ΗΠΑ: Τα πρώτα διατάγματα που θα υπογράψει ο Τζο Μπάιντεν αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του

ΗΠΑ: Τα πρώτα διατάγματα που θα υπογράψει ο Τζο Μπάιντεν αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Ο Τζο Μπάιντεν θα υπογράψει σειρά διαταγμάτων από την Τετάρτη, πρώτη ημέρα της προεδρίας του, με πρώτο εκείνο που θα ρυθμίζει την επιστροφή των Ηνωμένων Πολιτειών στην συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, ανακοίνωσε σήμερα ο νέος προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ρον Κλάιν.

Η επιλογή των προεδρικών διαταγμάτων για την επιβολή των πρώτων μέτρων αυτών θα απαλλάξει τον νέο πρόεδρο από την υποχρέωση να περάσει τις ρυθμίσεις από το Κονγκρέσο και κυρίως από την Γερουσία, η οποία είναι πιθανόν να πρέπει να αφοσιωθεί στην διαδικασία παραπομπής του Ντόναλντ Τραμπ.

Άλλη ρύθμιση που θα διευθετηθεί μέσω διατάγματος είναι η άρση της απαγόρευσης εισόδου στο αμερικανικό έδαφος σε πολίτες πολλών, στην πλειονότητά τους μουσουλμανικών, χωρών. Η επιβολή της απαγόρευσης αυτής ήταν μία από τις πρώτες αποφάσεις του Ντόναλντ Τραμπ μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιανουάριο 2017.


Ο νέος προσωπάρχης δήλωσε ότι τα διατάγματα θα αφορούν τις τέσσερις προτεραιότητες της προεδρίας Μπάιντεν, την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, της κλιματικής αλλαγής, την οικονομική ανάκαμψη και τον αγώνα για κοινωνική και φυλετική δικαιοσύνη.

Σε ό,τι αφορά την επιδημία, ο 46ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα εκδώσει διάταγμα καθιστώντας υποχρεωτική της χρήση της μάσκας στους χώρους που ανήκουν στην αρμοδιότητα του ομοσπονδιακού κράτους, καθώς και στις μετακινήσεις μεταξύ πολιτειών, πράγμα που αρνήθηκε να κάνει ο Τραμπ.

Σε οικονομικό επίπεδο, ο Τζο Μπάιντεν προβλέπει επίσης να παρατείνει το μορατόριουμ των εξώσεων και των κατασχέσεων στέγης που συνδέονται με την κρίση της πανδημίας.

Ο Ρον Κλάιν αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι ο νέος πρόεδρος θα εκδώσει μία σειρά διατάγματα κατά τις πρώτες δέκα ημέρες της θητείας του, μέχρι την 1η Φεβρουαρίου.

«Αυτά τα μέτρα θα ανακουφίσουν εκατομμύρια Αμερικανών που υποφέρουν από τις κρίσεις αυτές», εξηγεί ο νέος προσωπάρχης. «Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Μπάιντεν να ενεργήσει, όχι μόνο για να επανορθώσει τις σοβαρότερες ζημίες της κυβέρνησης Τραμπ, αλλά επίσης για να επιτρέψει στην χώρα να προχωρήσει μπροστά».

Με πληροφορίες από Reuters/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ και Χούτι συμφώνησαν σε παύση των επιθέσεων: Τέλος στις επιδρομές στην Υεμένη, επιβεβαιώνει το Ομάν

Διεθνή / ΗΠΑ και Χούτι συμφώνησαν σε παύση των επιθέσεων: Τέλος στις επιδρομές στην Υεμένη, επιβεβαιώνει το Ομάν

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε παύση των αμερικανικών επιδρομών στην Υεμένη, καθώς οι Χούτι υποσχέθηκαν να σταματήσουν τις επιθέσεις σε πλοία. Το Ομάν επιβεβαιώνει συμφωνία για αποκλιμάκωση στην Ερυθρά Θάλασσα
LIFO NEWSROOM
Η ανακοίνωση του σχεδίου κατοχής της Γάζας από το Ισραήλ δεν γίνεται σε τυχαίο χρονικό σημείο

Διεθνή / Η ανακοίνωση του σχεδίου κατοχής της Γάζας από το Ισραήλ δεν γίνεται σε τυχαίο χρονικό σημείο

Η ανακοίνωση για νέα στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα φέρνει διεθνείς αντιδράσεις, καθώς σχεδιάζεται μόνιμη παρουσία στον παλαιστινιακό θύλακα - Τι σημαίνει αυτό για την παύση πυρός, τους ομήρους και το μέλλον της περιοχής;
LIFO NEWSROOM
Ινδία και Πακιστάν στα πρόθυρα πολέμου: Νεκροί, τραυματίες και απειλές για αντίποινα μετά από επιθέσεις

Διεθνή / Στα πρόθυρα πολέμου: 26 νεκροί από επίθεση της Ινδίας στο Κασμίρ - Το Πακιστάν κατέρριψε ινδικά αεροσκάφη

Τουλάχιστον 11 νεκροί και 35 τραυματίες μετά από ινδικές επιθέσεις σε πακιστανικά εδάφη - Το Πακιστάν μιλά για πράξη πολέμου και υπόσχεται αντίποινα - Η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για σύγκρουση πυρηνικών δυνάμεων.
LIFO NEWSROOM
Αρχίζει το κονκλάβιο για το νέο Πάπα: Ποιος θα διαδεχθεί τον Φραγκίσκο - Ποια τα φαβορί

Διεθνή / Αρχίζει το κονκλάβιο για το νέο Πάπα: Ποιος θα διαδεχθεί τον Φραγκίσκο - Ποια τα φαβορί

Ξεκίνησε το κονκλάβιο για την εκλογή νέου Πάπα με συμμετοχή 133 καρδιναλίων - Οι διχασμένες τάσεις, τα φαβορί, και ο κρίσιμος ρόλος του επόμενου Ποντίφικα στην ενοποίηση της Εκκλησίας και την αντιμετώπιση της κακοποίησης
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ και Τουρκία στη Συρία: Στρατηγικές κινήσεις και κίνδυνος σύγκρουσης

Ανάλυση / Ισραήλ και Τουρκία στη Συρία: Στρατηγικές κινήσεις και κίνδυνος σύγκρουσης

Ισραήλ και Τουρκία επιδιώκουν να αποφύγουν άμεση σύγκρουση στη Συρία, όμως η αυξανόμενη στρατιωτική τους παρουσία και οι αντίθετες στρατηγικές μπορεί να οδηγήσουν σε περιορισμένες συγκρούσεις
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ