«Πόλεμος» του Αμερικανού & του Κινέζου ΥΠΕΞ on camera: «Απειλείτε την παγκόσμια σταθερότητα» - «Υποκινείτε επιθέσεις στην Κίνα»

«Πόλεμος» του Αμερικανού & του Κινέζου ΥΠΕΞ on camera: «Απειλείτε την παγκόσμια σταθερότητα» - «Υποκινείτε επιθέσεις στην Κίνα» Facebook Twitter
0

Αμερικανοί και Κινέζοι κορυφαίοι αξιωματούχοι αντάλλαξαν αιχμηρές αλληλοκατηγορίες on camera, στις πρώτες συνομιλίες υψηλού επιπέδου μεταξύ της κυβέρνησης Μπάιντεν και της Κίνας, που πραγματοποιήθηκαν στην Αλάσκα.

Κινέζοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν τις ΗΠΑ ότι υποκινούν χώρες «να επιτεθούν στην Κίνα», ενώ οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι η Κίνα με τις ενέργειές της απειλεί την τάξη που διατηρεί την παγκόσμια σταθερότητα.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων είναι ιδιαίτερα τεταμένες τα τελευταία χρόνια. Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να θέσουν επίμαχα ζητήματα επί τάπητος, όπως η μεταχείριση του Πεκίνου στους Μουσουλμάνους των Ουιγούρων στο Σινγιάνγκ.

Στις συνομιλίες στο Άνκορατζ της Αλάσκας, όπου έγινε η συνάντηση των αξιωματούχων, συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν  από την πλευρά των ΗΠΑ. Την κινεζική πλευρά εκπροσώπησαν ανώτατος αξιωματούχος εξωτερικής πολιτικής της Κίνας, Γιανγκ Τζιετσί και ο υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι.

Σε μια αμβλεία εναρκτήρια δήλωση, ο Μπλίνκεν είπε ότι οι ΗΠΑ θα «συζητήσουν τις βαθιές ανησυχίες σχετικά με ενέργειες της Κίνας, όπως στο Σινγιάνγκ, το Χονγκ Κονγκ, την Ταϊβάν, τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον οικονομικό εξαναγκασμό των συμμάχων μας». «Κάθε μία από αυτές τις ενέργειες απειλεί τη βασισμένη σε κανόνες, τάξη που διατηρεί την παγκόσμια σταθερότητα,» πρόσθεσε.

Σε απάντηση, ο Γουάνγκ κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι χρησιμοποιεί τη στρατιωτική της δύναμη και την οικονομική υπεροχή της για να καταστείλει άλλες χώρες. «Παραβιάζει τις λεγόμενες έννοιες της εθνικής ασφάλειας για να παρεμποδίσει τις κανονικές συναλλαγές και να παρακινήσει ορισμένες χώρες να επιτεθούν στην Κίνα» είπε χαρακτηριστικά. 

Πρόσθεσε δε, ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα στις ΗΠΑ βρίσκονται σε χαμηλό επίπεδο, με τους μαύρους Αμερικανούς να «σφάζονται».

Η αντίδραση του Σάλιβαν ήταν άμεση λέγοντας ότι η Ουάσιγκτον δεν επιδιώκει μια σύγκρουση με την Κίνα, αλλά «Θα υποστηρίζουμε πάντα τις αρχές μας για τον λαό μας και για τους φίλους μας» συνέχισε.

Η αντιπαράθεση, η οποία πραγματοποιήθηκε μπροστά στα μέσα ενημέρωσης από όλον τον κόσμο, συνεχίστηκε για περισσότερο από μία ώρα.

Η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ, στη συνέχεια, κατηγόρησε την Κίνα ότι παραβίασε το συμφωνηθέν πρωτόκολλο των δύο λεπτών για την έναρξη των παρατηρήσεων από κάθε πλευρά. «Η κινεζική αντιπροσωπεία φαίνεται πως ήρθε με πρόθεση να επικεντρωθεί στη δημόσια θεατρική και δραματική εμφάνισή της σε βάρος της ουσίας», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της διοίκησης.

Ο αξιωματούχος είπε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις συνομιλίες όπως είχε προγραμματιστεί, προσθέτοντας ότι «οι υπερβολικές διπλωματικές παρουσιάσεις συχνά στοχεύουν σε ένα εγχώριο κοινό».

Σε μετέπειτα παρατηρήσεις μέσω κρατικών μέσων ενημέρωσης, Κινέζοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ - και όχι η Κίνα- ήταν η χώρα που παραβίασε το πρωτόκολλο υπερβαίνοντας τον συμφωνημένο χρόνο κατά την έναρξη των συνομιλιών. Κατηγόρησαν δε, τις ΗΠΑ ότι πραγματοποίησαν «αβάσιμη επίθεση στις εσωτερικές και εξωτερικές πολιτικές της Κίνας».

Σύμφωνα με το AFP χθες κορυφαίο στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας ως προς τη διπλωματία απείλησε ότι το Πεκίνο θα λάβει «αυστηρά μέτρα» εναντίον της «αμερικανικής ανάμιξης» στα εσωτερικά του και αξίωσε να «εγκαταλειφθεί η νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου».

«Η Κίνα εναντιώνεται σθεναρά στην αμερικανική ανάμιξη στις εσωτερικές της υποθέσεις. Έχουμε εκφράσει την ισχυρή αντίθεσή μας σε κάθε τέτοια ανάμιξη και θα λάβουμε αυστηρά μέτρα σε αντίδραση», τόνισε ο Γιανγκ Τζιετσί. «Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να εγκαταλείψουμε τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου», συμπλήρωσε.

Το BBC ανέφερε ότι οι συνομιλίες αυτές είναι η πρώτη ευκαιρία για τη διοίκηση του Μπάιντεν να δείξει πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει αυτό που ο Μπλίνκεν χαρακτήρισε «το μεγαλύτερο γεωπολιτικό τεστ του 21ου αιώνα».

Η Κίνα από την πλευρά της αναζητά τρόπους να ανακτήσει το χαμένο έδαφος μετά από μία τεταμένη περίοδο επί διοικήσεως Τραμπ. Ο Γουανγκ εξάλλου, είπε ότι το Πεκίνο είναι έτοιμο να ανοίξει εκ νέου τον εποικοδομητικό διάλογο.

Με πληροφορίες του Reuters/AFP/BBC/Guardian

Με πληροφορίες του BBC/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα παιδί λάτρευε τον πουρέ μήλου με κανέλα. Μετά έπαθε δηλητηρίαση από μόλυβδο.

Διεθνή / Η παιδική τροφή που δηλητηρίαζε αργά το παιδί τους

Πώς 52 μικρά παιδιά δηλητηριάζονταν συστηματικά από μόλυβδο, μέχρι να γίνει σαφές ποιο ήταν το συστατικό εκείνο της διατροφής τους, που σταδιακά θα μπορούσε να τα οδηγήσει ακόμα και σε μόνιμες νευροαναπτυξιακές αναπηρίες
NEWSROOM