Ο 44χρονος Donald Neely, τον οποίο πέρυσι έφιπποι αστυνομικοί μετέφεραν δεμένο με σχοινί στους δρόμους του Τέξας, μήνυσε την πόλη και το αστυνομικό τμήμα έναντι 1 εκατ. δολαρίων.

 

Η αστυνομία του Galveston ζήτησε συγγνώμη πέρυσι αφού εμφανίστηκε βίντεο με τον 44χρονο, να έχει συλληφθεί για εγκληματική παράβαση και να μεταφέρεται δεμένος από έφιππους αστυνομικούς.

 

Στην αγωγή που κατέθεσε αυτή την εβδομάδα ισχυρίστηκε ότι η συμπεριφορά των αξιωματικών ήταν «ακραία και εξωφρενική» και προκάλεσε τον τραυματισμό του. Η αγωγή αναφέρεται και για συναισθηματική και ψυχική βλάβη.

 

Οι κατηγορίες για παράβαση εναντίον του κ. Neely απορρίφθηκαν αργότερα στο δικαστήριο.

 

Πολλοί άνθρωποι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνέκριναν τα πλάνα του κ. Neely με την εποχή της δουλείας, μια παραπομπή που αναφέρεται ρητά στην αγωγή.

 

Σύμφωνα με την αγωγή, οι αξιωματικοί θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι ο κ. Neely, «που οδηγείτο με σχοινί από αξιωματικούς σε έναν δρόμο της πόλης σαν να ήταν σκλάβος, θα έβρισκε αυτή την επαφή προσβλητική».

 

Κατηγορώντας την πόλη και το αστυνομικό τμήμα του Galveston για αμέλεια, η αγωγή αναφέρει ότι ο κ. Neely «υπέφερε από εκδορές, ζέστη, αμηχανία, ταπείνωση και φόβο».

 

Οι αξιωματούχοι της πόλης αρνήθηκαν να σχολιάσουν την αγωγή.

 

Πέρυσι, μετά από την κατακραυγή για τις εικόνες του κ. Neely, η αστυνομία διευκρίνισε ότι δεν ήταν δεμένος με το σχοινί αλλά «με χειροπέδες», οι οποίες με τη σειρά τους ήταν δεμένες με ένα σχοινί.

 

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Galveston, Vernon Hale είπε ότι η τεχνική ήταν αποδεκτή υπό ορισμένες συνθήκες. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι «οι αξιωματικοί έδειξαν κακή κρίση σε αυτήν την περίπτωση».

 

Δεν υπήρχε «κακόβουλη πρόθεση», είπε και ζήτησε συγγνώμη από τον κ. Neely για την «περιττή αμηχανία». Η πολιτική του τμήματος άλλαξε, προκειμένου να αποφευχθεί στο μέλλον η χρήση αυτής της τεχνικής.

 

Ο κ. Neely - που ήταν άστεγος τότε - κοιμόταν σε ένα πεζοδρόμιο, ανέφεραν τα αμερικανικά ΜΜΕ, όταν συνελήφθη για εγκληματική παράβαση.

 

Μετά από έρευνα σχετικά με τη σύλληψη, το τμήμα δημοσίευσε πλάνα. Σε αυτό, οι αξιωματικοί ακούγονται να σχολιάζουν την εμφάνιση της σύλληψης του κ. Neely.

 

«Αυτό θα φαίνεται πολύ άσχημο. Χαίρομαι που δεν ντρέπεστε, κύριε Neely», ακούγεται ένας αξιωματικός να λέει.

 

Προς το παρόν έχει προγραμματιστεί σύσκεψη για τις 7 Ιανουαρίου 2021. Ο κ. Neely ωστόσο, ζητά από την αρμόδια επιτροπή, να προχωρήσουν σε δίκη, σύμφωνα με έγγραφα του δικαστηρίου.

 

 

Με πληροφορίες του BBC