ΗΠΑ: Πάνω από 4 εκατ. Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει - Εκτιμήσεις για ρεκόρ συμμετοχής

ΗΠΑ: Πάνω από 4 εκατ. Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει - Εκτιμήσεις για ρεκόρ συμμετοχής Facebook Twitter
EPA
0

Οι Αμερικανοί σπεύδουν να ψηφίσουν ενόψει των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου σε πρωτοφανείς αριθμούς, όπως προκύπτει από τα στοιχεία από την πρόωρη ψηφοφορία, γεγονός που υποδηλώνει το ενδεχόμενο να υπάρξει προσέλευση-ρεκόρ των ψηφοφόρων στις κάλπες.

Με τέσσερις εβδομάδες να απομένουν μέχρι τις εκλογές, περισσότεροι από 3,8 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει, αριθμός κατά πολύ μεγαλύτερος από τους 75.000 που είχαν ψηφίσει αυτή την περίοδο στις εκλογές του 2016, σύμφωνα με το U.S. Elections Project, μια πηγή πληροφοριών για το αμερικανικό εκλογικό σύστημα που συγκεντρώνει τα στοιχεία από την πρόωρη ψηφοφορία.

Η άνοδος αυτή επηρεάστηκε από την επέκταση της δυνατότητας πρόωρης ψηφοφορίας και επιστολικής ψήφου σε πολλές πολιτείες ως έναν τρόπο ασφαλούς διεξαγωγής των εκλογών στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και από την έντονη διάθεση των ψηφοφόρων να επηρεάσουν το πολιτικό μέλλον του Τραμπ, εξηγεί ο Μάικλ ΜακΝτόναλντ του πανεπιστημίου της Φλόριντα, ο οποίος χειρίζεται την πηγή αυτή πληροφοριών.

«Δεν έχουμε δει ποτέ τόσους πολλούς ανθρώπους να ψηφίζουν τόσο νωρίτερα από την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών. Οι πολίτες ψηφίζουν όταν έχουν αποφασίσει και γνωρίζουμε ότι πολλοί έχουν αποφασίσει εδώ και καιρό και έχουν ήδη άποψη για τον Τραμπ», λέει ο ίδιος.

Ο μεγάλος αυτός αριθμός ψηφισάντων οδηγεί τον ΜακΝτόναλντ στο συμπέρασμα ότι στις εκλογές μπορεί να υπάρξει αριθμός-ρεκόρ συμμετοχής, περί τα 150 εκατομμύρια ψηφοφόροι, που αναλογεί στο 65% των εχόντων δικαίωμα ψήφου και είναι το υψηλότερο ποσοστό από το 1908.

Ο Δημοκρατικός υποψήφιος Τζο Μπάιντεν προηγείται του Ρεπουμπλικανού σημερινού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις εθνικές δημοσκοπήσεις παρότι οι δημοσκοπήσεις εκείνες που αφορούν τις πολιτείες-κλειδιά εμφανίζουν μικρότερη διαφορά μεταξύ των δύο.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένως καταφερθεί εναντίον της επιστολικής ψήφου διατυπώνοντας ανυπόστατες κατηγορίες ότι αυτός ο τρόπος οδηγεί σε εκλογική νοθεία. Οι ειδικοί όμως λένε ότι η νοθεία είναι σπάνια.

Μια δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos που διενεργήθηκε σε εθνικό επίπεδο την περασμένη εβδομάδα διαπίστωσε ότι το 5% των Δημοκρατικών σε όλη τη χώρα απάντησε ότι έχει ήδη ψηφίσει σε σχέση με το 2% των Ρεπουμπλικανών. Σχεδόν το 58% των Δημοκρατικών σχεδιάζει να ψηφίσει πρόωρα σε σχέση με το 40% των Ρεπουμπλικανών.

Ο ΜακΝτόναλντ εξηγεί ότι η πρόωρη ψηφοφορία συνήθως ξεκινάει δυναμικά, στη συνέχεια μειώνεται και επανέρχεται δυναμικά λίγο πριν από την ημέρα των εκλογών. Αλλά σε κάποιες πολιτείες, το ποσοστό των ψηφισάντων έχει ήδη καταγράψει υψηλό ρεκόρ, ένα μήνα πριν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΡΩΣΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ

Διεθνή / Ουκρανία: Γιατί οι Ρώσοι χτυπούν τώρα τις ενεργειακές της υποδομές - Στο σκοτάδι για ώρες Κίεβο και άλλες 9 περιοχές

Διακοπές ρεύματος στο νότιο τμήμα έπειτα από νέα ρωσική επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε πάνω από 800.000 νοικοκυριά στην ουκρανική πρωτεύουσα
LIFO NEWSROOM
Ο νέος Ψυχρός Πόλεμος της Ευρώπης: Ο Πούτιν, η Κίνα και η επιστροφή της απειλής

Διεθνή / Ο νέος Ψυχρός Πόλεμος της Ευρώπης: Ο Πούτιν, η Κίνα και η επιστροφή της απειλής

Η Ευρώπη εισέρχεται σε νέα εποχή ανασφάλειας, καθώς η Ρωσία εξαπολύει έναν υβριδικό πόλεμο εκφοβισμού, δολιοφθοράς και κυβερνοεπιθέσεων - Οι ΗΠΑ κρατούν αποστάσεις, η Κίνα ενισχύει τη ρωσική επιρροή και η ήπειρος καλείται να προστατευτεί μόνη της
LIFO NEWSROOM
Η Σάνα Μάριν και το τίμημα του να είσαι νέα, γυναίκα και στην εξουσία

Διεθνή / Η Σάνα Μάριν και το τίμημα του να είσαι νέα, γυναίκα και στην εξουσία

Από την εκρηκτική της άνοδο στην πρωθυπουργία μέχρι την πρόωρη αποχώρηση και τη νέα ζωή μετά την πολιτική, η Σάνα Μάριν αφηγείται πώς η νεότητα και το φύλο της έγιναν άλλοτε πλεονέκτημα κι άλλοτε βάρος
LIFO NEWSROOM
Η βρετανική δεξιά επιστρέφει στην εποχή Θάτσερ – Το νέο σχέδιο κατά του Μπλερισμού

Διεθνή / Η βρετανική δεξιά επιστρέφει στην εποχή Θάτσερ – Το νέο σχέδιο κατά του Μπλερισμού

50 χρόνια μετά την άνοδο της Θάτσερ, η βρετανική δεξιά βλέπει τον Μπλερισμό ως λάθος πορεία. Τόρις και Reform UK προγραμματίζουν αλλαγές στη νομοθεσία, πρόνοια και κοινωνική ατζέντα
LIFO NEWSROOM
Γιατί η επίσκεψη του υπουργού των Ταλιμπάν στην Ινδία είναι τόσο σημαντική

Διεθνή / Γιατί η επίσκεψη του υπουργού των Ταλιμπάν στην Ινδία είναι τόσο σημαντική

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ταλιμπάν, Αμίρ Χαν Μουτάκι, πραγματοποιεί ιστορική επίσκεψη στην Ινδία, ενισχύοντας τις διπλωματικές, εμπορικές και πολιτικές σχέσεις μεταξύ Δελχί και Καμπούλ, ενώ παρακολουθεί στενά το Πακιστάν
LIFO NEWSROOM
Ρωσικές επιθέσεις «αχρηστεύουν» το 60% της παραγωγής αερίου στην Ουκρανία – Φόβοι για χειμερινή ενεργειακή κρίση

Διεθνή / Ρωσικές επιθέσεις «αχρηστεύουν» το 60% της παραγωγής αερίου στην Ουκρανία – Φόβοι για χειμερινή ενεργειακή κρίση

Μαζικές ρωσικές επιθέσεις σε υποδομές φυσικού αερίου της Ουκρανίας πλήττουν το 60% της παραγωγής, προκαλώντας φόβους για ελλείψεις το χειμώνα
LIFO NEWSROOM