Ιρλανδία: Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της χώρας συμφώνησαν στο σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας

Ιρλανδία: Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της χώρας συμφώνησαν στο σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας Facebook Twitter
0

Δύο μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές η Ιρλανδία είναι έτοιμη να σχηματίσει κυβέρνηση καθώς το κεντροδεξιό κόμμα Φάιν Γκέιλ του απερχόμενου πρωθυπουργού της Ιρλανδίας Έντα Κένι κατέληξε σε συμφωνία απόψε με το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Φιάνα Φέιλ, για τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας.

«Το Φάιν Γκέιλ και το Φιάνα Φέιλ κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία που θα επιτρέψει τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας από το Φάιν Γκέιλ», ανακοίνωσε το Φιάνα Φέιλ.

Ο υπουργός Μεταφορών Πασκάλ Ντόναχιου επιβεβαίωσε στους δημοσιογράφους ότι επιτεύχθηκε συμφωνία μετά από συνομιλίες πολλών εβδομάδων.

Με βάση τη συμφωνία αυτή, το Φιάνα Φέιλ θα απέχει από τις ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο σε κρίσιμα ζητήματα, επιτρέποντας στο κυβερνών κόμμα να περνάει τα νομοσχέδια. Το Φάιν Γκέιλ θα χρειαστεί πάντως να εξασφαλίσει τη στήριξη και ορισμένων από τους 14 ανεξάρτητους βουλευτές με τους οποίους βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις το τελευταίο διάστημα, αφού όλα τα άλλα μικρότερα κόμματα έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να συνεργαστούν μαζί του.

Σύμφωνα με μία πηγή, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η συμφωνία προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι τον Οκτώβριο του 2018 και θα περάσει τρεις ετήσιους προϋπολογισμούς.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ