Ισπανία: Δικαίωμα άμβλωσης για ανήλικες άνω των 16 ετών χωρίς γονική συναίνεση

Spain to ease abortion limits for over-16s and allow menstrual leave Facebook Twitter
Πορεία στη Μαδρίτη για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας - Φωτ.: Getty Images.
0

Η κυβέρνηση συνασπισμού της Ισπανίας υπό την ηγεσία των Σοσιαλιστών ετοιμάζει νόμο που θα επιτρέπει σε γυναίκες άνω των 16 ετών να κάνουν αμβλώσεις χωρίς την άδεια των γονέων ή των κηδεμόνων τους. Παράλληλα, προβλέπεται ειδική άδεια για την περίοδο έως και πέντε μέρες το μήνα.

Το σχέδιο νόμου, το οποίο πρόκειται να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα, έχει σκοπό να διασφαλίσει ότι η άμβλωση είναι διαθέσιμη σε όλους όσους χρησιμοποιούν το δημόσιο σύστημα υγείας και ότι η έμμηνος ρύση αντιμετωπίζεται ως ζήτημα υγείας.

Η νέα νομοθεσία έρχεται για να καταργήσει ένα μέτρο του 2015, που εισήχθη από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, και το οποίο απαιτεί από τις ανήλικες γυναίκες ηλικίας 16 και 17 ετών να λαμβάνουν γονική συναίνεση αν επιθυμούν να προχωρήσουν σε άμβλωση.

Ο επίσημα γνωστός ως «νόμος για την προστασία των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων και τη διασφάλιση της εκούσιας διακοπής της εγκυμοσύνης», θα εισάγει επίσης ένα επίσημο μητρώο που θα επιτρέπει στο ιατρικό προσωπικό που αντιτίθεται στην άμβλωση να εξαιρεθεί από τη συμμετοχή στη διαδικασία.

Επί του παρόντος, ορισμένες γυναίκες πρέπει είτε να ταξιδέψουν μεγάλες αποστάσεις για να βρουν ένα δημόσιο νοσοκομείο πρόθυμο να πραγματοποιήσει αμβλώσεις είτε να πληρώσουν για ιδιωτική θεραπεία.

«Είναι καθήκον αυτής της κυβέρνησης και πρόθεσή της να διαφυλάξει το δικαίωμα στην άμβλωση στο δημόσιο σύστημα υγείας και να εξαλείψει τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες για να αποφασίσουν για το σώμα και τη ζωή τους», είχε δηλώσει η υπουργός Ισότητας, Ιρέν Μοντέρο τον Φεβρουάριο.

«Η οικειοθελής διακοπή της εγκυμοσύνης θα είναι εγγυημένη σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία. Για να συμβεί αυτό, όλα τα κέντρα με μαιευτικές και γυναικολογικές υπηρεσίες θα πρέπει να διαθέτουν προσωπικό που να εγγυάται το δικαίωμα οικειοθελούς διακοπής της εγκυμοσύνης. Θα σεβαστούμε σχολαστικά το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης και θα το καταστήσουμε απόλυτα συμβατό με το δικαίωμα των γυναικών να αποφασίζουν όταν πρόκειται για το σώμα τους».

Άλλα μέρη του νομοσχεδίου αναμένεται να τερματίσουν τον ΦΠΑ στα προϊόντα εμμήνου ρύσεως και να επιτρέψουν μεταξύ τριών και πέντε ημερών αδείας κάθε μήνα για τις γυναίκες που έχουν περίοδο και δεν είναι σε θέση να δουλέψουν.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Νέα Ζηλανδία εγκρίνει τη χρήση παραισθησιογόνων μανιταριών για θεραπευτικούς σκοπούς

Διεθνή / Η Νέα Ζηλανδία εγκρίνει την ιατρική χρήση παραισθησιογόνων μανιταριών

«Η ψιλοκυβίνη παραμένει ένα μη εγκεκριμένο φάρμακο, αλλά επιτρέπεται πλέον να τη συνταγογραφήσει ένας πολύ έμπειρος ψυχίατρος σε ασθενείς με κατάθλιψη» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας της Νέας Ζηλανδίας
LIFO NEWSROOM
Διάγγελμα Χαμενεΐ: Το Ισραήλ έκανε ένα τεράστιο λάθος και θα τιμωρηθεί γι' αυτό

Διεθνή / Διάγγελμα Χαμενεΐ: Το Ισραήλ έκανε ένα τεράστιο λάθος και θα τιμωρηθεί γι' αυτό

Ο Χαμενεΐ προειδοποίησε ότι «οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ αναμφίβολα θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά», επικρίνοντας τις «απειλητικές και γελοίες δηλώσεις» του Ντόναλντ Τραμπ
LIFO NEWSROOM
New York Times: Το Ιράν προετοιμάζεται για επιθέσεις σε αμερικανικές βάσεις

Διεθνή / New York Times: Το Ιράν προετοιμάζεται για επιθέσεις σε αμερικανικές βάσεις

Το Ιράν προετοιμάζει πυραύλους για επιθέσεις σε αμερικανικές βάσεις αν οι ΗΠΑ εμπλακούν στον πόλεμο Ισραήλ-Ιράν - Αυξάνονται οι φόβοι για περιφερειακή σύρραξη και αντίποινα από ιρανικές και φιλοϊρανικές δυνάμεις
LIFO NEWSROOM
Τι κάνει ο αρχηγός του στρατού του Πακιστάν στις ΗΠΑ - Το φλερτ με Κίνα και οι εντάσεις με Ινδία

Διεθνή / Τι κάνει ο ισχυρότερος στρατιωτικός του Πακιστάν στις ΗΠΑ - Το «φλερτ» με Κίνα και οι εντάσεις με Ινδία

Ο Αρχηγός Στρατού του Πακιστάν, Ασίμ Μουνίρ, επισκέπτεται την Ουάσινγκτον για να ενισχύσει τις στρατιωτικές και οικονομικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, παρά τις αυξανόμενες στρατηγικές δεσμεύσεις με την Κίνα και τις εντάσεις με την Ινδία
LIFO NEWSROOM