Καταλονία: Ειδική επιτροπή θα διερευνήσει τα περιστατικά αστυνομικής βίας στο δημοψήφισμα

Καταλονία: Ειδική επιτροπή θα διερευνήσει τα περιστατικά αστυνομικής βίας στο δημοψήφισμα Facebook Twitter
EPA/Alberto Estevez
0

Η Καταλονία θα συστήσει μια ειδική επιτροπή που θα διερευνήσει τις καταγγελίες για κατάχρηση εξουσίας από την ισπανική αστυνομία στη διάρκεια του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία που διεξήχθη την Κυριακή, μετά τον τραυματισμό περισσότερων από 800 ανθρώπων, δήλωσε σήμερα ο ηγέτης της περιοχής Κάρλες Πουτζντεμόν.


Χιλιάδες ισπανοί αστυνομικοί μεταφέρθηκαν με πλοία στην περιοχή για να εμποδίσουν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας για την απόσχιση της περιοχής από την Ισπανία. Τη διεθνή καταδίκη προκάλεσαν οι σκηνές βίας που προκάλεσαν οι αστυνομικοί των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών.

Η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος είχε απαγορευτεί από το συνταγματικό δικαστήριο και η Μαδρίτη το χαρακτηρίζει παράνομο. Ο Πουζντεμόν είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, στο οποίο έλαβαν μέρος εκατομμύρια ψηφοφόροι, ήταν έγκυρο και δεσμευτικό και «πρέπει να το εφαρμόσουμε».

Πρόσθεσε ωστόσο πως δεν επιδιώκει μια «τραυματική» απόσχιση από την Ισπανία αλλά μια νέα συνεννόηση. «Δεν θέλουμε μια τραυματική διάσπαση... Θέλουμε μια νέα συνεννόηση με το ισπανικό κράτος», τόνισε.

Ο καταλανός ηγέτης δήλωσε πως δεν είχε επαφή με την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας και κάλεσε τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι να δηλώσει αν τάσσεται υπέρ της μεσολάβησης σε συνομιλίες για το μέλλον της περιοχής, υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Πρόσθεσε πως το οριστικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος κατά πάσα πιθανότητα δεν θα παρουσιαστεί στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα ή την Τρίτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ