ΗΠΑ: Σε υψηλό 40 ετών ο πληθωρισμός- Στο 8,6% τον Μάιο

ΗΠΑ: Σε υψηλό 40 ετών ο πληθωρισμός- Στο 8,6% τον Μάιο Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών έφτασε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Μάιο. 

Ο πληθωρισμός ανήλθε στο 8,6% σε ετήσια βάση- από 8,3% τον Απρίλιο- σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 1981. 

Αναλυτές εκτιμούσαν ότι ο πληθωρισμός θα έμενε σταθερός τον Μάιο, σε σχέση με τον Απρίλιο. Η αύξηση των τιμών αφορά όλους τους τομείς, όμως η στέγαση, τα καύσιμα και τα τρόφιμα έχουν τη μεγαλύτερη συμβολή.

Το κόστος της ενέργειας αυξήθηκε κατά 34,6% μέσα σε έναν χρόνο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Σεπτέμβριο του 2005. Σε ό,τι αφορά στα τρόφιμα, η αύξηση φτάνει το 10,1% σε ετήσια βάση και είναι η μεγαλύτερη από τον Μάρτιο του 1981.

Τα ενοίκια, τα αεροπορικά εισιτήρια, τα καινούρια και τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα καταγράφουν επίσης υψηλές αυξήσεις, όπως και το κόστος της περίθαλψης, τα έπιπλα και ο τομέας της ένδυσης-υπόδησης.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει περισσότερα και γρηγορότερα για να ανακόψει τον πληθωρισμό, τόνισε ο Τζο Μπάιντεν, υπογραμμίζοντας ότι αυτό το ζήτημα αποτελεί την προτεραιότητά του. «Η κυβέρνησή μου θα συνεχίσει να κάνει ό,τι μπορεί για να μειώσει τις τιμές για τον αμερικανικό λαό», υποσχέθηκε και κάλεσε το Κογκρέσο να υιοθετήσει γρήγορα ένα νομοσχέδιο που θα εμποδίζει τους θαλάσσιους μεταφορείς να «φουσκώνουν» τις τιμές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters, AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ