ΗΠΑ: Δήμαρχος παρακρατεί 110 χιλ. δολ. από βιβλιοθήκες «μέχρι να αφαιρεθεί όλο το ομοφυλοφιλικό υλικό»

ΗΠΑ: Δήμαρχος παρακρατεί 100.000 δολ. από βιβλιοθήκες «μέχρι να αφαιρεθεί όλο το ομοφυλοφιλικό υλικό» Facebook Twitter
Pixabay
0

Ένας δήμαρχος στον Μισισιπή φέρεται να παρακρατεί ζωτικής σημασίας χρηματοδότηση για τις τοπικές βιβλιοθήκες, ώσπου να αφαιρεθεί «ομοφυλοφιλικό υλικό» από τα ράφια.

Ο δήμαρχος της πόλης του Ρίτζλαντ, Τζιν ΜακΓκί φέρεται να αρνήθηκε να στείλει 110.000 δολ. σε ήδη εγκεκριμένη χρηματοδότηση της πόλης στο Σύστημα Βιβλιοθηκών της κομητείας Madison επειδή είναι ενοχλημένος, που οι βιβλιοθήκες έχουν βιβλία που περιλαμβάνουν θέματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Η Τόνια Τζόνσον, εκτελεστική διευθύντρια για το Madison County Library System, είπε στο Mississippi Free Press ότι επικοινώνησε με τον δήμαρχο όταν παρατήρησε ότι δεν είχε δοθεί εντολή για την πρώτη τριμηνιαία πληρωμή φέτος.

Ο ΜακΓκί την ενημέρωσε ότι δεν επρόκειτο να εκδοθεί καμία πληρωμή, επειδή το σύστημα της βιβλιοθήκης περιείχε βιβλία που «ήταν αντίθετα με τις χριστιανικές του πεποιθήσεις».

«Εξήγησε την αντίθεσή του σε αυτό που αποκαλούσε «ομοφυλοφιλικό υλικό» στη βιβλιοθήκη, ότι ήταν αντίθετο με τις χριστιανικές του πεποιθήσεις και ότι δεν θα έδινε την εντολή πληρωμής όσο ήταν εκεί το υλικό», είπε η Τζόνσον.

Συμπλήρωσε δε ότι οι κύριοι στόχοι της οργής του ήταν βιβλία που άγγιζαν τις ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητες, θέματα και ιστορίες για την κοινότητα.

Είπε ότι ο ΜακΓκί ζήτησε συγκεκριμένα την αφαίρεση της «The Queer Bible», μιας συλλογής δοκιμίων που γράφτηκαν για queer άτομα και ζητήματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Η ίδια ωστόσο επιμένει ότι το σύστημα της βιβλιοθήκης εξυπηρετεί «ολόκληρη την κοινότητα» και «αντανακλά την ποικιλομορφία της κοινότητάς μας».

Αλλά προφανώς, ο δήμαρχος δεν συγκινείται από αυτά. Φέρεται να είπε στην Τζόνσον ότι οι βιβλιοθήκες μπορούν «να εξυπηρετούν όποιον θέλουμε, αλλά ότι υπηρετεί μόνο τον Κύριο».

Ο ΜακΓκί είπε στο PinkNews ότι «απλώς απαντούσε σε παράπονα πολιτών σχετικά με το υλικό που εκτίθεται στη βιβλιοθήκη».

Σύμφωνα με πληροφορίες, απουσίαζε από μια συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου στη Βιβλιοθήκη Ridgeland, η οποία αφορούσε συγκεκριμένα την τρέχουσα συλλογή του συστήματος της βιβλιοθήκης και το διοικητικό συμβούλιο ψήφισε ομόφωνα να φέρει το θέμα προς συζήτηση, εάν συνεχιστεί.

Οι παρευρισκόμενοι ρώτησαν τον Μπομπ Σάντερς, σύμβουλο του συμβουλίου της βιβλιοθήκης, εάν ο δήμαρχος είχε τη νόμιμη εξουσία να παρακάμψει τη σύμβαση και η απάντηση ήταν αρνητική.

Σύμφωνα με την εφημερίδα του Μισισιπή, τα κεφάλαια που παρακρατεί ο ΜακΓκί αντιπροσωπεύουν περίπου το 5% του συνολικού ετήσιου προϋπολογισμού του συστήματος βιβλιοθηκών της κομητείας Madison.

Η Τζόνσον εξήγησε ότι τα χρήματα γενικά μοιράζονται μεταξύ άλλων τομέων όπως είναι η αγορά υλικών, η υποστήριξη προγραμμάτων και η πληρωμή των μισθών του προσωπικού.

Προειδοποίησε ότι η απώλεια της ζωτικής σημασίας χρηματοδότησης θα «επηρέαζε σίγουρα τις υπηρεσίες» και θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλειες θέσεων εργασίας εάν «το διοικητικό συμβούλιο δεν είναι σε θέση να μεταθέσει τη χρηματοδότηση από κάτι άλλο για να κρατήσει αυτές τις θέσεις ανοιχτές».

Σημείωσε δε, ότι ήταν δουλειά της να διασφαλίσει ότι όλοι έχουν πρόσβαση στις «πληροφορίες και πόρους που χρειάζονται».

Πρόσθεσε ότι τα βιβλία με θέματα που αφορούν σε ΛΟΑΤΚΙ+ δεν είναι μόνο για την queer κοινότητα, αλλά για να μπορούν όλοι να αναπτύξουν «ενσυναίσθηση και σεβασμό για κάποιον άλλο».

«Και νομίζω ότι είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι τα ΛΟΑΤΚΙ+ βιβλία είναι υλικά που δεν προορίζονται μόνο για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Αυτά τα βιβλία είναι για όλους μας: αν μπορούμε να δούμε τον εαυτό μας να αντικατοπτρίζεται σε αυτό το υλικό ή έτσι ώστε να αναπτύξουμε κατανόηση, ενσυναίσθηση και σεβασμό για κάποιον άλλον».

Οι συντηρητικοί προσπαθούν εδώ και καιρό να απαγορεύσουν βιβλία που αφορούν σε ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα, ταυτότητα φύλου κ.λπ.

Πέρυσι, τα δημόσια σχολεία της κομητείας Fairfax, η μεγαλύτερη συνοικία της Βιρτζίνια, απέσυραν δύο βιβλία - το Lawn Boy του Jonathan Evison και το Gender Queer της Maia Kobabe - από τις βιβλιοθήκες του γυμνασίου μετά από καταγγελίες ότι είχαν σεξουαλικό και «ομοερωτικό» περιεχόμενο.

Μόλις λίγες εβδομάδες αργότερα, η Texas Tribune ανέφερε ότι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές στην πολιτεία είχαν ξεκινήσει έρευνα για το εάν τα σχολεία είχαν αντίγραφα σχεδόν 850 βιβλίων, που σχετίζονται με το φύλο και τη σεξουαλικότητα, όταν προέκυψαν αντιδράσεις από γονείς.

Τον Οκτώβριο, υπήρξαν αναφορές ότι οι εισαγγελείς του Ουαϊόμινγκ είχαν εξετάσει το ενδεχόμενο να κινηθούν νομικά για την κίνηση δημοσίων βιβλιοθηκών που αποφάσισαν να κρατήσουν στα ράφια βιβλία σχετικά με το σεξ και τα θέματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Με πληροφορίες του PinkNews

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ