Διαμάχη στην Ολλανδία για την απομάκρυνση πίνακα από πανεπιστήμιο: «Προωθεί την πατριαρχία» - «Ηλιθ****ς»

Κόντρα στην Ολλανδία για την απομάκρυνση πίνακα από πανεπιστήμιο -«Προωθεί την πατριαρχία»-«Ηλιθ****ς Facebook Twitter
0

Δημόσια συζήτηση για την κουλτούρα της ακύρωσης στην Ολλανδία προκάλεσε η απόφαση ακαδημαϊκών να κατεβάσουν πίνακα του 1970 που εμφάνιζε άνδρες μέλη του  διοικητικού συμβουλίου του πανεπιστημίου Leiden να καπνίζουν πούρα. 

Το έργο τέχνης ήταν κρεμασμένο για δεκαετίες στον τοίχο της αίθουσας συσκέψεων του πανεπιστημίου και για χρόνια αποτελούσε θέμα συζήτησης, με μερίδα φοιτητών να καταγγέλλει πως το θέμα του προωθεί την πατριαρχία και την κακή συνήθεια του καπνίσματος. 

Κατά τη διάρκεια μιας αυθόρμητης αποδοκιμασίας, ο πίνακας κατέβηκε από τον τοίχο σε σύσκεψη του περασμένου μήνα. 

«Done!» τουίταρε ο Κοέν Καμινάντα, καθηγητής φορολογικής και κοινωνικής πολιτικής στο πανεπιστήμιο. 

Ωστόσο, αυτό προκάλεσε την οργή του πρώην υπουργού Εξωτερικών της χώρας και πρώην λέκτορα του πανεπιστημίου, Γιούρι Ρόζενταλ που χαρακτήρισε την κίνηση «ντροπή» και «δείγμα ηλιθιότητας από τους λεγόμενους διανοητές καθηγητές».

Στο πλευρό του τάχθηκαν πολλοί, μεταξύ αυτών και ο ίδιος ο 90χρονος ζωγράφος, Ρέιν Ντούλ που χαρακτήρισε την πρωτοβουλία «ηλίθια και θλιβερή» και ο καθηγητής διεθνών σχέσεων, Rob de Wijk να σημειώνει πως η απομάκρυνση του πίνακα είναι «απόπειρα να ξαναγραφτεί η ιστορία». 

Η εκπρόσωπος τού πανεπιστημίου υποστήριξε πως ο πίνακας «δεν ήταν πια σχετικός», αλλά «πηγή οργής για κάποιους από το προσωπικό». Αργότερα, ο πρόεδρος του ιδρύματος δεσμεύτηκε πως ο πίνακας θα επιστρέψει στη θέση του και πως πρέπει να γίνει μια ευρύτερη κουβέντα για το θέμα. 

Έκτοτε, έχει ενταθεί η δημόσια κόντρα μεταξύ όσων θέλουν να απομακρυνθεί η τέχνη τού παρελθόντος που ενδεχομένως είναι προσβλητική σήμερα, με φόντο το μακρύ αποικιοκρατικό παρελθόν της χώρας, και όσων υποστηρίζουν πως κάτι τέτοιο θα αντιστοιχούσε με προσπάθεια διαγραφής της ιστορίας. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η βρετανική δεξιά επιστρέφει στην εποχή Θάτσερ – Το νέο σχέδιο κατά του Μπλερισμού

Διεθνή / Η βρετανική δεξιά επιστρέφει στην εποχή Θάτσερ – Το νέο σχέδιο κατά του Μπλερισμού

50 χρόνια μετά την άνοδο της Θάτσερ, η βρετανική δεξιά βλέπει τον Μπλερισμό ως λάθος πορεία. Τόρις και Reform UK προγραμματίζουν αλλαγές στη νομοθεσία, πρόνοια και κοινωνική ατζέντα
LIFO NEWSROOM
Γιατί η επίσκεψη του υπουργού των Ταλιμπάν στην Ινδία είναι τόσο σημαντική

Διεθνή / Γιατί η επίσκεψη του υπουργού των Ταλιμπάν στην Ινδία είναι τόσο σημαντική

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ταλιμπάν, Αμίρ Χαν Μουτάκι, πραγματοποιεί ιστορική επίσκεψη στην Ινδία, ενισχύοντας τις διπλωματικές, εμπορικές και πολιτικές σχέσεις μεταξύ Δελχί και Καμπούλ, ενώ παρακολουθεί στενά το Πακιστάν
LIFO NEWSROOM
Ρωσικές επιθέσεις «αχρηστεύουν» το 60% της παραγωγής αερίου στην Ουκρανία – Φόβοι για χειμερινή ενεργειακή κρίση

Διεθνή / Ρωσικές επιθέσεις «αχρηστεύουν» το 60% της παραγωγής αερίου στην Ουκρανία – Φόβοι για χειμερινή ενεργειακή κρίση

Μαζικές ρωσικές επιθέσεις σε υποδομές φυσικού αερίου της Ουκρανίας πλήττουν το 60% της παραγωγής, προκαλώντας φόβους για ελλείψεις το χειμώνα
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Ειρήνης: «Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ», δηλώνει η φετινή νικήτρια, Μαρία Κορίνα Ματσάδο

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης: «Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ» δηλώνει η φετινή νικήτρια, Μαρία Κορίνα Ματσάδο

«Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ, στον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών, στους λαούς της Λατινικής Αμερικής και στις δημοκρατικές χώρες του κόσμου ως τους κύριους συμμάχους μας για να πετύχουμε την Ελευθερία και τη δημοκρατία», έγραψε η Βενεζουελανή πολιτικός
LIFO NEWSROOM
Μαρίν Λεπέν: Η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται την κρίση Μακρόν στη Γαλλία

Διεθνή / Μαρίν Λεπέν: Η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται την κρίση Μακρόν στη Γαλλία

Καθώς η Γαλλία παραμένει σε πολιτική κρίση, η Μαρί Λεπέν και η «Εθνική Συσπείρωση» εκμεταλλεύονται το χάος για να ενισχύσουν την επιρροή τους και να προετοιμαστούν για πιθανές πρόωρες εκλογές
LIFO NEWSROOM
«Καρφιά» του Λευκού Οίκου προς την Επιτροπή Νόμπελ: «Απέδειξαν ότι βάζουν την πολιτική πάνω από την ειρήνη»

Διεθνή / «Καρφιά» του Λευκού Οίκου προς την Επιτροπή Νόμπελ: «Απέδειξαν ότι βάζουν την πολιτική πάνω από την ειρήνη»

Αφού η Επιτροπή Νόμπελ αγνόησε τον Ντόναλντ Τραμπ, ο διευθυντής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι δεν αναγνώρισαν «έναν ανθρωπιστή που κινεί βουνά με τη δύναμη της θέλησής του»
LIFO NEWSROOM