Ιστορική απόφαση στη Μποτσουάνα - Η ομοφυλοφιλία αποποινικοποιήθηκε

Ιστορική απόφαση στη Μποτσουάνα - Η ομοφυλοφιλία αποποινικοποιήθηκε Facebook Twitter
0

Ιστορική είναι η απόφαση της Μποτσουάνα καθώς αποφασίστηκε σήμερα να αποποινικοποιηθεί η ομοφυλοφιλία.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Μποτσουάνα αποφάνθηκε υπέρ της αποποινικοποίησης της ομοφυλοφιλίας σε μια απόφαση ορόσημο για τους ακτιβιστές, αλλά κυρίως για την LGBT κοινότητα. «Οι μειονότητες δεν θα πρέπει να αποκλείονται και να εξοστρακίζονται», τόνισε στην απόφασή του ο δικαστής, εκτιμώντας ότι «η ποινικοποίηση διαιωνίζει τον στιγματισμό».

Το δικαστήριο απέσυρε τους νόμους που επέβαλλαν έως και επτά χρόνια φυλάκισης για σχέσεις ομοφυλοφίλων, δηλώνοντας ότι είναι αντισυνταγματικοί. Η κίνηση έρχεται σε αντίθεση με την πρόσφατη απόφαση της Κένυας εναντίων εκστρατειών που επιδιώκουν να ακυρώσουν τους νόμους για το ομοφυλοφιλικό σεξ.

«Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια βλάπτεται όταν οι μειονοτικές ομάδες περιθωριοποιούνται», είπε ο δικαστής Michael Elburu ανακοινώνοντας την απόφαση η οποία ήταν ομόφωνη. «Ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν είναι fashion statement. Είναι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό της προσωπικότητας κάποιου», πρόσθεσε ο δικαστής.

Ο νόμος τέθηκε σε ισχύ από το 1965, όταν εισήχθη από την αποικιακή βρετανική κυβέρνηση. Η αναίρεσή του τέθηκε στο δικαστήριο από φοιτητή που υποστήριξε ότι η κοινωνία είχε αλλάξει και πως η ομοφυλοφιλία είναι ευρύτερα αποδεκτή. Οι ακτιβιστές χαιρέτισαν την απόφαση και το περιέγραψαν ως σημαντικό βήμα για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων στην αφρικανική ήπειρο.

Οι νόμοι που απαγορεύουν τις σχέσεις του ιδίου φύλου υπάρχουν σε 31 από τις 54 αφρικανικές χώρες, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association (ILGA).

Το ομοφυλόφιλο σεξ μπορεί να τιμωρηθεί με θάνατο στη βόρεια Νιγηρία, το Σουδάν, τη Σομαλία και τη Μαυριτανία. Οι νόμοι της Τανζανίας υποδηλώνουν ότι η ομοφυλοφιλία μπορεί να οδηγήσει σε ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Η Αγκόλα, η Μοζαμβίκη και οι Σεϋχέλλες έχουν ωστόσο καταργήσει όλους τους νόμους κατά της ομοφυλοφιλίας τα τελευταία χρόνια. Όμως στις 24 Μαΐου, το Ανώτατο Δικαστήριο της Κένυας αποφάσισε να διατηρήσει το νόμο που απαγορεύει το ομοφυλοφιλικό σεξ.

Η Μποτσουάνα που έχει πληθυσμό μικρότερο των δύο εκατομμυρίων έχει γίνει τα τελευταία χρόνια πιο ανεκτική απέναντι στην ομοφυλοφιλία. Το 2016 δικαστήριο είχε αποφανθεί υπέρ των ακτιβιστών της Legabibo, οι οποίοι είχαν καταγγείλει την άρνηση του υπουργείου Εσωτερικών να εγγράψει στα αρχεία την οργάνωσή τους.

Εξάλλου πέρυσι ο πρόεδρος Μοκγκουίτσι Μασίσι είχε εκφράσει τη λύπη του που στη χώρα του «πολλοί άνθρωποι οι οποίοι διατηρούν σχέσεις με πρόσωπα του ίδιου φύλου (...) δέχονται επιθέσεις και υποφέρουν σιωπηλά. «Όπως και οι υπόλοιποι πολίτες, έχουν δικαίωμα να προστατεύονται τα δικαιώματά τους», είχε τονίσει.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ