Κινδυνεύει η παγκοσμιοποίηση; Πανδημία και πόλεμος ανατρέπουν τάσεις δεκαετιών

Κινδυνεύει η παγκοσμιοποίηση; Πανδημία και πόλεμος ανατρέπουν τάσεις δεκαετιών Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Η εποχή της παγκοσμιοποίησης κινδυνεύει να ανατραπεί μετά από τρεις δεκαετίες, σύμφωνα με επενδυτές και στελέχη κορυφαίων εταιρειών.

Ενώ ηγέτες από όλο τον κόσμο αναμένεται να συναντηθούν στην ελβετική πόλη του Νταβός για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, οι γεωπολιτικές συνέπειες από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι σοβαρές αναταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες που προκάλεσε η πανδημία, η πρόσφατη αναταραχή στα χρηματιστήρια και ο πληθωρισμός έχουν προκαλέσει την ανησυχία επενδυτών και στελεχών εταιρειών που καλούνται να λάβουν αποφάσεις ζωτικής σημασίας για το μέλλον.  

«Η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας επιταχύνθηκε από την πανδημία και τώρα έχουμε και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αυτές οι τάσεις εγείρουν σοβαρές ανησυχίες για έναν αποσυνδεδεμένο κόσμο», δήλωσε ο Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, πρόεδρος της Goldman Sachs International και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η ενσωμάτωση, η επανεθνικοποίηση και η περιφερειοποίηση έχουν πλέον γίνει οι τελευταίες τάσεις για τις εταιρείες, επιβραδύνοντας τον ρυθμό της παγκοσμιοποίησης, πρόσθεσε ο Μπαρόζο. 

«[Η παγκοσμιοποίηση αντιμετωπίζει] τριβές από τον εθνικισμό, τον προστατευτισμό, τον σοβινισμό, ή ακόμη και μερικές φορές την ξενοφοβία. Για μένα δεν είναι ξεκάθαρο ποιος θα κερδίσει» σημείωσε.

«Σχεδόν κανείς δεν έχει δει» αυτές τις συνθήκες «κατά τη διάρκεια της επενδυτικής του καριέρας», σύμφωνα με τον επικεφαλής ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους ιδιωτικών μετοχών στον κόσμο. Ο λόγος για τον Τσαρλς Κέι, διευθύνοντα σύμβουλο της Warburg Pincus, ο οποίος εκτίμησε στη συνέχεια ότι η γεωπολιτική βρισκόταν «στο περιθώριο του τρόπου με τον οποίο σκεφτόμασταν» από την πτώση του τείχους του Βερολίνου. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, «παρείχε οξυγόνο στην παγκόσμια ανάπτυξη».

Ωστόσο, όπως σημείωσε η γεωπολιτική βρίσκεται πλέον «στο επίκεντρο» των επενδυτικών αποφάσεων. Την ίδια στιγμή, τελειώνει ο «πολύ ισχυρός ούριος άνεμος στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων» που ήρθε ως αποτέλεσμα της πτώσης του πληθωρισμού και των χαμηλών επιτοκίων τα προηγούμενα χρόνια. 

Οι συζητήσεις για την «αποπαγκοσμιοποίηση» μεταξύ των εταιρειών έχουν ενισχυθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες. Το θέμα, όπως είναι αναμενόμενο, θα είναι ψηλά και στην ημερήσια διάταξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός αυτή την εβδομάδα. 

Με πληροφορίες από Financial Times

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ έλαβε το νεοσύστατο Βραβείο Ειρήνης της FIFA

Διεθνή / Ο Τραμπ έλαβε το νεοσύστατο Βραβείο Ειρήνης της FIFA

«Αναμφίβολα αξίζετε το πρώτο Βραβείο Ειρήνης της FIFA για τις πράξεις σας, για όσα έχετε επιτύχει με τον δικό σας τρόπο», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο απευθυνόμενος στον Αμερικανό πρόεδρο
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω «πολύ υψηλού» κινδύνου τρομοκρατίας

Διεθνή / Γαλλία: Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω «πολύ υψηλού» κινδύνου τρομοκρατίας

Τα αυξημένα μέτρα έρχονται λίγες ημέρες μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Παρισιού να ακυρώσει τη μεγάλη συναυλία της Παραμονής Πρωτοχρονιάς στα Ηλύσια Πεδία
LIFO NEWSROOM
«Η Ευρώπη οδεύει προς πολιτισμική εξαφάνιση»: Το νέο δόγμα Τραμπ για την ήπειρο 

Διεθνή / «Η Ευρώπη οδεύει προς πολιτισμική εξαφάνιση»: Το νέο δόγμα Τραμπ για την ήπειρο 

Το κείμενο διατυπώνει ευθεία πολιτική στήριξη σε ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης, υποστηρίζοντας ότι ορισμένες χώρες «κινδυνεύουν να γίνουν κατά πλειονότητα μη ευρωπαϊκές»
LIFO NEWSROOM