Ιρλανδική θυγατρική της Microsoft πλήρωσε μηδενικό εταιρικό φόρο για κέρδη 315 δισ. $

Ιρλανδική θυγατρική της Microsoft πλήρωσε μηδενικό εταιρικό φόρο για κέρδη 315 δισ. $ Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Ιρλανδική θυγατρική της Microsoft είχε κέρδος 315 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, αλλά γλίτωσε τον φόρο εισοδήματος εταιρειών, καθώς η φορολογική έδρα της είναι οι Βερμούδες.

 

Η Microsoft Round Island One- εταιρεία που δεν έχει υπαλλήλους και συλλέγει τα τέλη για την άδεια χρήσης των προγραμμάτων της Microsoft σε όλο τον κόσμο- δήλωσε κέρδη 314,7 δισεκατομμύρια δολάρια για το οικονομικό έτος που έκλεισε τον Ιούνιο του 2020, σύμφωνα με τον Guardian. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνολικό ΑΕΠ της Ιρλανδίας πέρυσι ήταν 357 δισεκατομμύρια.

 

Η ιρλανδική εταιρεία έχει δηλώσει ως διεύθυνση το γραφείο δικηγορικής εταιρείας στο κέντρο του Δουβλίνου. Στη δήλωσή της στο μητρώο επιχειρήσεων της Ιρλανδίας αναφέρει ότι «δεν έχει άλλους εργαζομένους πέρα από τους διευθυντές». Ακόμη, σημειώνει ότι «καθώς η φορολογική έδρα της εταιρείας είναι στις Βερμούδες, δεν χρεώνεται φόρος στο εισόδημα». Στις Βερμούδες δεν επιβάλλεται εταιρικός φόρος, σημειώνει ο Guardian. Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω οικονομικό έτος
η θυγατρική κατέβαλε μέρισμα 24,5 δισεκατομμυρίων στη Microsoft και ακολούθησε επιπλέον ειδικό μέρισμα 30,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

 

Στο παρελθόν η αμερικανική γερουσία είχε κάνει έρευνα για τη Microsoft και την Ιρλανδία, αναφορικά με τη χρήση της Microsoft Round Island One και άλλων ιρλανδικών θυγατρικών, προκειμένου να μειώσει τους φόρους που σε διαφορετική περίπτωση ενδεχομένως να έπρεπε να καταβάλει στις ΗΠΑ ή αλλού.

 

Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι συμμορφώνεται πλήρως με τους νόμους. «Η Microsoft δραστηριοποιείται και επενδύει στην Ιρλανδία για πάνω από 35 χρόνια και είναι εδώ και πολύ καιρό φορολογούμενος, εργοδότης και συνεισφέρει στην οικονομία», ανέφερε ο εκπρόσωπος.

 

«Η οργανωτική και φορολογική δομή μας αντικατοπτρίζει τη σύνθετη παγκόσμια επιχειρηματική δραστηριότητά μας. Είμαστε πλήρως συμμορφωμένοι με όλους τους τοπικούς νόμους και κανονισμούς στις χώρες στις οποίες δραστηριοποιούμαστε», συμπλήρωσε.

 

Ο Πολ Μόναγκαν έχει αντίθετη άποψη. «Είναι αδιανόητη η φορολογική επιθετικότητα που επιδεικνύει η Microsoft, την οποία διευκολύνει η Ιρλανδία», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Fair Tax Foundation, οργάνωσης υπέρ της φορολογικής διαφάνειας.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ