ΗΠΑ: Τα πρώτα διατάγματα που θα υπογράψει ο Τζο Μπάιντεν αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του

ΗΠΑ: Τα πρώτα διατάγματα που θα υπογράψει ο Τζο Μπάιντεν αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Ο Τζο Μπάιντεν θα υπογράψει σειρά διαταγμάτων από την Τετάρτη, πρώτη ημέρα της προεδρίας του, με πρώτο εκείνο που θα ρυθμίζει την επιστροφή των Ηνωμένων Πολιτειών στην συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, ανακοίνωσε σήμερα ο νέος προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ρον Κλάιν.

Η επιλογή των προεδρικών διαταγμάτων για την επιβολή των πρώτων μέτρων αυτών θα απαλλάξει τον νέο πρόεδρο από την υποχρέωση να περάσει τις ρυθμίσεις από το Κονγκρέσο και κυρίως από την Γερουσία, η οποία είναι πιθανόν να πρέπει να αφοσιωθεί στην διαδικασία παραπομπής του Ντόναλντ Τραμπ.

Άλλη ρύθμιση που θα διευθετηθεί μέσω διατάγματος είναι η άρση της απαγόρευσης εισόδου στο αμερικανικό έδαφος σε πολίτες πολλών, στην πλειονότητά τους μουσουλμανικών, χωρών. Η επιβολή της απαγόρευσης αυτής ήταν μία από τις πρώτες αποφάσεις του Ντόναλντ Τραμπ μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιανουάριο 2017.


Ο νέος προσωπάρχης δήλωσε ότι τα διατάγματα θα αφορούν τις τέσσερις προτεραιότητες της προεδρίας Μπάιντεν, την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, της κλιματικής αλλαγής, την οικονομική ανάκαμψη και τον αγώνα για κοινωνική και φυλετική δικαιοσύνη.

Σε ό,τι αφορά την επιδημία, ο 46ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα εκδώσει διάταγμα καθιστώντας υποχρεωτική της χρήση της μάσκας στους χώρους που ανήκουν στην αρμοδιότητα του ομοσπονδιακού κράτους, καθώς και στις μετακινήσεις μεταξύ πολιτειών, πράγμα που αρνήθηκε να κάνει ο Τραμπ.

Σε οικονομικό επίπεδο, ο Τζο Μπάιντεν προβλέπει επίσης να παρατείνει το μορατόριουμ των εξώσεων και των κατασχέσεων στέγης που συνδέονται με την κρίση της πανδημίας.

Ο Ρον Κλάιν αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι ο νέος πρόεδρος θα εκδώσει μία σειρά διατάγματα κατά τις πρώτες δέκα ημέρες της θητείας του, μέχρι την 1η Φεβρουαρίου.

«Αυτά τα μέτρα θα ανακουφίσουν εκατομμύρια Αμερικανών που υποφέρουν από τις κρίσεις αυτές», εξηγεί ο νέος προσωπάρχης. «Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Μπάιντεν να ενεργήσει, όχι μόνο για να επανορθώσει τις σοβαρότερες ζημίες της κυβέρνησης Τραμπ, αλλά επίσης για να επιτρέψει στην χώρα να προχωρήσει μπροστά».

Με πληροφορίες από Reuters/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζέφρι Έπσταϊν: Στη δημοσιότητα έγγραφα ομοσπονδιακής έρευνας του 2019

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Στη δημοσιότητα έγγραφα ομοσπονδιακής έρευνας του 2019

Την προηγούμενη Παρασκευή, δικαστής στη Φλόριντα ενέκρινε ένα διαφορετικό αίτημα για την αποσφράγιση των πρακτικών του σώματος ενόρκων από μια άλλη έρευνα για τον Έπσταϊν, που χρονολογείται από το 2005 και το 2007
LIFO NEWSROOM
Ληστεία στο Λούβρο: Οι δράστες διέφυγαν από το μουσείο μισό λεπτό πριν φτάσουν οι Αρχές

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: Οι δράστες διέφυγαν από το μουσείο 30 δευτερόλεπτα πριν φτάσουν οι Αρχές

Η έρευνα του Υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας εντόπισε σοβαρά κενά ασφαλείας, όπως χαλασμένες και σπασμένες κάμερες και έλλειψη συντονισμού στο διασημότερο μουσείο του κόσμου
LIFO NEWSROOM
Το γράμμα της Μέγκαν Μαρκλ στον πατέρα της μετά τον ακρωτηριασμό του ποδιού του

Διεθνή / Το γράμμα της Μέγκαν Μαρκλ στον πατέρα της μετά τον ακρωτηριασμό του ποδιού του

Ο Τόμας Μαρκλ εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε νοσοκομείο στις Φιλιππίνες - Εξέφρασε την επιθυμία να συμφιλιωθεί με την κόρη του αλλά και να γνωρίσει τα εγγόνια του πριν φύγει από τη ζωή
LIFO NEWSROOM