ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν θα ανακοινώσει μέτρα για τον περιορισμό των πυροβόλων όπλων

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν θα ανακοινώσει μέτρα για τα πυροβόλα όπλα Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει, σήμερα, μέτρα με σκοπό να περιοριστεί η εξάπλωση των πυροβόλων όπλων, ανήγγειλε χθες Τετάρτη η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Τζεν Ψάκι.

Το 2020 καταγράφηκαν στις ΗΠΑ πάνω από 43.000 θάνατοι εξαιτίας της χρήσης πυροβόλων όπλων, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκτονιών, κατά τον εξειδικευμένο ιστότοπο Gun Violence Archive.

Μεγάλο μέρος των Αμερικανών παραμένει πάντα προσκολλημένο στα όπλα του και μάλιστα έσπευσε να αγοράσει κι άλλα από την εκδήλωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, ακόμα περισσότερα όταν άρχισαν οι μεγάλες αντιρατσιστικές διαδηλώσεις την άνοιξη κι αφότου άρχισε να ανεβαίνει η ένταση γύρω από τις εκλογές το φθινόπωρο.

Η κυβέρνηση δεν έχει αναφερθεί με λεπτομέρειες στα μέτρα που σκοπεύει να προωθήσει ο Τζο Μπάιντεν. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Politico, ο Αμερικανός πρόεδρος πρόκειται να υπογράψει εκτελεστικά διατάγματα με τα οποία θα επιβάλλονται περιορισμοί στις πωλήσεις συγκεκριμένων τύπων όπλων.

«Ο πρόεδρος θα έχει περισσότερα να πει αύριο (σ.σ. σήμερα Πέμπτη)», ανέφερε η κυρία Ψάκι στη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών.

Πλαισιωμένος από τον υπουργό Δικαιοσύνης της κυβέρνησής του, τον Μέρικ Γκάρλαντ, ο κ. Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει κυρίως περιορισμούς στα επιλεγόμενα όπλα «φαντάσματα», που είτε είναι αυτοσχέδια, ή δεν έχουν σειριακούς αριθμούς, ή και τα δύο.

Ο αμερικανός πρόεδρος, υποστηρικτής εδώ και καιρό της επιβολής περιορισμών στις πωλήσεις όπλων, είχε δεσμευθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας πως θα αναλάμβανε πρωτοβουλίες στο πεδίο αυτό. Η σειρά των πρόσφατων ένοπλων επιθέσεων, βίαιων επεισοδίων με τη χρήση πυροβόλων όπλων που έχουν πολλά θύματα, αύξησαν την πίεση που ασκείται στον Λευκό Οίκο για να περάσει στη δράση.

Μετά τα αιματηρά περιστατικά στην Τζόρτζια, κατόπιν στο Κολοράντο, ο κ. Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο να απαγορεύσει τις πωλήσεις τουφεκιών εφόδου και να εγκρίνει νόμο για την καλύτερη εξακρίβωση του ιστορικού και του ποινικού μητρώου των αγοραστών. Όμως οι οριακές πλειοψηφίες που διαθέτουν οι Δημοκρατικοί και στα δύο σώματα του αμερικανικού κοινοβουλίου περιπλέκουν την έγκριση νομοσχεδίων για το ζήτημα, το οποίο εξακολουθεί να διχάζει βαθιά την αμερικανική κοινωνία.

Η εφαρμογή περιοριστικών μέτρων με την υπογραφή εκτελεστικών διαταγμάτων θα του επιτρέψει να προχωρήσει γρηγορότερα.

Το 1994, ακόμη γερουσιαστής, ο κ. Μπάιντεν είχε συμμετάσχει στην υιοθέτηση νόμου ο οποίος απαγόρευε τα τουφέκια εφόδου. Όμως το μέτρο εκείνο είχε δεκαετή ισχύ και δεν ανανεώθηκε μετά το 2004, εξαιτίας της αντίστασης που πρόβαλαν οι Ρεπουμπλικανοί κοινοβουλευτικοί, καθώς θεωρούν πως αντίκειται στο συνταγματικό δικαίωμα των Αμερικανών να διατηρούν όπλα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΝΑΡΚΕΣ ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ

Διεθνή / Τραμπ: «Εάν το Ιράν δεν αφαιρέσει τις νάρκες από τα Στενά του Ορμούζ, θα υπάρξουν συνέπειες άνευ προηγουμένου»

Η προειδοποίηση Τραμπ, το μήνυμα Νετανιάχου «προς τον λαό του Ιράν» και η στάση της Τεχεράνης εν μέσω των κλιμακούμενων εντάσεων στη Μέση Ανατολή
THE LIFO TEAM
ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΪΝ ΑΝΤΡΙΟΥ

Διεθνή / Αρχεία Έπσταϊν: Η πρώην βοηθός του Άντριου ετοιμάζεται να καταθέσει στην Αστυνομία

Η Σάρλοτ Μάνλεϊ φέρεται να οργάνωσε την επίσκεψη μιας μασέζ – φίλης της Μάξγουελ – στο Παλάτι για λογαριασμό του Άντριου, με έξοδα που χρεώθηκαν στον τραπεζικό λογαριασμό του Μπάκιγχαμ
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΠΟΥ ΒΡΟΧΗ

Διεθνή / Ιράν: Προειδοποίηση ΠΟΥ για τη «μαύρη βροχή» και τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία

Πώς συνδέονται οι χημικές ενώσεις που απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα μετά τις επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αναπνευστικών προβλημάτων και ίσως ορισμένων μορφών καρκίνου
THE LIFO TEAM
ΚΥΠΡΟΣ ΓΑΛΛΙΑ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Πληροφορίες ότι το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» φτάνει ανοικτά της Κύπρου

Παράλληλα, φέρεται να ακολουθεί και ελικοπτεροφόρο τελευταίας τεχνολογίας που μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 35 ελικόπτερα και έως 450 στρατιώτες, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για εκκενώσεις πολιτών
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΟΥΙΛΙΑΜ

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον - Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Βίντεο από τα γιουχαΐσματα συγκεντρωμένου πλήθους εναντίον τους

Το πριγκιπικό ζεύγος δέχθηκε έντονες αποδοκιμασίες με αφορμή τη μεγαλύτερη βασιλική συγκέντρωση στο Λονδίνο μετά τη σύλληψη του Άντριου - Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από το Αββαείο του Ουέστμινστερ
THE LIFO TEAM