Kόντρα Αναστασιάδη-Ακιντζί δείχνει νέο αδιέξοδο στο Κυπριακό-"Άλλοι ψάχνονται να βρουν αιτίες ή αιτιάσεις"

Kόντρα Αναστασιάδη-Ακιντζί δείχνει νέο αδιέξοδο στο Κυπριακό-"Άλλοι ψάχνονται να βρουν αιτίες ή αιτιάσεις" Facebook Twitter
0

Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα απαντήσει τη Δευτέρα, στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, στις προκλητικές δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος τον κατηγορεί ότι δεν υπέβαλε εποικοδομητική πρόταση, αλλά προσπαθεί να τεθούν προϋποθέσεις για μια συνάντηση νέα συνάντηση στη Γενεύη. Απαντώντας στον κ. Ακιντζί, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι δεν είναι πρόθεση του να εμπλακεί δημόσια σε διαπληκτισμούς και θα μιλήσει τη Δευτέρα, μετά το Εθνικό Συμβούλιο, σχολιάζοντας την απάντηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη στην πρόταση που υπέβαλε, προσθέτοντας πως «άλλοι ψάχνονται να βρουν αιτίες ή αιτιάσεις».

 

Σε γραπτή δήλωση ο Ακιντζί προβάλλει τη θέση ότι η ηγεσία του Νίκου Αναστασιάδη «δεν προτείνει κάτι νέο στις συνομιλίες, αλλά επιβάλλει στην τουρκοκυπριακή πλευρά προϋποθέσεις για τη σύγκληση της νέας διάσκεψης στη Γενεύη».

 

Ο Μουσταφά Ακιντζί κατηγορεί την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι «επιχειρεί για μια ακόμη φορά να παραπληροφορήσει την κοινή γνώμη». Σύμφωνα με τον Ακιντζί, ο κ. Αναστασιάδης ισχυρίζεται ότι κατάθεσε προτάσεις οι οποίες απορρίφθηκαν από την τουρκοκυπριακή πλευρά. Απέναντι σε αυτή την εξέλιξη, η τουρκοκυπριακή πλευρά «δεν είναι δυνατόν να τηρήσει σιωπηλή στάση», ανέφερε. Ο κ. Ακιντζί υποστήριξε ότι ο κ . Αναστασιάδης επιθυμεί στη Γενεύη να διευθετηθεί πρώτα από όλα το κεφάλαιο του εδαφικού. Στη συνέχεια, είπε, θα συζητηθούν οι εγγυήσεις και η ασφάλεια. Αυτή η πρόταση, δήλωσε ο Ακιντζί, δεν συμβαδίζει με το Κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014.

 

Στη γραπτή δήλωση ο Ακιντζί επαναφέρει το θέμα της πολιτικής ισότητας, της αποτελεσματικής συμμετοχής των τουρκοκυπριακής κοινότητας στις αποφάσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και της εκ περιτροπής προεδρίας, σημειώνοντας ότι αναμένει τις δημόσιες τοποθετήσεις του κ. Αναστασιάδη για το θέμα.

 

Αναφέρει δε ότι ο κ. Αναστασιάδης επιθυμεί να κλείσει τα κεφάλαια του εδαφικού και της ασφάλειας-εγγυήσεων, σημειώνοντας ότι δεν τίθεται ζήτημα αποδοχής μιας τέτοιας πρότασης.

 

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης προτείνει τη διευθέτηση όλων των ανοιχτών ζητημάτων σε μια «παράλληλη διαδικασία» με αυτήν, στην οποία θα διευθετηθεί και το ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

 

Η τουρκοκυπριακή πλευρά, είπε, προτείνει τον καθορισμό ημερομηνίας για τη σύγκληση της νέας διάσκεψης, εντός Ιουνίου, ενώ επιμένει για τη σημασία της «παράλληλης διαδικασίας». Επίσης, ο Ακιντζί προειδοποιεί ότι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ενδέχεται να έρθουν στο προσκήνιο εντάσεις.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

 

 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ θέτει την αστυνομία της Ουάσινγκτον υπό ομοσπονδιακό έλεγχο και κινητοποιεί την Εθνοφρουρά

Διεθνή / Ο Τραμπ θέτει την αστυνομία της Ουάσινγκτον υπό ομοσπονδιακό έλεγχο και κινητοποιεί την Εθνοφρουρά

Η απόφαση προβλέπει την κινητοποίηση περίπου 800 ανδρών και γυναικών της Εθνοφρουράς στην Ουάσινγκτον, σε μία σειρά μέτρων για την «απελευθέρωση» της πρωτεύουσας 
LIFO NEWSROOM
«Κοκτέιλ μολότοφ» κλιματικών συνθηκών τροφοδοτεί καταστροφικές πυρκαγιές στη Νότια Ευρώπη

Περιβάλλον / «Κοκτέιλ μολότοφ» καύσωνα και ξηρασίας τροφοδοτεί καταστροφικές πυρκαγιές στη Νότια Ευρώπη

Γαλλία και Ισπανία στο επίκεντρο του καύσωνα, ενώ οι επιστήμονες προειδοποιούν πως η «ακραία και παρατεταμένη ζέστη» έχει ξηράνει τη βλάστηση, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες για την εξάπλωση των πυρκαγιών 
LIFO NEWSROOM
«Ξέρουμε πού καταλήγει...παγκόσμιος πόλεμος»: Οι U2 παίρνουν θέση για την κατάσταση στη Γάζα

Διεθνή / «Ξέρουμε πού καταλήγει...παγκόσμιος πόλεμος»: Οι U2 παίρνουν θέση για την κατάσταση στη Γάζα

Τα μέλη του συγκροτήματος εξέδωσαν προσωπικές δηλώσεις καταδικάζοντας τις «διαβολικές» ενέργειες της Χαμάς, καθώς και τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος, όπως είπαν, αξίζει «την κατηγορηματική και απερίφραστη καταδίκη μας»
LIFO NEWSROOM
Το «deal» Τραμπ - Nvidia για τις πωλήσεις μικροτσιπ στην Κίνα: Το κράτος θα παίρνει το 15% των εσόδων

Διεθνή / Το «deal» Τραμπ - Nvidia για τις πωλήσεις μικροτσιπ στην Κίνα: Το κράτος θα παίρνει το 15% των εσόδων

Ο Αμερικανός πρόεδρος παζάρεψε την άδεια πώλησης της τεχνολογίας στην Κίνα, με τις τεχνολογικές εταιρείες Nvidia και AMD να συμφωνούν να αποδίδουν το 15% των πωλήσεών τους στο κράτος
LIFO NEWSROOM
Οι ΗΠΑ θέλουν να «προγραμματίσουν» μια συνάντηση Τραμπ-Ζελένσκι-Πούτιν

Διεθνή / Οι ΗΠΑ θέλουν να «προγραμματίσουν» μια συνάντηση Τραμπ-Ζελένσκι-Πούτιν

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζέι Ντι Βανς εξήγησε ότι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια ήταν η άρνηση του Πούτιν να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Ζελένσκι, αλλά ο Τραμπ κατάφερε να αλλάξει αυτή τη στάση
LIFO NEWSROOM