Κίτρινα Γιλέκα - Η πρώτη κινητοποίηση του 2019

Κίτρινα Γιλέκα - Η πρώτη κινητοποίηση του 2019 Facebook Twitter
0

Έπειτα από τη σύλληψη ενός από τα πιο προβεβλημένα ηγετικά στελέχη τους, τα «Κίτρινα Γιλέκα» καλούν τον κόσμο στη Γαλλία σε μία όγδοη κινητοποίηση, την πρώτη του 2019.

Σε μία προσπάθεια να αναδρομολογήσουν τη διαμαρτυρία τους και να προκαλέσουν την κυβέρνηση, η οποία τους κατηγορεί ότι οραματίζονται «εξεγέρσεις» και ζητεί την επαναφορά στην τάξη, τα Κίτρινα Γιλέκα βγαίνουν πάλι στους δρόμους.

Η πρώτη τους κινητοποίηση για τη νέα χρονιά, θα αποτελέσει μία δοκιμή για την αντοχή του λαϊκού αυτού κινήματος, το οποίο έχει προκαλέσει κλυδωνισμούς στην εκτελεστική εξουσία της Γαλλίας κατά τον ενάμιση μήνα των διαμαρτυριών, αλλά συνάμα έχει δώσει και σημάδια κόπωσης κατά τις τελευταίες δύο κινητοποιήσεις του.

Τα «Κίτρινα Γιλέκα» έχουν καλέσει τον κόσμο να βγει στους δρόμους και να συγκεντρωθεί στα συμβολικά σημεία των μεγάλων πόλεων της επαρχίας, ιδίως στο Μπορντώ, την Τουλούζη και τη Λιόν, αλλά επίσης και του Παρισιού.

Στη γαλλική πρωτεύουσα έχουν οργανωθεί δύο συγκεντρώσεις : μία πρώτη πορεία θα ξεκινήσει από το Δημαρχείο νωρίς το απόγευμα με στόχο να διασχίσει τους δρόμους έως την Εθνοσυνέλευση και μία δεύτερη συγκέντρωση έχει οργανωθεί για τα Ηλύσια Πεδία, επίκεντρο των κινητοποιήσεων τα προηγούμενα Σαββατοκύριακα.

Περίπου στις 08.30 ώρα Ελλάδος, δεκαπέντε λεωφορεία των δυνάμεων της τάξης βρίσκονταν σταθμευμένα στην αρχή της μεγάλης κεντρικής λεωφόρου στο ύψος της Αψίδας του Θριάμβου, όμως εκείνην την ώρα παρόντες στο σημείο ήσαν μόνο λιγοστοί διαδηλωτές, όπως διαπιστώνουν οι δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Κατά την προηγούμενη κινητοποίηση της 29ης Δεκεμβρίου μόλις 12.000 διαδηλωτές είχαν καταμετρηθεί έως το μεσημέρι στους δρόμους της Γαλλίας, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, που όμως δεν δημοσίευσε στοιχεία για την τελική προσέλευση στη διάρκεια της ημέρας. Το υπουργείο είχε καταμετρήσει 38.600 διαδηλωτές στις 22 Δεκεμβρίου, αριθμός ισχνός εν σχέσει με τις 282.000 που είχαν καταμετρηθεί στις 17 Νοεμβρίου.

Οι Γάλλοι πολίτες που προέρχονται από τις λαϊκές και μικρομεσαίες τάξεις από τις 17 Νοεμβρίου καταγγέλλουν την δημοσιονομική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντάς την άδικη και ετεροβαρή, αξιώνοντας περισσότερα μέτρα υπέρ της αγοραστικής τους δύναμης.

Το βράδυ της Τετάρτης, κοντά στα Ηλύσια Πεδία, είχε συλληφθεί ο εκ των επικεφαλής του κινήματος Ερίκ Ντρουέ και κρατήθηκε επί ώρες, προκαλώντας αγανάκτηση και την οργίλη αντίδραση των «Κίτρινων Γιλέκων», που προειδοποιούν πως «η οργή θα μετατραπεί σε μίσος εάν συνεχίσετε, από το βάθρο σας, εσείς και οι όμοιοί σας, να θεωρείτε ως επαίτες».

Απέναντι στην αποφασιστικότητα των «Κίτρινων Γιλέκων», η κυβέρνηση έχει σκληρύνει τη στάση της, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Μπενζαμεν Γκριβό να τονίζει πως «το κίνημα όσων έχουν παραμείνει ακόμη ενεργοί, έχει μεταβληθεί σε μία υπόθεση συνωμοτών που επιδιώκουν την εξέγερση και, στο βάθος, να ανατρέψουν την κυβέρνηση».

Περίπου 3.600 στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας θα βρίσκονται σήμερα επί ποδός σε όλη τη Γαλλία, πλαισιωμένα από ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ-AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Νορβηγικό Ταμείο Πετρελαίου ζητά μεταρρυθμίσεις για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών

Διεθνή / Το Νορβηγικό Ταμείο Πετρελαίου ζητά μεταρρυθμίσεις για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών

Το κρατικό πετρελαϊκό ταμείο της Νορβηγίας, με περιουσία 1,9 τρισ. δολαρίων, καλεί για ενοποίηση φορολογικών, εταιρικών και εποπτικών κανόνων στην Ευρώπη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πτώση της ανταγωνιστικότητας έναντι ΗΠΑ και Ασίας
LIFO NEWSROOM
Οι Ισραηλινοί κατέλαβαν το Madleen σε διεθνή ύδατα - «Μας έχουν απαγάγει», δήλωσε η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Διεθνή / Οι Ισραηλινοί κατέλαβαν το Madleen σε διεθνή ύδατα - «Μας έχουν απαγάγει», δήλωσε η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Ο στρατός του Ισραήλ έκανε ρεσάλτο στο πλοίο Madleen που επιχειρούσε να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια - Η Γκρέτα Τούνμπεργκ και το πλήρωμα κρατούνται σε ισραηλινό λιμάνι, ενώ ειδικοί προειδοποιούν για επικείμενη επισιτιστική κρίση στη Γάζα
LIFO NEWSROOM
Βασανιστήρια της CIA: Δικαστική έρευνα για εμπλοκή βρετανικών μυστικών υπηρεσιών

Διεθνή / Βασανιστήρια της CIA: Δικαστική έρευνα για εμπλοκή βρετανικών μυστικών υπηρεσιών

Δύο υποθέσεις κρατουμένων του Γκουαντάναμο φέρνουν στο φως τη φερόμενη εμπλοκή των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών σε βασανιστήρια της CIA μετά την 11η Σεπτεμβρίου, με μια σπάνια δίκη να ξεκινά σε μυστικό δικαστήριο
LIFO NEWSROOM
«Πόλεμος» εντός των Ρεπουμπλικανών για το νέο πολυνομοσχέδιο Τραμπ – Μάχη για περικοπές και ελλείμματα

Διεθνή / «Πόλεμος» εντός των Ρεπουμπλικανών για το νέο πολυνομοσχέδιο Τραμπ – Μάχη για περικοπές και ελλείμματα

Το νέο πολυνομοσχέδιο Τραμπ προκαλεί αναταράξεις στους Ρεπουμπλικανούς στη Γερουσία, καθώς οι διαφωνίες για τις περικοπές σε Υγεία, κοινωνικά προγράμματα και φορολογικές ελαφρύνσεις απειλούν να τινάξουν στον αέρα τη νομοθετική πρωτοβουλία
LIFO NEWSROOM
Κατασκοπεία και τεχνολογία: Πώς Ουκρανία και Ισραήλ αλλάζουν τους κανόνες του σύγχρονου πολέμου

Ανάλυση / Κατασκοπεία και τεχνολογία: Πώς Ουκρανία και Ισραήλ αλλάζουν τους κανόνες του σύγχρονου πολέμου

Οι πρωτοποριακές επιχειρήσεις κατασκοπείας και η χρήση drones από Ουκρανία και Ισραήλ ανατρέπουν τα δεδομένα του πολέμου, δημιουργώντας νέες ισορροπίες με τη δύναμη της τεχνολογίας και της ευρηματικότητας
LIFO NEWSROOM
Γκρέτα Τούνμπεργκ: «Μας αναχαίτισαν και μας απήγαγαν», λέει η ακτιβίστρια για την κατάληψη του Madleen από το Ισραήλ

Διεθνή / Γκρέτα Τούνμπεργκ: «Μας αναχαίτισαν και μας απήγαγαν», λέει η ακτιβίστρια για την κατάληψη του Madleen από το Ισραήλ

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ λέει: Παρακαλώ όλους τους φίλους μου, την οικογένεια και τους συντρόφους μου, να πιέσουν τη σουηδική κυβέρνηση, ώστε να απελευθερωθώ εγώ και οι υπόλοιποι όσο το δυνατόν συντομότερο
LIFO NEWSROOM
Ρωσικές δυνάμεις κοντά στη Σούμι και προέλαση στην ανατολική Ουκρανία – Νέες εντάσεις στον πόλεμο

Διεθνή / Ρωσικές δυνάμεις κοντά στη Σούμι και προέλαση στην ανατολική Ουκρανία – Νέες εντάσεις στον πόλεμο

Ρωσικές στρατιωτικές μονάδες πλησιάζουν σε απόσταση 29 χλμ. από τη Σούμι, ενώ προχωρούν σε σημαντικές προελάσεις στην ανατολική Ουκρανία. Η Ουκρανία προετοιμάζεται για νέες επιθέσεις και αμφισβητεί την τήρηση συμφωνιών ανταλλαγής αιχμαλώτων.
LIFO NEWSROOM
Ταραχές στο Λος Άντζελες: Η Εθνοφρουρά επιτέθηκε με πλαστικές σφαίρες κατά των διαδηλωτών

Διεθνή / Ταραχές στο Λος Άντζελες: Η Εθνοφρουρά επιτέθηκε με πλαστικές σφαίρες κατά των διαδηλωτών

Μέλη της Εθνοφρουράς της Καλιφόρνιας αναπτύχθηκαν στο Λος Άντζελες για να αντιμετωπίσουν διαδηλώσεις ενάντια στις μαζικές συλλήψεις παράτυπων μεταναστών από την κυβέρνηση Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Έκθεση Δημοκρατικών δείχνει περισσότερες από 100 ευνοϊκές κινήσεις υπέρ του Έλον Μασκ από τον Τραμπ

Διεθνή / Έκθεση Δημοκρατικών δείχνει περισσότερες από 100 ευνοϊκές κινήσεις υπέρ του Έλον Μασκ από τον Τραμπ

Η έκθεση από το γραφείο της γερουσιαστή Ελίζαμπεθ Γουόρεν αποκαλύπτει πάνω από 100 ενέργειες της κυβέρνησης Τραμπ που ωφέλησαν άμεσα ή έμμεσα τις επιχειρήσεις και την προσωπική περιουσία του Μασκ
LIFO NEWSROOM