Ιταλός πρώην πρωθυπουργός κατηγορεί Γαλλία και ΗΠΑ για αεροπορικό δυστύχημα του 1980

Ιταλία: Πρώην πρωθυπουργός κατηγορεί Γαλλία και ΗΠΑ για αεροπορική τραγωδία του 1980 Facebook Twitter
Η συντριβή του DC-9 στην Ούστικα/ Φωτ.: EPA
0

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουλιάνο Αμάτο κατηγόρησε σήμερα Γαλλία και ΗΠΑ για το αεροπορικό δυστύχημα της Ούστικα στην οποία σκοτώθηκαν 81 άτομα. 

Ο Τζουλιάνο Αμάτο υποστήριξε ότι Γαλλία και ΗΠΑ έκαναν ό,τι μπορούσαν για να μην αποκαλυφθούν λεπτομέρειες γύρω από το αεροπορικό δυστύχημα της Ούστικα στην Ιταλία που σημειώθηκε στις 27 Ιουνίου 1980. 

Το βράδυ της 27ης Ιουνίου 1980 ένα DC-9 της εταιρείας Itavia, με 81 επιβάτες και μέλη πληρώματος, το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο Μπολόνια-Παλέρμο, κατέπεσε στην Τυρρηνική Θάλασσα, κοντά στο νησί Ούστικα, στα βόρεια της Σικελίας. Κανείς από τους επιβαίνοντες δεν επέζησε.

Ιταλία: Πρώην πρωθυπουργός κατηγορεί Γαλλία και ΗΠΑ για αεροπορική τραγωδία του 1980 Facebook Twitter
Ο Τζουλιάνο Αμάτο/ Φωτ.: EPA

Πολλοί Ιταλοί ειδικοί διατύπωσαν την υπόθεση ότι η συντριβή του DC-9 έγινε τη στιγμή που δύο λιβυκά MiG, καταδιωκόμενα από αμερικανικά και γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη, ακολούθησαν την πορεία του μοιραίου  αεροσκάφους για να μην εντοπιστούν από τα ραντάρ τους. Με βάση αυτό το «σενάριο πολέμου», το DC-9 καταρρίφθηκε κατά λάθος ή συγκρούστηκε με ένα από τα MiG που βρίσκονταν στην περιοχή.

Τι υποστηρίζει ο Αμάτο για το αεροπορικό δυστύχημα του 1980

«Η πιο αξιόπιστη εκδοχή είναι αυτή που μιλά για την ευθύνη της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας, με τη συνέργεια των Αμερικανών», με στόχο «να σκοτώσουν τον Καντάφι», είπε ο 85χρονος Αμάτο σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα La Repubblica.

Ο Αμάτο ζήτησε πάντως από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να «ξεπλύνει την ντροπή που βαραίνει τη Γαλλία», είτε αποδεικνύοντας ότι οι κατηγορίες αυτές είναι αβάσιμες είτε, εάν επιβεβαιωθούν, «ζητώντας ειλικρινά συγγνώμη από την Ιταλία και τις οικογένειες των θυμάτων».

Τα συντρίμμια ενός λιβυκου MiG-23 βρέθηκαν στις 18 Ιουλίου 1980 στα βουνά της Καλαβρίας, εμπλουτίζοντας αυτή τη θεωρία με περισσότερα στοιχεία. 

Μάλιστα, ο Αμάτο επισήμανε ότι ο τότε γενικός γραμματέας του ιταλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Μπετίνο Κράξι, που φέρεται ότι διατηρούσε καλές σχέσεις με τον Καντάφι, γνώριζε ότι θα βρισκόταν σε κίνδυνο ο ηγέτης της Λιβύης σε περίπτωση που μπει στον ιταλικό εναέριο χώρο. 

Το 2003 ο Καντάφι κατηγόρησε τους Αμερικανούς ότι επιχείρησαν να τον σκοτώσουν. Γαλλία και ΗΠΑ διέψευδαν ανέκαθεν ότι τα δικά τους μαχητικά είχαν οποιαδήποτε εμπλοκή στην αεροπορική τραγωδία της Ούστικα.

Με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Πώς κατάφερε το Πακιστάν να γίνει ένας απρόσμενος ειρηνοποιός μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν;

Μια πυρηνική δύναμη που δεν αναγνωρίζει επίσημα το Ισραήλ έχει εξασφαλίσει έναν ρόλο πρώτης γραμμής στον πόλεμο του Ιράν, παρά το γεγονός ότι δεν είχε πάντα καλές σχέσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΒΙΚΤΟΡ ΟΡΜΠΑΝ ΛΟΑΤΚΙ+

Διεθνή / Ουγγαρία: Το Δικαστήριο της ΕΕ την καλεί να καταργήσει τον νόμο κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας που προώθησε ο Όρμπαν

Σύμφωνα με την απόφαση ο νόμος για την προστασία των παιδιών του 2021 εισάγει παράνομη διάκριση εις βάρος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, και είναι η πρώτη φορά που κράτος-μέλος παραβιάζει τον Χάρτη θεμελιωδών αξιών της ΕΕ
THE LIFO TEAM
ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΑΜΠ ΠΟΥΤΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ

Διεθνή / Διεθνής Αμνηστία: «Αντισταθείτε σε ηγέτες-αρπακτικά» όπως οι Τραμπ, Πούτιν, Νετανιάχου - Η έκθεση-κάλεσμα

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, ειδικά αυτοί οι τρεις αρχηγοί κρατών περιφρόνησαν τους κανόνες και τους διεθνείς οργανισμούς που καθιερώθηκαν μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
THE LIFO TEAM