Ισραήλ: «Οι γιατροί να μπορούν να αρνούνται ιατρική φροντίδα στους γκέι» - Σάλος με την πρόταση επίδοξης υπουργού

Ισραήλ: «Οι γιατροί να μπορούν να αρνούνται ιατρική φροντίδα στους γκέι» - Σάλος με την πρόταση επίδοξης υπουργού Facebook Twitter
0

Μία πρόταση από έναν από τους μελλοντικούς υπουργούς του Μπενιαμίν Νετανιάχου πως οι γιατροί πρέπει να μπορούν να αρνούνται ιατρική φροντίδα σε LGBTQ ασθενείς για θρησκευτικούς λόγους, εντείνει την ανησυχία πως η νέα κυβέρνηση θα αποτελέσει άνευ προηγουμένου απειλή για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.

Σε ραδιοφωνική της συνέντευξη την Κυριακή, η νέα υπουργός εθνικών υποθέσεων, Όριτ Στρουκ από το κόμμα Θρησκευτικός Σιωνισμός (Religious Zionist) υπαινίχθηκε πως οι Ισραηλινοί γιατροί θα πρέπει να είναι σε θέση να αρνούνται την ιατρική φροντίδα και περίθαλψη στους γκέι ασθενείς, στο πλαίσιο της νομοθεσίας που επεξεργάζεται το κόμμα της - και βάσει των συμφωνιών συνασπισμού που προβλέπουν τροποποιήσεις στο νόμο κατά των διακρίσεων.

Η ίδια διευκρίνισε πως ο γιατρός πρέπει να μπορεί να αρνηθεί ιατρική φροντίδα σε ασθενή, αν αυτό παραβιάζει τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις «και εφόσον υπάρχουν αρκετοί άλλοι γιατροί να παράσχουν αυτήν την υπηρεσία». 

Μετά τις σφοδρές επικρίσεις που προκάλεσαν τα σχόλιά της, η Στρουκ, επικεφαλής μιας παράνομης κοινότητας εποίκων στη Χεβρώνα, προσπάθησε να αναδιπλωθεί, διευκρινίζοντας μέσω Twitter πως αναφερόταν σε ιατρικές διαδικασίες δυνητικά θρησκευτικά μη αποδεκτές, κι όχι σε άτομα LGBTQ. Η ίδια πάντως δεν αποσαφήνισε ποιες μπορεί να είναι αυτές οι διαδικασίες που θα οδηγήσουν γιατρό στην άρνηση του λειτουργήματός του, αλλά τόνισε πως «θα ήταν αδιανόητο να αναγκαστεί Εβραίος γιατρός να παραβιάσει τον εβραϊκό νόμο σε ένα εβραϊκό κράτος που ιδρύθηκε μετά από 2000 χρόνια εξορίας χάρη σε Εβραίους που θυσίασαν τη ζωή τους για την εκπλήρωση της Τορά».

Ο ίδιος ο Νετανιάχου χαρακτήρισε τις δηλώσεις της Όριτ Στρουκ «απαράδεκτες», αρνούμενος πως η  κυβέρνησή του θα απειλήσει με κάποιον τρόπο τα δικαιώματα των γκέι, εντούτοις όπως υποστηρίζουν οι επικριτές του, είναι πολύ αδύναμος να ελέγξει τους υπερεθνικιστές και υπερορθόδοξους εταίρους του συνασπισμού του. 

Και ο Ισραηλινός πρόεδρος, Ισαάκ Χέρζογκ καταδίκασε τη διογκούμενη αντί-LGBTQ ρητορική λέγοντας πως «οι ρατσιστικές δηλώσεις των τελευταίων ημερών κατά της LGBTQ κοινότητας και άλλων ομάδων της δημόσιας ζωής με ανησυχούν εξαραιτικά» και προσθέτοντας πως τέτοιου είδους ρητορική υποβαθμίζει τις «δημοκρατικές και ηθικές αξίες του Ισραήλ». 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ