Κολομβία: Τουλάχιστον 17 νεκροί, 800 τραυματίες και 430 συλλήψεις σε διαδηλώσεις για φορολογικό νομοσχέδιο

Colombia tax protests: At least 17 dead, ombudsman says Facebook Twitter
EPA
0

Tουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 800 τραυματίστηκαν τις τελευταίες πέντε ημέρες σε διαδηλώσεις ενάντια σε μια προτεινόμενη φορολογική μεταρρύθμιση στην Κολομβία.

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διαδηλωτές κατηγόρησαν τις αστυνομικές αρχές για υπέρμετρη και περιττή χρήση βίας.

Σύμφωνα με τον απολογισμό που ανακοίνωσε σήμερα ο Συνήγορος του Λαού, μια δημόσια υπηρεσία προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, 16 πολίτες και ένας αστυνομικός έχασαν τη ζωή τους στις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν στις 28 Απριλίου σε όλη τη χώρα.

Το υπουργείο Άμυνας έκανε λόγο για 846 τραυματίες, εκ των οποίων οι 306 είναι πολίτες.

Επίσης, 431 άνθρωποι συνελήφθησαν στις ταραχές που αμαύρωσαν ορισμένες διαδηλώσεις και η κυβέρνηση του συντηρητικού προέδρου Ιβάν Ντούκε. διέταξε την ανάπτυξη του στρατού σε κάποιες πόλεις.

Colombia tax protests: At least 17 dead, ombudsman says Facebook Twitter
EPA

Πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις κατηγορούν την αστυνομία ότι άνοιξε πυρ εναντίον των διαδηλωτών.

Ο υπουργός Άμυνας Ντιέγο Μολάνο δήλωσε πως τα βίαια επεισόδια ήταν «προμελετημένα, οργανωμένα και χρηματοδοτούμενα από ομάδες που έχουν αποσχιστεί από τις FARC» και οι οποίες απορρίπτουν την ειρηνευτική συμφωνία του 2016. Κατηγόρησε επίσης τον Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό (ELN), την τελευταία ανταρτική οργάνωση που δρα στην Κολομβία.

Στις ταραχές προκλήθηκαν ζημιές σε 313 καταστήματα, 94 τράπεζες, 69 σταθμούς λεωφορείων, 36 μηχανήματα αυτόματης ανάληψης και 14 φυλάκια διοδίων.

Colombia tax protests: At least 17 dead, ombudsman says Facebook Twitter
EPA

Υπό την πίεση των μαζικών διαδηλώσεων, ο πρόεδρος Ντούκε απέσυρε την Κυριακή το νομοσχέδιο για τη φορολογική μεταρρύθμιση, το οποίο ήταν ήδη υπό συζήτηση στο κοινοβούλιο.

Παρά την ανακοίνωση αυτή ωστόσο, πολλοί διαδηλωτές κατέβηκαν και πάλι σήμερα το πρωί στους δρόμους της Μπογοτά, μπλοκάροντας την κυκλοφορία.

Colombia tax protests: At least 17 dead, ombudsman says Facebook Twitter
EPA

Με πληροφορίες του AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ζελένσκι δεσμεύεται για αναδιοργάνωση του ενεργειακού τομέα μετά το σκάνδαλο διαφθοράς ύψους 100 εκατ. δολαρίων

Διεθνή / Ο Ζελένσκι δεσμεύεται για αναδιοργάνωση του ενεργειακού τομέα μετά το σκάνδαλο διαφθοράς ύψους 100 εκατ. δολαρίων

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει δηλώσει πως θα συνεργαστεί πλήρως με κάθε είδους έρευνα, τη στιγμή που οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο είναι ή υπήρξαν στενοί συνεργάτες του
LIFO NEWSROOM
Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

Διεθνή / Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

«Τα αποθέματά μας θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες ολόκληρου του πληθυσμού για περίπου τρεις μήνες, αλλά παραμένουν εκτός της Γάζας», δήλωσε ανώτερο στέλεχος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Διεθνή / Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Ο Νικολάς Μαδούρο έχει θέσει τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας σε ύψιστο συναγερμό, ενώ δυτικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ αναφέρουν ότι δεν έχουν ενημερωθεί για τις ακριβείς προθέσεις της Ουάσιγκτον
LIFO NEWSROOM
Joyce Carol Oates: Η κορυφαία Αμερικανίδα συγγραφέας αποδόμησε τον Μασκ χωρίς να τον κατονομάσει

Διεθνή / Joyce Carol Oates: Η κορυφαία Αμερικανίδα συγγραφέας αποδόμησε τον Μασκ χωρίς να τον κατονομάσει

Ο Μασκ αντέδρασε οργισμένα στις αιχμές της Oates, αποκαλώντας τις «ψεύτικες» και τη συγγραφέα «κακεντρεχή», ενώ υποβάθμισε και το έργο της με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς.
LIFO NEWSROOM