Κοινή ημερομηνία Πάσχα για Καθολικούς και Ορθοδόξους, ζητά ο πάπας Φραγκίσκος

Κοινή ημερομηνία Πάσχα για Καθολικούς και Ορθοδόξους, ζητά ο πάπας Φραγκίσκος Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA
0

Είμαστε έτοιμοι να αποδεχθούμε μία κοινή ημερομηνία για τον εορτασμό του Πάσχα, είπε κατά το κήρυγμά του σήμερα Σάββατο, ο πάπας Φραγκίσκος.

Το Πάσχα, κινητή εορτή, πέφτει σε διαφορετικές ημερομηνίες, ανάλογα με το θρησκευτικό ημερολόγιο που χρησιμοποιείται από κάθε δόγμα.

«Η Καθολική Εκκλησία είναι διατεθειμένη να αποδεχτεί την ημερομηνία που θέλουν όλοι, μια ημερομηνία ενότητας», είπε ο πάπας Φραγκίσκος εκτός κειμένου, κατά το κήρυγμά του στη λειτουργία με την οποία ολοκληρώθηκε η εβδομάδα προσευχής για την ενότητα των χριστιανών.

«Κατά θεόσταλτο τρόπο, το Πάσχα θα γιορταστεί φέτος την ίδια ημέρα, με το Γρηγοριανό και το Ιουλιανό ημερολόγιο, όπως είναι το σωστό για αυτήν την οικουμενική επέτειο», πρόσθεσε, αναφερόμενος στη Α΄ Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας που διεξήχθη ακριβώς πριν από 1700 χρόνια.

«Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου ώστε αυτή η σύμπτωση να χρησιμεύσει ως υπενθύμιση σε όλους τους χριστιανούς να κάνουν ένα αποφασιστικό βήμα προς την ενότητα και για μια κοινή ημερομηνία για το Πάσχα», κατέληξε.

«Ο φετινός, κοινός εορτασμός της Ανάστασης ας λειτουργήσει ως έκκληση προς όλους τους Χριστιανούς, ώστε να γίνει καθοριστικό βήμα, σε ό,τι αφορά μια κοινή ημερομηνία για το Πάσχα», τόνισε ο Φραγκίσκος, κατά τον καθολικό εσπερινό της εβδομάδας αφιερωμένης στην ενότητα των Χριστιανών.

Στην τελετή, στη βασιλική εκκλησία του Αγίου Παύλου της Αιώνιας Πόλης, το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκπροσώπησε ο μητροπολίτης Ιταλίας Πολύκαρπος. Ο Αγιος Πατέρας των Καθολικών, σε εκτός κειμένου αναφορά του, πρόσθεσε ότι είναι διατεθειμένος να αποδεχθεί ημερομηνίες που μπορεί να προταθούν από την Ορθόδοξη Εκκλησία, για να ευοδωθεί η σημαντικότατη αυτή προσπάθεια.

Αναφερόμενος στους εορτασμούς για τα χίλια επτακόσια χρόνια από την Α' Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας (στους οποίους πρόκειται να συναντηθούν, την 'Ανοιξη στην Μικρά Ασία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο ποντίφικας) ο πάπας υπογράμμισε:

«Η Α' Σύνοδος της Νίκαιας δραστηριοποιήθηκε υπέρ της διατήρησης της ενότητας των Χριστιανών, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη φάση. Πρόσθεσε, δε, ότι ο πολυτιμότατος καρπός της ήταν το «Πιστεύω». «Πρόκειται για μαρτυρία κοινής πίστεως, η οποία ξεπερνά όλους τους διχασμούς που, ανά τους αιώνες, τραυμάτισαν το Σώμα του Ιησού», είπε χαρακτηριστικά ο Φραγκίσκος.

«Η επέτειος της Α' Συνόδου της Νίκαιας αντιπροσωπεύει, κατά συνέπεια, ένα έτος χάριτος, μια ευκαιρία για όλους τους Χριστιανούς που απαγγέλλουν το ίδιο Πιστεύω και πιστεύουν στον ίδιο Θεό: ας ανακαλύψουμε τις κοινές ρίζες της πίστης, ας διαφυλάξουμε την ενότητα!», τόνισε ο πάπας Φραγκίσκος.

Ο Αργεντινός ποντίφικας , τέλος, αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά στην μορφή του μακαριστού Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη Ζηζιούλα, χαρακτηρίζοντάς τον «σκαπανέα του οικουμενικού διαλόγου» και υπενθυμίζοντας την παρότρυνσή τους, προς όλους τους Χριστιανούς, «να προσεύχονται, να βαδίζουν και να εργάζονται μαζί».


Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς άλλαξε η στάση Τραμπ μετά την Αλάσκα και γιατί ανησυχούν οι -χωρίς σχέδιο- Ευρωπαίοι

Διεθνή / Πώς άλλαξε η στάση Τραμπ μετά την Αλάσκα και γιατί ανησυχούν οι -χωρίς σχέδιο- Ευρωπαίοι

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει πλέον το δόγμα Πούτιν περί ειρήνης και όχι εκεχειρίας και αυτό προκαλεί ανησυχία στην Ευρώπη, που φοβάται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα πιέσει την Ουκρανία να συνθηκολογήσει
LIFO NEWSROOM
Καμία έκπτωση στην εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας, δηλώνουν οι Ευρωπαίοι μετά τη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν

Διεθνή / Καμία έκπτωση στην εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας, δηλώνουν οι Ευρωπαίοι μετά τη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν

Τι επισημαίνεται στη δήλωση που συνυπογράφουν Εμανουέλ Μακρόν, Τζόρτζια Μελόνι, Φρίντριχ Μερτς, Κιρ Στάρμερ, Αλεξάντερ Στουμπ, Ντόναλντ Τουσκ, Αντόνιο Κόστα και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
LIFO NEWSROOM
Βαρύτατες κατηγορίες εναντίον της Πρισίλα Πρίσλεϊ: Απάτη και εργαλειοποίηση τραγωδίας

Διεθνή / Βαρύτατες κατηγορίες εναντίον της Πρισίλα Πρίσλεϊ: Απάτη και εργαλειοποίηση τραγωδίας

Πρώην συνεργάτες κατηγορούν την Πρισίλα Πρίσλεϊ για απάτη και εκμετάλλευση, με φερόμενες προσβολές της φήμης τους και σκηνές οικογενούς κρίσης μετά τον θάνατο της Λίζα Μαρί.
ΦΩΤ.: GETTY
Ισραηλινή μονάδα επιχειρεί να δυσφημίσει δημοσιογράφους της Γάζας ως μαχητές της Χαμάς

Διεθνή / Ισραηλινή μονάδα επιχειρεί να δυσφημίσει δημοσιογράφους της Γάζας ως μαχητές της Χαμάς

Η αποκαλυπτική έρευνα του +972 Magazine αποκαλύπτει τη «μονάδα νομιμοποίησης» του ισραηλινού στρατού, που σπιλώνει τη φήμη δημοσιογράφων της Γάζας για να δικαιολογήσει τις δολοφονίες τους
LIFO NEWSROOM