Kόντρα Αναστασιάδη-Ακιντζί δείχνει νέο αδιέξοδο στο Κυπριακό-"Άλλοι ψάχνονται να βρουν αιτίες ή αιτιάσεις"

Kόντρα Αναστασιάδη-Ακιντζί δείχνει νέο αδιέξοδο στο Κυπριακό-"Άλλοι ψάχνονται να βρουν αιτίες ή αιτιάσεις" Facebook Twitter
0

Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα απαντήσει τη Δευτέρα, στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, στις προκλητικές δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος τον κατηγορεί ότι δεν υπέβαλε εποικοδομητική πρόταση, αλλά προσπαθεί να τεθούν προϋποθέσεις για μια συνάντηση νέα συνάντηση στη Γενεύη. Απαντώντας στον κ. Ακιντζί, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι δεν είναι πρόθεση του να εμπλακεί δημόσια σε διαπληκτισμούς και θα μιλήσει τη Δευτέρα, μετά το Εθνικό Συμβούλιο, σχολιάζοντας την απάντηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη στην πρόταση που υπέβαλε, προσθέτοντας πως «άλλοι ψάχνονται να βρουν αιτίες ή αιτιάσεις».

 

Σε γραπτή δήλωση ο Ακιντζί προβάλλει τη θέση ότι η ηγεσία του Νίκου Αναστασιάδη «δεν προτείνει κάτι νέο στις συνομιλίες, αλλά επιβάλλει στην τουρκοκυπριακή πλευρά προϋποθέσεις για τη σύγκληση της νέας διάσκεψης στη Γενεύη».

 

Ο Μουσταφά Ακιντζί κατηγορεί την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι «επιχειρεί για μια ακόμη φορά να παραπληροφορήσει την κοινή γνώμη». Σύμφωνα με τον Ακιντζί, ο κ. Αναστασιάδης ισχυρίζεται ότι κατάθεσε προτάσεις οι οποίες απορρίφθηκαν από την τουρκοκυπριακή πλευρά. Απέναντι σε αυτή την εξέλιξη, η τουρκοκυπριακή πλευρά «δεν είναι δυνατόν να τηρήσει σιωπηλή στάση», ανέφερε. Ο κ. Ακιντζί υποστήριξε ότι ο κ . Αναστασιάδης επιθυμεί στη Γενεύη να διευθετηθεί πρώτα από όλα το κεφάλαιο του εδαφικού. Στη συνέχεια, είπε, θα συζητηθούν οι εγγυήσεις και η ασφάλεια. Αυτή η πρόταση, δήλωσε ο Ακιντζί, δεν συμβαδίζει με το Κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014.

 

Στη γραπτή δήλωση ο Ακιντζί επαναφέρει το θέμα της πολιτικής ισότητας, της αποτελεσματικής συμμετοχής των τουρκοκυπριακής κοινότητας στις αποφάσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και της εκ περιτροπής προεδρίας, σημειώνοντας ότι αναμένει τις δημόσιες τοποθετήσεις του κ. Αναστασιάδη για το θέμα.

 

Αναφέρει δε ότι ο κ. Αναστασιάδης επιθυμεί να κλείσει τα κεφάλαια του εδαφικού και της ασφάλειας-εγγυήσεων, σημειώνοντας ότι δεν τίθεται ζήτημα αποδοχής μιας τέτοιας πρότασης.

 

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης προτείνει τη διευθέτηση όλων των ανοιχτών ζητημάτων σε μια «παράλληλη διαδικασία» με αυτήν, στην οποία θα διευθετηθεί και το ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

 

Η τουρκοκυπριακή πλευρά, είπε, προτείνει τον καθορισμό ημερομηνίας για τη σύγκληση της νέας διάσκεψης, εντός Ιουνίου, ενώ επιμένει για τη σημασία της «παράλληλης διαδικασίας». Επίσης, ο Ακιντζί προειδοποιεί ότι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ενδέχεται να έρθουν στο προσκήνιο εντάσεις.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

 

 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ρωσία εκτόξευσε τον υπερηχητικό πύραυλο Oreshnik εναντίον της Ουκρανίας

Διεθνή / Η Ρωσία εκτόξευσε τον υπερηχητικό πύραυλο Oreshnik εναντίον της Ουκρανίας

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι το πλήγμα είχε στόχο κρίσιμες υποδομές στην Ουκρανία και ότι χρησιμοποιήθηκαν επίσης drones καθώς και όπλα υψηλής ακρίβειας μεγάλου βεληνεκούς, εκτοξευόμενα από ξηρά και θάλασσα
THE LIFO TEAM
Ντόναλντ Τραμπ:

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Δεν χρειάζομαι το Διεθνές Δίκαιο, το μόνο που μπορεί να με σταματήσει είναι το μυαλό μου»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνει ότι η ηθική είναι «το μόνο πράγμα που μπορεί να με σταματήσει», σε συνέντευξή του στους New York Times σχετικά με τα όρια της εξουσίας του
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ: Ομοσπονδιακοί πράκτορες πυροβόλησαν δύο ανθρώπους στο Πόρτλαντ

Διεθνή / ΗΠΑ: Ομοσπονδιακοί πράκτορες πυροβόλησαν δύο ανθρώπους στο Πόρτλαντ

«Γνωρίζουμε τι λέει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για ό,τι συνέβη εδώ. Υπήρξε μια εποχή που μπορούσαμε να δεχόμαστε τον λόγο της. Αυτή η εποχή έχει περάσει προ πολλού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος της πόλης
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

Διεθνή / Νύχτα ταραχών στo Ιράν: Μεγάλες αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις - Ζητούν να επιστρέψει ο Ρεζά Παχλαβί

Οι τεράστιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Τεχεράνη και σε άλλες ιρανικές πόλεις - Οι πληροφορίες για τους νεκρούς από τις κινητοποιήσεις είναι συγκεχυμένες
THE LIFO TEAM
Η NASA εξετάζει την πρόωρη επιστροφή μέλους αποστολής που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - Ο λόγος

Διεθνή / Η NASA εξετάζει την πρόωρη επιστροφή αποστολής που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - Ο λόγος

Οι υπεύθυνοι της αποστολής εξετάζουν πλέον αν η ασφαλέστερη επιλογή είναι να επιστρέψει ολόκληρη η ομάδα, αρκετούς μήνες νωρίτερα από το προγραμματισμένο
THE LIFO TEAM