Ιρλανδία: Aδιέξοδο δείχνει η πρώτη κάλπη μετά το μνημόνιο

Ιρλανδία: Aδιέξοδο δείχνει η πρώτη κάλπη μετά το μνημόνιο Facebook Twitter
0

Η κυβερνητική συμμαχία του συντηρητικού κόμματος Φίνε Γκαέλ του πρωθυπουργού Έντα Κένι και του Εργατικού Κόμματος οδεύουν να συγκεντρώσουν μαζί το 34% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησανστην Ιρλανδία, ποσοστό το οποίο θα εκμηδενίζει τις πιθανότητές τους να παραμείνουν στην εξουσία.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση εξόδου της Ipsos MRBI για την εφημερίδα Irish Times, το Φίνε Γκαέλ θα αναδειχθεί πρώτο κόμμα συγκεντρώνοντας το 26,1% των ψήφων —10 εκατοστιαίες μονάδες λιγότερες απ' ό,τι πέντε χρόνια πριν— ενώ οι Εργατικοί θα προσελκύσουν το 7,8% (-11%).

Το ποσοστό τους, εάν επαληθευτεί όταν ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα, είναι πολύ χαμηλότερο από το 41 ως 42% που ο υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν είχε προβλέψει αυτή την εβδομάδα ότι είναι απαραίτητο για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Επιπλέον, η διαφορά είναι πολύ μεγάλη για να συγκεντρωθεί η πλειοψηφία με την υποστήριξη ανεξάρτητων βουλευτών ή μικρών κομμάτων.

Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα σήμαινε ότι ο μόνος τρόπος να αρθεί το αδιέξοδο θα ήταν μια χωρίς προηγούμενο και πιθανόν ασταθής πολιτική συμμαχία ανάμεσα στα συντηρητικά, αντίπαλα κόμματα Φίνε Γκαέλ και Φιόνα Φέιλ — το τελευταίο, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσίευσαν οι Άιρις Τάιμς, συγκεντρώνει το 22,9% (+5,5%).

Το αριστερό, εθνικιστικό κόμμα Σιν Φέιν του Τζέρι Άνταμς κατέγραψε επίσης άνοδο πέντε μονάδων και συγκεντρώνει 14,9%.

Η έρευνα της Ipsos MRBI έγινε σε δείγμα 5.260 ψηφοφόρων μετά την έξοδό τους από 200 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα.

Ο Μάικλ Ρινγκ, στέλεχος της κυβέρνησης και του Φίνε Γκαέλ, είπε στο ραδιοφωνικό δίκτυο Newstalk ότι θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να σχηματιστεί μια συμμαχία ανάμεσα στα δύο κόμματα εάν οι δημοσκοπήσεις εξόδου αποδειχθούν ακριβείς.

Μια δεύτερη δημοσκόπηση εξόδου αναμένεται να μεταδοθεί από το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο RTÉ στις 09:00 (ώρα Ελλάδας). Η καταμέτρηση των ψήφων ξεκινά στις 11:00 (ώρα Ελλάδας) και το τελικό, επίσημο αποτέλεσμα δεν θα ανακοινωθεί πριν από τις πρώτες πρωινές ώρες αύριο Κυριακή.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι σημαίνει το διπλωματικό επεισόδιο στη Λιβύη – Γιατί ο Χαφτάρ απέλασε την ευρωπαϊκή αποστολή από τη Βεγγάζη

EXPLAINER / Τι σημαίνει το διπλωματικό επεισόδιο στη Λιβύη – Γιατί ο Χαφτάρ απέλασε την ευρωπαϊκή αποστολή από τη Βεγγάζη

Μια επίσκεψη υψηλού επιπέδου μετατράπηκε σε κρίση. Τι προηγήθηκε, ποιο το μήνυμα της Βεγγάζης και τι διακυβεύεται για την Ε.Ε. και την Ελλάδα με φόντο τις μεταναστευτικές ροές.
LIFO NEWSROOM
Τέσσερις οι νεκροί στο ελληνόκτητο πλοίο μετά την επίθεση στην Υεμένη σύμφωνα με το Reuters

Διεθνή / Τέσσερις οι νεκροί στο ελληνόκτητο πλοίο μετά την επίθεση στην Υεμένη σύμφωνα με το Reuters

Το Eternity C, με 22 μέλη πληρώματος, 21 Φιλιππινέζους και έναν Ρώσο, δέχθηκε επίθεση καθώς έπλεε σε απόσταση περίπου 50 ναυτικών μιλίων ανοικτά του λιμανιού Χοντέιντα της Υεμένης
LIFO NEWSROOM
Η στρατηγική «α λα Τραμπ» του AfD: Πώς σχεδιάζει να σπάσει το πολιτικό ταμπού και να φτάσει στην εξουσία

Διεθνή / Η στρατηγική «α λα Τραμπ» του AfD: Πώς σχεδιάζει να σπάσει το πολιτικό ταμπού και να φτάσει στην εξουσία

Το ακροδεξιό κόμμα φιλοδοξεί να δημιουργήσει «ένα αστικό-συντηρητικό στρατόπεδο και ένα ριζοσπαστικοποιημένο αριστερό», σύμφωνα με εσωτερικό υπόμνημα που εξασφάλισε το Politico
LIFO NEWSROOM
Πλημμύρες στο Τέξας: Στους 109 οι νεκροί - «Ακόμα ψάχνουν για πολλά μικρά κορίτσια»

Διεθνή / Πλημμύρες στο Τέξας: Στους 109 οι νεκροί - «Ακόμα ψάχνουν για πολλά μικρά κορίτσια»

Στην κομητεία Κερ, που υπέστη τις μεγαλύτερες καταστροφές, έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής 86 σοροί - 56 ενήλικες και 30 παιδιά - ενώ περισσότερα από 20 πτώματα δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί
LIFO NEWSROOM