Η Ιταλία ξεκινά τη σταδιακή άρση των περιορισμών κατά της διασποράς του κορωνοϊού ήδη από τις 26 Απριλίου σε μερικές περιοχές, δήλωσε απόψε η κυβέρνηση.

 

Οι περιορισμοί στις επιχειρήσεις και την κυκλοφορία των πολιτών ισχύουν για το μεγαλύτερο μέρος του τελευταίου χρόνου στην Ιταλία, η οποία καταγράφει τον έβδομο υψηλότερο αριθμό θανάτων στον κόσμο και εξακολουθεί να μετρά εκατοντάδες θανάτους καθημερινά.

 

Οι τρέχοντες περιορισμοί αναμένεται να λήξουν στις αρχές Μαΐου και μέχρι πρότινος δεν είχε ληφθεί απόφαση σχετικά με τον τρόπο αντικατάστασής τους.

 

Ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι καθόρισε ένα ευρύ χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων μετά από πολιτικές κυρίως, πιέσεις.

 

«Η κυβέρνηση αναλαμβάνει ένα λογικό ρίσκο με βάση τα δεδομένα που βελτιώνονται, αν και όχι σημαντικά», δήλωσε ο Ντράγκι σε συνέντευξη Τύπου.

 

Τον περασμένο μήνα, με την αύξηση των κρουσμάτων και των νοσοκομειακών εισαγωγών, η Ιταλία σταμάτησε το σύστημα των τεσσάρων βαθμίδων, δηλαδή τη χρωματική κωδικοποίηση για την κατάταξη των περιορισμών, που ισχύουν στις 20 περιοχές της χώρας και επέβαλε τις αυστηρότερες κόκκινες ή πορτοκαλί ζώνες σε εθνικό επίπεδο.

 

Ωστόσο, από τις 26 Απριλίου, οι (μέχρι πρότινος) κίτρινες και λευκές ζώνες θα άρουν τους περιορισμούς καθώς τα επίπεδα μόλυνσης είναι χαμηλά. Σε αυτές τις περιοχές τα εστιατόρια και τα μπαρ θα μπορούν να εξυπηρετούν πελάτες σε εξωτερικά τραπέζια ενώ θα ανοίξουν με συγκεκριμένο όριο, θέατρα και κινηματογράφοι.

 

«Η ιδέα είναι να επιτρέψουμε τις υπαίθριες πισίνες από τις 15 Μαΐου και να επανεκκινήσουμε ορισμένες δραστηριότητες γυμναστηρίων την 1η Ιουνίου» πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτο ​​Σπεράντσα στους δημοσιογράφους.

 

Επί του παρόντος, τρεις περιοχές είναι κόκκινες και 17 είναι πορτοκαλί, με αυστηρούς περιορισμούς στις επιχειρήσεις και τις μετακινήσεις.

 

Με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων να μειώνεται σταδιακά, πολλές από αυτές τις περιοχές ελπίζουν να γίνουν κίτρινες.

 

Ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι θα ήταν ζωτικής σημασίας οι άνθρωποι να σέβονται αυστηρά τους κανόνες κοινωνικής απόστασης και να φορούν μάσκες προσώπου για να προχωρήσει η κυβέρνηση με ασφάλεια σε περαιτέρω άνοιγμα των δραστηριοτήτων.

 

«Αυτό βασίζεται σε μια προϋπόθεση, ότι οι άνθρωποι τηρούν τους κανόνες έτσι ώστε αυτό το εύλογο ρίσκο να είναι επιτυχές», πρόσθεσε.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr