ΗΠΑ: Δύο ψυχολόγοι προσάγονται σε δίκη για το πρόγραμμα βασανιστηρίων της CIA

ΗΠΑ: Δύο ψυχολόγοι προσάγονται σε δίκη για το πρόγραμμα βασανιστηρίων της CIA Facebook Twitter
1

Δύο ψυχολόγοι οι οποίοι συνέβαλαν να διαμορφωθεί το πρόγραμμα ανακρίσεων με «προχωρημένες τεχνικές» της CIA μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 θα προσαχθούν σε δίκη τον Σεπτέμβριο διότι ενεθάρρυναν τη χρήση μεθόδων βασανισμού όπως ο εικονικός πνιγμός (waterboarding), η στέρηση τροφής ή ο εξαναγκασμός των φυλακισμένων να μένουν ακίνητοι σε οδυνηρές σωματικές στάσεις.

 

Ομοσπονδιακό δικαστήριο της Πολιτείας της Ουάσινγκτον ενέκρινε χθες την έναρξη μιας ακροαματικής διαδικασίας εξ ονόματος τριών πρώην φυλακισμένων, ένας εκ των οποίων πέθανε σε μια φυλακή της CIA έπειτα από τις εξαιρετικά σκληρές ανακρίσεις που υπέμεινε.

 

Το δικαστήριο απέρριψε τις προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης για να εξασφαλιστεί ένας εξωδικαστικός συμβιβασμός ώστε να αποτραπεί μια δημόσια δίκη, με το επιχείρημα ότι είναι ανάγκη να προστατευθούν απόρρητες πληροφορίες.

 

Η δίκη, στις προσπάθειες για την έναρξη της οποίας πρωτοστάτησε η ACLU, η αμερικανική οργάνωση υπεράσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών, θα είναι η πρώτη για τις μεθόδους βασανισμού που χρησιμοποίησαν οι αμερικανικές αρχές στον «πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας».

 

Κατηγορούμενοι είναι δύο ψυχολόγοι, ο Τζέιμς Μίτσελ και ο Μπρους Τζέσεν, οι οποίοι στρατολογήθηκαν από τη CIA το 2002 για να σχεδιάσουν αλλά και να διεξάγουν ανακρίσεις υπόπτων που αιχμαλωτίζονταν στο Αφγανιστάν και αλλού.

 

Οι δύο άνδρες έλαβαν 80 εκατομμύρια δολάρια για τις υπηρεσίες τους, ειδικά τη συμβολή τους στις ανακρίσεις του Χάλιντ Σέιχ Μοχάμεντ —του φερόμενου ως εγκεφάλου των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου—και του Αμπού Ζουμπέιντα, άλλου ενός ανώτερου στελέχους της αλ Κάιντα.

 

Η ACLU τονίζει ότι οι Τζέσεν και Μίτσελ έχουν ποινικές ευθύνες, και απέσπασαν οικονομικό όφελος, προκειμένου για τους παράνομους βασανισμούς τριών προσφευγόντων: του Τανζανού Σουανιμάν Αμπντάλα Σαλίμ, του Λίβυου Μοχάμεντ Άχμεντ Μπεν Σουντ και του Αφγανού Γκιουλ Ραχμάν.

 

Οι δύο πρώτοι αφέθηκαν ελεύθεροι έπειτα από πολυετείς κρατήσεις, ενώ ο Γκιουλ Ραχμάν απεβίωσε εξαιτίας της υποθερμίας που υπέστη μέσα σε ένα κελί της CIA τον Νοέμβριο του 2002, έπειτα από δύο εβδομάδες «βάρβαρων βασανιστηρίων», σύμφωνα με την ACLU.

 

«Αυτή είναι μια ιστορική ημέρα για τους πελάτες μας και όλους όσοι απαιτούν οι υπεύθυνοι για τα βασανιστήρια να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους», τόνισε ένας δικηγόρος της ACLU, ο Ντρορ Λάντιν, σε μια ανακοίνωση της οργάνωσης.

 

«Η απόφαση του δικαστηρίου σηματοδοτεί ότι για πρώτη φορά, οι άνθρωποι που φέρουν την ευθύνη για το βάρβαρο και παράνομο πρόγραμμα βασανιστηρίων της CIA θα έλθουν αντιμέτωποι με νομικές συνέπειες για τις πράξεις τους. Οι πελάτες μας περιμένουν (σ.σ. να αποδοθεί) δικαιοσύνη εδώ και πάρα πολύ καιρό», πρόσθεσε.

 

Το δικαστήριο απέρριψε τα επιχειρήματα των ψυχολόγων, κατά τα οποία δεν είναι υπεύθυνοι για όλες τις ανακρίσεις της αμερικανικής υπηρεσίας κατασκοπείας και δεν είχαν καμιά σχέση με τις ανακρίσεις των δύο προσφευγόντων στη δικαιοσύνη.

 

Οι ψυχολόγοι ισχυρίστηκαν εξάλλου ότι δεν είχαν ευθύνη για τις συγκεκριμένες αποφάσεις να εφαρμοστούν οι «προχωρημένες τεχνικές ανάκρισης» σε βάρος των προσφευγόντων, και ότι περιορίστηκαν στο να παρουσιάσουν στην ιεραρχία της CIA έναν κατάλογο μεθόδων από τις οποίες η υπηρεσία μπορούσε να επιλέξει.

 

Οι δύο ψυχολόγοι υποστήριξαν την επιχειρηματολογία τους επικαλούμενοι τη δίκη ενός ειδικού μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο διότι είχε προμηθεύσει με το αέριο Zyklon B προς χρήση στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσης, στην οποία ο κατηγορούμενος απαλλάχθηκε από κάθε ευθύνη για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν οι ναζιστές.

 

Επίσης υπογράμμισαν ότι η απόφαση να χρησιμοποιηθούν μέθοδοι βασανισμού ελήφθη από τη CIA και εγκρίθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης, άρα δεν μπορούν να θεωρούν εκείνοι υπεύθυνοι.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ο Ζελένσκι δηλώνει ότι η Ουκρανία θέλει χρήματα και τεχνολογία σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια στη Μέση Ανατολή

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι η βοήθεια που έχει σταλθεί «δεν πρόκειται για συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο με το Ιράν»
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Axios: Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο

Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή μετρούν ήδη δύο εβδομάδες και συνεχίζουν. Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι οι επιθέσεις στο Ιράν θα διαρκέσουν 4 με 6 εβδομάδες. Γιατί όμως όλοι προβλέπουν μια μακροχρόνια κρίση;
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Τραμπ: «Ήξερα για τα Στενά του Ορμούζ, όπως και ότι ο Μπιν Λάντεν θα επιτίθετο στους Δίδυμους Πύργους»

Ο Αμερικανός πρόεδρος ισχυρίστηκε για ακόμη μία φορά πως στο βιβλίο του, με τίτλο «The America We Deserve», είχε προβλέψει την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στους Δίδυμους Πύργους
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΕΙΣΒΟΛΗ ΙΡΑΚ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / «Mission Accomplished;» - Η θριαμβολογία του 2003 που στοιχειώνει τη σημερινή σύγκρουση με το Ιράν

Η εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ και η πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν - Με αφορμή τον πόλεμο ΗΠΑ - Ιράν σήμερα, πολλοί αναλυτές βλέπουν ανησυχητικές ομοιότητες ανάμεσα στις δύο συγκρούσεις
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια