Μετά το διαζύγιο, ποιος παίρνει τον σκύλο; Νόμος για την επιμέλεια των κατοικίδιων στην Ισπανία

Ισπανία: Νόμος για την επιμέλεια των κατοικίδιων, στα διαζύγια- Θα «μετρά» η ευημερία των ζώων Facebook Twitter
0

Στις διαμάχες για το ποιος από τους δύο θα κρατήσει το κατοικίδιο σε ένα διαζύγιο, πλέον στην Ισπανία θα λαμβάνεται υπόψη η ευημερία του ζώου, μια αλλαγή που ενισχύει τις περιπτώσεις κοινής επιμέλειας. 

Ο νόμος που τέθηκε σε ισχύ- έπειτα από παρόμοιες κινήσεις στη Γαλλία και την Πορτογαλία υποχρεώνει τους δικαστές να λαμβάνουν υπόψη τα κατοικίδια ως πλάσματα που έχουν αισθήματα και όχι ως αντικείμενα που ανήκουν στον έναν ή τον άλλο σύντροφο. 

Κατά συνέπεια το δικαστήριο πρέπει να λαμβάνει υπόψη τόσο την ευημερία του ζώου, όπως και τις ανάγκες της οικογένειας, κρίνοντας ποιος θα φροντίζει τον σκύλο, τη γάτα, το χρυσόψαρο ή όποιο άλλο κατοικίδιο. 

Αυτή η τάση υπήρχε ήδη πριν από την έγκριση της σχετικής νομοθεσίας. Τον Οκτώβριο, δικαστής στη Μαδρίτη έδωσε κοινή επιμέλεια του σκύλου σε ανύπαντρο ζευγάρι που χώρισε, το οποίο προσέφυγε στη δικαιοσύνη για να κριθεί με ποιον πρέπει να μείνει το κατοικίδιο. Το ζώο περνά ένα μήνα με τον καθένα τους και αμφότεροι είναι νομικά υπεύθυνοι για αυτό. 

«Τα ζώα είναι μέλη μιας οικογένειας και όταν μια οικογένεια αποφασίζει να χωρίσει, η μοίρα των ζώων πρέπει να ρυθμίζονται με την ίδια σημασία όπως η μοίρα των άλλων μελών της», δήλωσε η δικηγόρος Λόλα Γκαρσία, η εταιρεία της οποίας χειρίστηκε την εν λόγω υπόθεση. 

Η μεταρρύθμιση που τέθηκε σε ισχύ είναι ένα σημαντικό βήμα σε μια σειρά επερχόμενων νομικών αλλαγών που ρυθμίζουν τις σχέσεις των ανθρώπων με τα ζώα, σχολίασε η δικηγόρος. Η ισπανική κυβέρνηση σχεδιάζει περαιτέρω νομοθετικές πρωτοβουλίες, μεταξύ άλλων απαγορεύοντας τα άγρια ζώα σε τσίρκο και σταματώντας την πώληση κατοικίδιων σε καταστήματα. 

Παρόλα αυτά, παραμένει η πόλωση για τις παραδοσιακές ταυρομαχίες, όμως θεωρείται απίθανο να επιλυθεί στο άμεσο μέλλον αυτό το ζήτημα που αφορά τα δικαιώματα των ζώων, σχολιάζει το Reuters. 

Έως τώρα, ένας δικηγόρος που διεκδικούσε την κοινή επιμέλεια ενός κατοικίδιου έπρεπε να αποδείξει ότι το ζώο ανήκε και στους δύο συντρόφους σαν αντικείμενο, κάτι που έδινε πλεονέκτημα σε όποιον το είχε δηλώσει. Τώρα, δικαστής πρέπει να κρίνει πού θα είναι καλύτερα για το ζώο και αυτό βασίζεται στην ευημερία του ζώου, εξήγησε η Γκαρσία. 

Κάποιος που μπορεί να επιδείξει οικονομική φερεγγυότητα ή που του έχει χορηγηθεί η επιμέλεια των τέκνων του ζευγαριού, έχει καλύτερες ελπίδες να το εξασφαλίσει αυτό και για τα όποια κατοικίδια του νοικοκυριού, επειδή υπάρχει μια ιδιαίτερη συναισθηματική σχέση ανάμεσα στα παιδιά και τα ζώα, συμπλήρωσε η δικηγόρος.

Ο νέος νόμος προβλέπει επίσης ότι οι ιδιοκτήτες πρέπει να εγγυώνται την ευημερία του κατοικίδιου και ότι αν ένας σύντροφος έχει ιστορικό βάναυσης συμπεριφοράς σε ζώα μπορεί να μην του δοθεί η επιμέλεια ή να τη χάσει. Τέλος, ορίζει ότι το δικαστήριο πρέπει να λαμβάνει υπόψη την ευημερία του ζώου και στη διευθέτηση διαφορών σχετικά με το ποιος κληρονομεί ένα κατοικίδιο.  

Με πληροφορίες από Reuters, AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

DUA LIPA ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ΚΟΣΟΒΟ

Διεθνή / Dua Lipa: Έλαβε και την κοσοβάρικη υπηκοότητα - Η ξεχωριστή εμφάνιση στην Πρίστινα με τον πατέρα της

Έχει λάβει και την αλβανική υπηκοότητα - «Είναι δύσκολο να περιγράψω με λόγια τι σημαίνει το να μοιράζομαι αυτή τη νύχτα μαζί σας, στην πόλη που με διαμόρφωσε»
LIFO NEWSROOM
Σίδνεϊ: Δεκάδες χιλιάδες σε πορεία για την Παλαιστίνη - Ανάμεσά τους και ο Τζούλιαν Ασάνζ

Διεθνή / Σίδνεϊ: Δεκάδες χιλιάδες σε πορεία για την Παλαιστίνη - Ανάμεσά τους και ο Τζούλιαν Ασάνζ

Η Αυστραλία δέχεται διεθνή πίεση να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως κράτος, με τον πρωθυπουργό της να απαντά πως θα συμβεί μονάχα εάν διασφαλιστεί η ασφάλεια του Ισραήλ
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Βρετανός πέθανε πριν από μεταμόσχευση μαλλιών σε κλινική που είχε πελάτες τους Ριβάλντο, Τζιμπρίλ Σισέ

Διεθνή / Τουρκία: Βρετανός πέθανε πριν από μεταμόσχευση μαλλιών σε κλινική που είχε πελάτες τους Ριβάλντο, Τζιμπρίλ Σισέ

Ο 38χρονος Martyn Latchman κατέρρευσε κατά την προετοιμασία για μεταμόσχευση μαλλιών στην Κωνσταντινούπολη - Παρά τις ιατρικές εξετάσεις και την άμεση επέμβαση, έχασε τη ζωή του την ίδια μέρα
LIFO NEWSROOM
To ηφαίστειο Krasheninnikov στη Ρωσία εξερράγη μετά από 600 χρόνια - Σεισμός και συναγερμός για τσουνάμι

Διεθνή / To ηφαίστειο Krasheninnikov στη Ρωσία εξερράγη μετά από σχεδόν 600 χρόνια - Συναγερμός για τσουνάμι

Το ηφαίστειο Krasheninnikov στην Καμτσάτκα εξερράγη για πρώτη φορά από το 1463, πιθανώς λόγω του ισχυρού σεισμού 8,8R πριν λίγες ημέρες, με σύννεφα στάχτης έως 6 χλμ. και παγκόσμιο συναγερμό για τσουνάμι και αεροπορικά θέματα
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ υποσχέθηκε δασμούς «χωρίς εξαιρέσεις» αλλά εισαγωγές άνω του 1 τρισ. δολαρίων εξαιρούνται σιωπηρά

Διεθνή / Ο Τραμπ υποσχέθηκε δασμούς «χωρίς εξαιρέσεις» αλλά εισαγωγές άνω του 1 τρισ. δολαρίων εξαιρούνται σιωπηρά

Παρότι ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε δασμούς σε εισαγόμενα προϊόντα από δεκάδες χώρες, πάνω από το ένα τρίτο των εισαγωγών (περίπου 1 τρισ. δολάρια) έχει εξαιρεθεί
LIFO NEWSROOM
Νέο βίντεο της Χαμάς: Αποστεωμένος όμηρος αναγκάζεται να σκάψει τον τάφο του σε σήραγγα

Διεθνή / Νέο βίντεο της Χαμάς: Αποστεωμένος όμηρος αναγκάζεται να σκάψει τον τάφο του σε σήραγγα

«Το να υποβάλλεται σκοπίμως σε λιμό ο γιος μας στο πλαίσιο μίας εκστρατείας προπαγάνδας είναι μία από τις φρικτότερες πράξεις που έχει ποτέ δει ο κόσμος. Λιμοκτονεί μόνο και μόνο για να υπηρετήσει την προπαγάνδα της Χαμάς» λέει η οικογένεια του ομήρου
LIFO NEWSROOM
Πώς η βιομηχανία K-beauty της Νότιας Κορέας πλήττεται από τους δασμούς του Τραμπ

Διεθνή / Πώς η βιομηχανία K-beauty της Νότιας Κορέας πλήττεται από τους δασμούς του Τραμπ

Η παγκόσμια απήχηση της νοτιοκορεατικής κουλτούρας έχει συμβάλει στην εκτίναξη της δημοτικότητας των καλλυντικών της - Οι Αμερικανοί ξόδεψαν περίπου 1,7 δισ. δολάρια σε προϊόντα K-beauty το 2024
LIFO NEWSROOM