Το Καμερούν απέλασε με τη βία 100.000 Νιγηριανούς που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τη Μπόκο Χαράμ

Το Καμερούν απέλασε με τη βία 100.000 Νιγηριανούς που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τη Μπόκο Χαράμ Facebook Twitter
0

Για παραβίαση του διεθνούς δικαίου με τη βίαιη απέλαση τουλάχιστον 100.000 Νιγηριανών που είχαν φύγει από τη χώρα τους αναζητώντας καταφύγιο από τους τζιχαντιστές της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ κατηγορεί το Καμερούν το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Ο υπουργός Επικοινωνιών του Καμερούν αρνήθηκε να σχολιάσει την έκθεση του Παρατηρητηρίου, στην οποία καταγγέλλεται ότι πρόσφυγες είχαν τεθεί υπό κράτηση και κάποιοι υπόκειντο σε βασανιστήρια από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, πριν την αναγκαστική επαναπροώθησή τους στο βορειοανατολικό τμήμα της Νιγηρίας.

Το Παρατηρητήριο ανέφερε ότι οι απελάσεις που ξεκίνησαν, με βάση αναφορές, από το 2015 αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες παράνομες, βίαιες επαναπροωθήσεις που έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια και συνιστούν μια «κατάφωρη παραβίαση» του διεθνούς και του καμερουνέζικου δικαίου.

Ο ανταρτοπόλεμος της Μπόκο Χαράμ και οι επιχειρήσεις για την καταστολή των τζιχαντιστών έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 20.000 ανθρώπους και έχουν εκτοπίσει πάνω από 2,6 εκατομμύρια άλλους αφότου άρχισε η σύγκρουση, το 2009. Οι περισσότεροι αναζητούν καταφύγιο στο γειτονικό Καμερούν, το Τσαντ και τον Νίγηρα.

«Ο στρατός του Καμερούν διεξάγει ελέγχους με άγριες τακτικές σε νεοεισερχόμενους Νιγηριανούς στα σύνορα, υποβάλλοντας κάποιους από αυτούς σε βασανιστήρια και κάποιους άλλους σε άλλες μορφές κακομεταχειρίσεων, προωθώντας τους σε απομακρυσμένα και υποβαθμισμένα χωριά», υπογραμμίζεται στην έκθεση.

«Αυτή η πολιτική παρεμπόδισης των αιτούντων άσυλο από την πρόσβασή τους σε προστασία, έχει καταστήσει πιο εύκολο για το Καμερούν να τους απελαύνει», τονίζεται στην έκθεση. Παράλληλα σημειώνεται ότι οι αρχές έχουν αρνηθεί τη πρόσβαση στην Ύπατη Αρµοστεία των Ηνωµένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Η Ύπατη Αρμοστεία τόνισε ότι η έκθεση είναι σε γενικές γραμμές σε συμφωνία με τη δική της κατανόηση της κατάστασης, χωρίς όμως να μπορεί να επιβεβαιώσει όλες τις λεπτομερείς αναφορές που περιλαμβάνονται στην έκθεση του Παρατηρητηρίου.

Το Καμερούν υπέγραψε μια συμφωνία τον Μάρτιο με την Νιγηρία και την UNHCR για να διασφαλιστεί ότι όλοι οι επαναπατρισμοί προσφύγων γίνονται εθελοντικά, αλλά οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν ότι οι παραβιάσεις από τις αρχές του Καμερούν συνεχίστηκαν.

«Μας εξευτέλιζαν, μας μεταχειρίζονταν σαν ζώα και μας ξυλοκοπούσαν σαν να ήμασταν σκλάβοι», δήλωσε ένας πρόσφυγας, σύμφωνα με την έκθεση. Ο αδερφός του πέθανε από εσωτερική αιμορραγία εξαιτίας των βασανιστηρίων, πρόσθεσε.

Κάποιοι από τους απελαθέντες, ανάμεσά τους και παιδιά, που υπέφεραν από υποσιτισμό ή από ασθένειες, δεν επιβίωσαν κατά την επιστροφή τους στην Νιγηρία, ανέφερε η HRW.

Τουλάχιστον 10,7 εκατομμύρια άνθρωποι χρήζουν βοήθειας στην περιοχή, κυρίως στην Νιγηρία, αλλά και στο Τσαντ, τον Νίγηρα και το Καμερούν, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΣΤΑΙΝ ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Ήταν ο Έπσταϊν Ισραηλινός κατάσκοπος; Τι αποκαλύπτει πληροφοριοδότης του FBI

Τα νέα αρχεία περιλαμβάνουν και αναφορές σε προσωπικότητες υψηλού προφίλ, επανατροφοδοτώντας την έρευνα για τον τρόπο που κινήθηκε ο Έπσταϊν μέσα στα δίκτυα της παγκόσμιας ελίτ
THE LIFO TEAM
ICE ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΙΛΑΝΟ

Διεθνή / «F*** ICE»: Βρετανός σκιέρ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων έγραψε μήνυμα διαμαρτυρίας στο χιόνι

Πριν από τους Αγώνες του 2022 είχε επικρίνει την επιλογή της Κίνας ως διοργανώτριας, επικαλούμενος ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη μεταχείριση της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας
THE LIFO TEAM
Ο Έλτον Τζον κάνει λόγο για «επαίσχυντη εισβολή» της Daily Mail στην προσωπική του ζωή

Διεθνή / Ο Έλτον Τζον κάνει λόγο για «επαίσχυντη εισβολή» της Daily Mail στην προσωπική του ζωή

Ο 78χρονος καλλιτέχνης αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα της περιόδου 2000–2015, υποστηρίζοντας ότι στο σπίτι του υπήρχαν τρεις σταθερές τηλεφωνικές γραμμές και ότι «όλες είχαν παγιδευτεί»
THE LIFO TEAM