Οι «αόρατες» εβδομάδες της πανδημίας στις ΗΠΑ - Ενδείξεις για κρούσματα από τον Δεκέμβριο του 2019

ΗΠΑ: Το μυστήριο με τα άγνωστα κρούσματα από τον Δεκέμβριο του 2019 Facebook Twitter
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ / ΕΡΑ
0

Ο κορωνοϊός Sars-COV-2 είχε μολύνει ανθρώπους σε πέντε πολιτείες των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2019 και στις αρχές του 2020, προτού οι πολιτείες αυτές αναφέρουν τα πρώτα κρούσματα.  

Αυτό προκύπτει από μία μεγάλη κυβερνητική μελέτη, η οποία παρέχει νέες πληροφορίες για τις πρώτες, «αόρατες» εβδομάδες της θανατηφόρας επιδημίας στη χώρα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, ερευνητές που ανέλυσαν δείγματα αίματος τα οποία ελήφθησαν για μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (ΝΙΗ) των ΗΠΑ, διαπίστωσαν ότι επτά άτομα σε πέντε πολιτείες μολύνθηκαν με τον νέο ιό ημέρες ή και εβδομάδες πριν από την επιβεβαίωση των πρώτων κρουσμάτων στις συγκεκριμένες περιοχές. Τουλάχιστον ένα ζευγάρι εμφάνισε ήπια συμπτώματα. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Clinical Infectious Diseases.

Όπως αναφέρει η έκθεση, ελήφθησαν δείγματα από δύο από άτομα στο Ιλινόις και τη Μασαχουσέτη, τα οποία χρονολογούνται στις 7 και 8 Ιανουαρίου 2020 αντίστοιχα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αντισώματα που βρέθηκαν στα δείγματα αυτά, εμφανίζονται περίπου δύο εβδομάδες μετά τη μόλυνση ενός ατόμου.

Ο αριθμός των κρουσμάτων με λοίμωξη covid - 19 που βρέθηκαν στα δείγματα αίματος είναι μικρός, γεγονός που αποδεικνύει πως οι πρώτες περιπτώσεις στις ΗΠΑ ήταν σποραδικές. Οι ερευνητές εντόπισαν στοιχεία μόλυνσης σε μόλις εννέα στους 24.079 συμμετέχοντες των οποίων τα δείγματα αίματος ελήφθησαν μεταξύ 2 Ιανουαρίου 2020 και 18 Μαρτίου 2020.

Ωστόσο, τα ευρήματα παρέχουν στοιχεία ότι ο νέος κορωνοϊός κυκλοφορούσε στις ΗΠΑ εβδομάδες πριν από την επιβεβαίωση ότι ο ιός είχε φτάσει στην Αμερική.

«Μας βοηθά να κατανοήσουμε λίγο περισσότερο τη γεωγραφική εξάπλωση ως προς τα σημεία που βρισκόταν ο ιός εκείνες τις πρώτες μέρες της επιδημίας στις ΗΠΑ», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας και αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας, Keri Althoff,.

Η ίδια σημείωσε πως οι περιπτώσεις που εντόπισαν οι ερευνητές υποδηλώνουν ότι ο νέος ιός βρισκόταν πιθανώς σε πολιτείες που δεν περιλαμβάνονταν στο «μικροσκόπιο» των ερευνητών. Τα ευρήματα υπογραμμίζουν επίσης την ανάγκη για μαζικά τεστ όσο το δυνατόν νωρίτερα όταν ξεσπά μια πανδημία, συμπλήρωσε η ίδια.

Στα τέλη του περασμένου έτους, ερευνητές στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και του Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού ανέφεραν ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις covid-19 στις ΗΠΑ ήδη από τα μέσα Δεκεμβρίου 2019. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι εντόπισαν ενδείξεις μόλυνσης σε δύο άτομα κατά τη διάρκεια αιμοδοσίας στη βόρεια Καλιφόρνια -στα μέσα Δεκεμβρίου 2019- και στο Κονέκτικατ στις 10 Ιανουαρίου 2020, όπως αναφέρει η Wall Street Journal.

Πού εντοπίστηκαν τα εννέα κρούσματα

Σύμφωνα το δημοσίευμα τα 9 κρούσματα βρέθηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας:

  •     Τρεις στο Ιλινόι
  •     Ένας στη Μασαχουσέτη
  •     Ένας στο Ουισκόνσιν
  •     Ένας στην Πενσιλβανία
  •     Ένας στο Μισισίπι
  •     Ακόμα 2 βρέθηκαν στο Ιλινόι αλλά σε περίοδο που ήδη οι αρχές τις πολιτείας είχαν ανακοινώσει κρούσματα

Άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications νωρίτερα αυτόν το μήνα εντόπισε στοιχεία για σποραδικά κρούσματα covid-19 στη Νέα Υόρκη, ένα μήνα πριν από την πρώτη επιβεβαίωση κρούσματος και το πανδημικό κύμα στην πόλη τον Μάρτιο του 2020. Οι μελέτες, δηλαδή, υποδηλώνουν μια αργή, «κρυφή» είσοδο του ιού και λίγα μεμονωμένα περιστατικά, προτού τελικά η covid-19 εξαπλωθεί.

Με πληροφορίες από Wall Street Journal

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ