Κορωνοϊός: Η ΕΕ αναμένεται να αφαιρέσει την Αλγερία από την λίστα των «ασφαλών χωρών»

Κορωνοϊός: Η ΕΕ αναμένεται να αφαιρέσει την Αλγερία από την λίστα των «ασφαλών χωρών» Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να εξαιρέσει την Αλγερία από την 'ασφαλή λίστα' χωρών από τις οποίες επιτρέπει τα μη απαραίτητα ταξίδια ύστερα από συνεδρίαση των πρεσβευτών των ευρωπαϊκών χωρών σήμερα.

Η λίστα αυτή των χωρών θα μειωθεί σε 11, υπό την προϋπόθεση ότι η προσωρινή απόφαση αυτή θα επικυρωθεί γραπτώς από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, δήλωσαν δύο Ευρωπαίοι διπλωμάτες με γνώση των συνομιλιών.

Οι ασφαλείς χώρες που θεωρούνται ότι έχουν σε μεγάλο βαθμό θέσει την COVID-19 υπό έλεγχο είναι η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Γεωργία, η Ιαπωνία, το Μαρόκο, η Νέα Ζηλανδία, η Ρουάντα, η Νότια Κορέα, η Τυνησία και η Ουρουγουάη.

Υπάρχει επίσης προσωρινή έγκριση για την Κίνα, αν και τα ταξίδια θα ανοίξουν μόνο εάν οι κινεζικές αρχές επιτρέψουν στη χώρα την είσοδο επισκεπτών από την ΕΕ.

Απολογισμός του Reuters με βάση τα στοιχεία κυβερνήσεων και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έδειξε ότι το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην Αφρική ξεπέρασε τα 750.000, με την Αλγερία να είναι μεταξύ των πλέον πληγέντων κρατών στην αφρικανική ήπειρο.

Η λίστα της ΕΕ δεν αναμένεται να αναθεωρηθεί και πάλι κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, όταν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι σε διακοπές, αν και χώρες μπορεί να αφαιρεθούν από αυτή εάν υπάρξει σημαντική αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού.

Η λίστα λειτουργεί περισσότερο ως οδικός χάρτης παρά ως κανόνας για τα 27 κράτη-μέλη ενώ έχει στόχο να στηρίξει την ευρωπαϊκή ταξιδιωτική βιομηχανία και του τουριστικούς προορισμούς, ιδιαίτερα σε χώρες της νότιας Ευρώπης που έχουν πληγεί πιο πολύ από την πανδημία της COVID-19.

Η ιδέα είναι ότι καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν θα ανοίξει σε κράτη που δεν είναι στη λίστα αυτή. Ωστόσο, η Ιταλία και το Βέλγιο, για παράδειγμα, καθυστερούν να ανοίξουν προς οποιαδήποτε χώρα. Οι περισσότερες χώρες σε αυτή την 'ασφαλή λίστα' είτε έχουν απαγορεύσει την είσοδο όλων σχεδόν των ξένων επισκεπτών ή τους ζητούν να παραμείνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες. Στο μεταξύ, συνεχίζουν να ισχύουν πολλοί περιορισμοί για τα ταξίδια εντός της Ευρώπης και της περιοχής Σένγκεν, η οποία περιλαμβάνει και χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ, όπως η Νορβηγία και η Ελβετία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανία: Ο Υπουργός Άμυνας καλεί τη βιομηχανία όπλων σταματήσει την γκρίνια και να παράξει

Διεθνή / Γερμανία: Ο υπουργός Άμυνας καλεί τη βιομηχανία όπλων «να σταματήσει την γκρίνια και να παράξει»

Ο Μπόρις Πιστόριους ζητά από τη βιομηχανία όπλων να επιταχύνει την παραγωγή για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, καθώς η Γερμανία σχεδιάζει δαπάνες 162 δισ. ευρώ έως το 2029
LIFO NEWSROOM
H κλιματική κρίση «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου: Η Ευρώπη καίγεται - Οι πόλεις αντιδρούν

Διεθνή / H κλιματική κρίση «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου: Η Ευρώπη καίγεται - Οι πόλεις αντιδρούν

Καθώς η κλιματική αλλαγή «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου, πόλεις όπως Βαρκελώνη και Σεβίλλη αναπροσαρμόζονται με πράσινες λύσεις, σκίαστρα και σημεία ψύξης για τους κατοίκους
LIFO NEWSROOM
Το σχέδιο Νετανιάχου για τη Γάζα φτιάχνει «στρατόπεδο συγκέντρωσης» για Παλαιστινίους, λέει πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ

Διεθνή / Το σχέδιο Νετανιάχου για τη Γάζα: «Φτιάχνει στρατόπεδο συγκέντρωσης για Παλαιστινίους»

Ο πρώην πρωθυπουργός Εχούντ Όλμερτ καταγγέλλει σχέδιο «εθνοκάθαρσης» της Γάζας, συγκρίνει τα σχέδια με ναζιστικά στρατόπεδα και καλεί τη διεθνή κοινότητα να επέμβει για να αποτραπούν εγκλήματα πολέμου
LIFO NEWSROOM
Η Ινδία λογοκρίνει την ταινία «Superman» - «Κόπηκαν» τα φιλιά με τη Λόις Λέιν

Διεθνή / Η Ινδία λογοκρίνει την ταινία «Superman» - «Κόπηκαν» τα φιλιά με τη Λόις Λέιν

Οι αλλαγές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, με τους επικριτές να υποστηρίζουν ότι ενώ τα συναινετικά φιλιά λογοκρίνονται, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στις σκηνές βίας ή σεξιστικής συμπεριφοράς
LIFO NEWSROOM
Η Γερμανίδα πεζοπόρος εξηγεί πώς επιβίωσε για 11 νύχτες στην αυστραλιανή ερημιά

Διεθνή / «Χτύπησα και χάθηκα»: Η Γερμανίδα πεζοπόρος εξηγεί πώς επιβίωσε για 11 νύχτες στην αυστραλιανή ερημιά

Η 26χρονη Γερμανίδα εντοπίστηκε 24 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου είχε αφήσει το όχημά της, εμφανώς εξαντλημένη, αφυδατωμένη και γεμάτη τσιμπήματα από κουνούπια
LIFO NEWSROOM