Διαμάχη στην Ολλανδία για την απομάκρυνση πίνακα από πανεπιστήμιο: «Προωθεί την πατριαρχία» - «Ηλιθ****ς»

Κόντρα στην Ολλανδία για την απομάκρυνση πίνακα από πανεπιστήμιο -«Προωθεί την πατριαρχία»-«Ηλιθ****ς Facebook Twitter
0

Δημόσια συζήτηση για την κουλτούρα της ακύρωσης στην Ολλανδία προκάλεσε η απόφαση ακαδημαϊκών να κατεβάσουν πίνακα του 1970 που εμφάνιζε άνδρες μέλη του  διοικητικού συμβουλίου του πανεπιστημίου Leiden να καπνίζουν πούρα. 

Το έργο τέχνης ήταν κρεμασμένο για δεκαετίες στον τοίχο της αίθουσας συσκέψεων του πανεπιστημίου και για χρόνια αποτελούσε θέμα συζήτησης, με μερίδα φοιτητών να καταγγέλλει πως το θέμα του προωθεί την πατριαρχία και την κακή συνήθεια του καπνίσματος. 

Κατά τη διάρκεια μιας αυθόρμητης αποδοκιμασίας, ο πίνακας κατέβηκε από τον τοίχο σε σύσκεψη του περασμένου μήνα. 

«Done!» τουίταρε ο Κοέν Καμινάντα, καθηγητής φορολογικής και κοινωνικής πολιτικής στο πανεπιστήμιο. 

Ωστόσο, αυτό προκάλεσε την οργή του πρώην υπουργού Εξωτερικών της χώρας και πρώην λέκτορα του πανεπιστημίου, Γιούρι Ρόζενταλ που χαρακτήρισε την κίνηση «ντροπή» και «δείγμα ηλιθιότητας από τους λεγόμενους διανοητές καθηγητές».

Στο πλευρό του τάχθηκαν πολλοί, μεταξύ αυτών και ο ίδιος ο 90χρονος ζωγράφος, Ρέιν Ντούλ που χαρακτήρισε την πρωτοβουλία «ηλίθια και θλιβερή» και ο καθηγητής διεθνών σχέσεων, Rob de Wijk να σημειώνει πως η απομάκρυνση του πίνακα είναι «απόπειρα να ξαναγραφτεί η ιστορία». 

Η εκπρόσωπος τού πανεπιστημίου υποστήριξε πως ο πίνακας «δεν ήταν πια σχετικός», αλλά «πηγή οργής για κάποιους από το προσωπικό». Αργότερα, ο πρόεδρος του ιδρύματος δεσμεύτηκε πως ο πίνακας θα επιστρέψει στη θέση του και πως πρέπει να γίνει μια ευρύτερη κουβέντα για το θέμα. 

Έκτοτε, έχει ενταθεί η δημόσια κόντρα μεταξύ όσων θέλουν να απομακρυνθεί η τέχνη τού παρελθόντος που ενδεχομένως είναι προσβλητική σήμερα, με φόντο το μακρύ αποικιοκρατικό παρελθόν της χώρας, και όσων υποστηρίζουν πως κάτι τέτοιο θα αντιστοιχούσε με προσπάθεια διαγραφής της ιστορίας. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ