος από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με το Reuters. Τόσο εκεί, όσο και σε άλλες περιοχές που έχουν πληγεί σκληρά, νταλίκες με ψυγεία αναμένονται για να παράσχουν επιπλέον χώρο για τις σορούς.

 

«Όταν γεμίζουμε με ασθενείς με Covid, δεν μπορούμε να περιθάλψουμε γενικά την κοινότητα», δήλωσε ο δρ. Τζιμ Κίνι του νοσοκομείου Providence Mission. «Όλες οι κλίνες είναι γεμάτες, κάθε νοσηλευτής και κάθε γιατρός ασχολείται με ασθενείς με Covid». Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας ασθενής έμεινε στο ασθενοφόρο για περισσότερες από πέντε ώρες, μέχρι να γίνει η εισαγωγή του.

 

Παρά την ενίσχυση των μέτρων, η Καλιφόρνια καταγράφει τα περισσότερα κρούσματα στις ΗΠΑ, με σχεδόν 2,6 εκατομμύρια. Ο αριθμός των νεκρών στην Καλιφόρνια, πάνω από 28.000, είναι μικρότερος μόνο από τους αντίστοιχους αριθμούς στη Νέα Υόρκη και το Τέξας.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters, AFP