Ισπανία: Νομοσχέδιο κατά της σπατάλης τροφίμων- Πρόστιμα έως 60.000€ σε σούπερ μάρκετ και εστιατόρια

Ισπανία: Νομοσχέδιο κατά της σπατάλης τροφίμων- Πρόστιμα έως 60.000€ σε σούπερ μάρκετ και εστιατόρια Facebook Twitter
0

Η ισπανική κυβέρνηση παρουσίασε νομοσχέδιο με στόχο να μπει τέλος στη σπατάλη των τροφίμων, ακολουθώντας τα βήματα της Γαλλίας και της Ιταλίας. 

Το νομοσχέδιο προβλέπει κυρίως την επιβολή προστίμων σε εστιατόρια και σούπερ μάρκετ. Οι επιχειρήσεις αυτές θα πρέπει να δημιουργήσουν μηχανισμό μέσω του οποίου θα διαθέτουν τα απούλητα τρόφιμα σε μη κυβερνητικές οργανώσεις, ή σε τράπεζες τροφίμων. 

Σε περίπτωση που δεν είναι πλέον κατάλληλα για βρώση, θα μπορούν να μετατρέπονται για παράδειγμα σε χυμούς ή σε μαρμελάδες, ή να γίνονται ζωοτροφές και λιπάσματα.

Επίσης, τα εστιατόρια θα πρέπει να διαθέτουν δωρεάν συσκευασίες στους πελάτες τους, προκειμένου να παίρνουν μαζί τους το περίσσευμα του φαγητού τους, πρακτική που δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Ισπανία.

Αν δεν τηρούνται αυτά τα μέτρα, τα πρόστιμα θα κυμαίνονται από 2.000 έως και 60.000 ευρώ. Για τους καταναλωτές δεν προβλέπονται κυρώσεις, αλλά θα ξεκινήσει εκστρατεία ευαισθητοποίησης. 

«Σε έναν κόσμο όπου, δυστυχώς, υπάρχει πείνα και υποσιτισμός, τα θέματα αυτά βαραίνουν τη συνείδηση όλων», τόνισε ο υπουργός Γεωργίας, Λουίς Πλάνας. Οι Ισπανοί πετούν κάθε χρόνο περίπου 1,36 εκατ. τόνους τροφίμων και αναψυκτικών. Η αξία των τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια αντιστοιχεί σε 250 ευρώ για κάθε κάτοικο. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να μειώσει στο μισό τη σπατάλη τροφίμων μέχρι το 2030, στόχο που συμμερίζεται και ο ΟΗΕ. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η βασίλισσα Καμίλα θα εκπροσωπήσει τον Κάρολο στο μνημόσυνο για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο

Διεθνή / Η βασίλισσα Καμίλα θα εκπροσωπήσει τον Κάρολο στο μνημόσυνο για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο

Την Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου η επιμνημόσυνη δέηση στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στο Κάστρο του Ουίνδσορ - Απών ο βασιλιάς Κάρολος μετά την ανακοίνωση πως διαγνώστηκε με καρκίνο
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Η χήρα του Ναβάλνι κατηγορεί τον Πούτιν πως κρατά σε ομηρία την σορό του συζύγου της

Διεθνή / Η χήρα του Ναβάλνι κατηγορεί τον Πούτιν πως κρατά σε ομηρία την σορό του συζύγου της

«Τον βασανίσατε όσο ζούσε, τώρα τον βασανίζετε και μετά θάνατον», λέει η χήρα του Ναβάλνι σε νέο βίντεο που ανάρτησε το Σάββατο και μέσω του οποίου εξαπολύει πυρά κατά του Πούτιν -  Τίτλος του βίντεο «Η ψεύτικη πίστη του Πούτιν»
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Το κλειδί στον γάμο μου είναι το καλό σεξ, λέει ο 81χρονος Τζο Μπάιντεν

Διεθνή / Το κλειδί στον γάμο μου είναι το καλό σεξ, λέει ο 81χρονος Τζο Μπάιντεν

Νέο βιβλίο αποκαλύπτει την τρυφερή σχέση του Αμερικανού προέδρου με την σύζυγό του, το μυστικό της επιτυχίας του μακροχρόνιου γάμου τους και τον δυναμικό ρόλο της Πρώτης Κυρίας στον Λευκό Οίκο
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ