Ισλαμικό Κράτος: «Ο αλ Μπαγκντάντι είναι νεκρός - Αυτός είναι ο διάδοχός του»

Ισλαμικό Κράτος: «Ο αλ Μπαγκντάντι είναι νεκρός - Αυτός είναι ο διάδοχός του» Facebook Twitter
0

Η εξτρεμιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος επιβεβαίωσε σήμερα τον θάνατο του ηγέτη της Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, πέντε ημέρες μετά την ανακοίνωση του θανάτου του από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε μια αμερικανική επιχείρηση στη Συρία και κατονόμασε τον διάδοχό του απειλώντας τις ΗΠΑ με αντίποινα.


«Ω, μουσουλμάνοι, ω, μουτζαχεντίν, στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους (...), θρηνούμε για τον διοικητή των πιστών Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι» ακούγεται να λέει ο Αμπού Χάμζα αλ Κουράσι, που παρουσιάζεται ως ο νέος εκπρόσωπος της τρομοκρατικής οργάνωσης, σε ένα ηχητικό μήνυμα που αναρτήθηκε στην εφαρμογή Telegram.

Το Ισλαμικό Κράτος επιβεβαίωσε, επίσης, τον θάνατο, σε μια άλλη επιδρομή, του πρώην εκπροσώπου του Αμπού αλ Χασάν αλ Μουχατζίρ, δεξιού χεριού του Μπαγκντάντι. Προσθέτει ότι η «σούρα (το συμβουλευτικό όργανο) έχει δηλώσει πίστη στον Αμπού Ιμπραήμ αλ Χασέμι αλ Κουράσι ως τον «διοικητή των πιστών» και νέο «χαλίφη των μουσουλμάνων».

Σήμερα, το Πεντάγωνο δημοσίευσε φωτογραφίες και αποσπάσματα από βίντεο από την αμερικανική επιχείρηση, όπου διακρίνονται καμιά δεκαριά στρατιώτες να προσεγγίζουν, τη νύχτα το Σαββάτου προς Κυριακή, το εσωτερικό του συγκροτήματος όπου κρύβεται ο ηγέτης των τζιχαντιστών στο χωριό Μπαρίσα, στη βορειοδυτική Συρία.

Στο ηχογραφημένο μήνυμα, διάρκειας 7 λεπτών, η τζιχαντιστική οργάνωση υπόσχεται εκδίκηση για τον θάνατο του Μπαγκντάντι, απειλώντας ειδικά τις ΗΠΑ με αντίποινα.


«Μην χαίρεσαι, Αμερική (...)», ακούγεται να λέει.
«Έφθασε εκείνος που θα σε κάνει να ξεχάσεις τη φρίκη» που προκάλεσε ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι και τα «πικρά πλήγματα (...) η γεύση των οποίων θα σας φαίνεται γλυκιά» σημειώνει η οργάνωση αναφερόμενη στον νέο της ηγέτη.
«Προσέχετε την εκδίκηση εναντίον των αποστατών, την απομάκρυνση της αδικίας από τους καταπιεσμένους και την προσέγγιση στον Θεό με το αίμα των πολυθεϊστών» αναφέρεται επίσης.

Φόβοι για αντίποινα

Από τότε που αυτοανακηρύχθηκε το 2014 «χαλίφης» μιας περιοχής που απαριθμεί έως και 7 εκατομμύρια κατοίκους, από το Ιράκ στη Συρία, ο αρχηγός της τζιχαντιστικής οργάνωσης έγινε ο πλέον καταζητούμενος άνθρωπος στον κόσμο.
Ο θάνατός του ανακοινώθηκε πολλές φορές, εσφαλμένα: όλες οι απόπειρες εξουδετέρωσης αυτού του Ιρακινού, ηλικίας 48 ετών, έπεσαν στο κενό, καθώς ο ιμάμης ζούσε και κινείτο στο σκοτάδι.


Ο διάδοχός του κληρονομεί μια τζιχαντιστική οργάνωση, που χρειάστηκε, μετά την πτώση του «χαλιφάτου» τον Μάρτιο και άλλων στρατιωτικών ηττών, να διαλυθεί σε μια πλειάδα παράνομων πυρήνων στη Συρία και το Ιράκ με την επικοινωνία μεταξύ τους να είναι δύσκολη, καθώς βρίσκονται σε χώρες που έχουν βυθιστεί στο απόλυτο χάος.

Ο νέος επικεφαλής των τζιχαντιστών θα πρέπει να διοικήσει τους περίπου 14.000 μαχητές που είναι διασκορπισμένοι στη Συρία και το Ιράκ και να προσεγγίσει τον νυν ηγέτη της Αλ Κάιντα, τον Αιγύπτιο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, επισήμανε χθες ο Ρας Τράβερς, ο αναπληρωτής διευθυντής του National Counterterrorism Center, του οργανισμού που επιβλέπει τη μάχη κατά της τρομοκρατίας στις ΗΠΑ.

Οι κουρδικές δυνάμεις στη Συρία, σύμμαχοι της Ουάσιγκτον για χρόνια στη μάχη εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, εκφράζουν επίσης φόβους για αντίποινα της οργάνωσης μετά τον θάνατο του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

«Αναμένουμε τα πάντα, ακόμα και επιθέσεις εναντίον φυλακών» είπε ο Μάζλουμ Αμπντί, διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, αναφερόμενος στα κέντρα κράτησης που ελέγχουν οι Κούρδοι, όπου βρίσκονται φυλακισμένοι χιλιάδες τζιχαντιστές.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει θανατική ποινή

Διεθνή / Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη και θανατική ποινή

Οι δύο κατηγορίες για φόνο πρώτου βαθμού περιλαμβάνουν έναν επιβαρυντικό παράγοντα, που σημαίνει ότι αν κριθεί ένοχος, μπορεί να του επιβληθεί η αυστηρότερη δυνατή ποινή
THE LIFO TEAM
Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Διεθνή / Επίθεση στο Σίδνεϊ: Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Ο πρόεδρος Μάρκος «απορρίπτει κατηγορηματικά την περιγραφή των Φιλιππινών ως κέντρου εκπαίδευσης του Ισλαμικού Κράτους», μετά τη σύνδεση της χώρας με την τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ
THE LIFO TEAM
Ρόμαν Αμπράμοβιτς: 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea θα μεταφερθούν σε ταμείο για την Ουκρανία

Διεθνή / Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μεταφέρει 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea σε ταμείο για την Ουκρανία

Ο Στάρμερ δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στα χρήματα του Ρώσου ολιγάρχη
THE LIFO TEAM
Νότια Αφρική DJ Δολοφονία

Διεθνή / Δολοφονήθηκε γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός και DJ στο κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ

Yλικό από κάμερες ασφαλείας φέρεται να καταγράφει έναν άνδρα με ράστα, ντυμένο με στολή που έμοιαζε με στολή εταιρείας ασφαλείας, να πυροβολεί το θύμα πριν τραπεί σε φυγή
THE LIFO TEAM
Λούβρο: Κλειστό και σήμερα το μουσείο - Παρατείνεται η απεργία των εργαζομένων

Διεθνή / Λούβρο: Κλειστό «εν μέρει» το μουσείο παρά την παράταση της απεργίας των εργαζομένων

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κάνουν λόγο για μια ολοένα και μεγαλύτερη λίστα προβλημάτων, που περιλαμβάνει χρόνια υποστελέχωση, φθορές στις υποδομές, επιδείνωση των συνθηκών εργασίας
THE LIFO TEAM