Ιταλία: Έρευνα για το αν το ISIS διοργανώνει τις προσφυγικές ροές

Ιταλία: Έρευνα για το αν το ISIS διοργανώνει τις προσφυγικές ροές Facebook Twitter
0

Οι ιταλικές αρχές διεξάγουν έρευνα για την πιθανή εμπλοκή του Ισλαμικού Κράτους στην διακίνηση δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που διασχίζουν την Μεσόγειο, ανέφερε σήμερα ο Ιταλός υπουργός Δικαιοσύνης Αντρέα Ορλάντο.

 

Η ροή μεταναστών και προσφύγων από την Τουρκία προς την Ελλάδα έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό έπειτα από την συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Άγκυρας που υπεγράφη τον Μάρτιο αλλά εκατοντάδες άνθρωποι καταφθάνουν στην Ιταλία καθημερινά, κυρίως με αφετηρία την Λιβύη.

 

Εγκληματικές οργανώσεις εκμεταλλεύονται το χάος που επικρατεί στην Λιβύη, χρεώνοντας εκατοντάδες δολάρια κυρίως σε ανθρώπους από την Υποσαχάρια Αφρική για να κάνουν το ταξίδι προς την Ευρώπη.

 

«Από τις πληροφορίες που έχουμε στη διάθεση μας, βρίσκεται σε εξέλιξη μια έρευνα που επικεντρώνεται στο κατά πόσον μέλη του Ισλαμικού Κράτους κατέχουν καίριους ρόλους στον έλεγχο και τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών προς την Ιταλία», τόνισε ο Ορλάντο σε μια κοινοβουλευτική επιτροπή.

 

Όπως τόνισε κατά την ακρόαση στην επιτροπή με θέμα την μετανάστευση, τη συμφωνία Σένγκεν για την ελευθερία διακίνησης προσώπων στην ΕΕ και τις δραστηριότητες της ευρωπαϊκής αστυνομικής υπηρεσίας Europol, οι λεπτομέρειες της σχετικής έρευνας είναι απόρρητες.

 

«Οι κίνδυνοι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι υψηλοί», δήλωσε, προσθέτοντας πως υπάρχει επίσης μια υποψία ότι οι τζιχαντιστές προσπαθούν να επηρεάσουν τις τοποθεσίες στην Ιταλία όπου θα εγκατασταθούν τελικώς οι μετανάστες.

Το Ισλαμικό Κράτος έχει αποκομίσει κέρδη από την πώληση πετρελαίου από πετρελαιοπηγές που έχει καταλάβει στην Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική και από όπλα και πυρομαχικά που έχει πάρει ως λάφυρα.

 

Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ είχε δηλώσει πως τζιχαντιστικές οργανώσεις στέλνουν μέλη τους στην Ευρώπη ανάμεσα στους μετανάστες.

 

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες συχνά πραγματοποιούν την θαλάσσια διαδρομή από την Λιβύη προς την Ιταλία χρησιμοποιώντας μη αξιόπλοα σκάφη. Συνολικά 4.027 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν πεθάνει παγκοσμίως έως τώρα φέτος, τα τρία τέταρτα εξ αυτών στην Μεσόγειο, ανέφερε χθες ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), μια αύξηση σε ποσοστό 35% στον αριθμό νεκρών παγκοσμίως σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα των επτά μηνών του 2015.

 

Περισσότεροι από 257.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν εισέλθει στην Ευρώπη χρησιμοποιώντας θαλάσσιες διαδρομές αυτό το χρόνο, πρόσθεσε ο ΔΟΜ.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα συνάντηση για το Κυπριακό: «Θετική προοπτική προς την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης», λέει ο Μακρόν

Διεθνή / Συνάντηση για το Κυπριακό: «Θετική προοπτική προς την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης», λέει ο Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρει πως ενθαρρύνει τον γενικό Γραμματέα να κινηθεί «προς την επανάληψη των διαπραγματεύσεων με στόχο μία δίκαιη και διαρκή ρύθμιση του Κυπριακού»
LIFO NEWSROOM
ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΣΛΟΒΕΝΙΑ

Διεθνή / Σλοβενία: Το κοινοβούλιο νομιμοποίησε την υποβοηθούμενη αυτοκτονία

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, όσοι πάσχουν από ανίατη ασθένεια, έχουν διαύγεια και η κατάσταση της υγείας τους είναι τέτοια που δεν μπορούν πλέον να αντέξουν τους πόνους, έχουν το δικαίωμα να βάλουν τέλος στη ζωή τους
LIFO NEWSROOM