Ηφαίστειο δημιούργησε νέο νησί στο αρχιπέλαγος Τόνγκα

Ηφαίστειο δημιούργησε νέο νησί στο αρχιπέλαγος Τόνγκα Facebook Twitter
Στα αριστερά της δορυφορικής φωτογραφίας ο καπνός από την έκρηξη και στα δεξιά το πράσινο έντονο σημάδι είναι το νέο νησί
0

Μια υποθαλάσσια ηφαιστειακή έκρηξη στο αρχιπέλαγος της Τόνγκα βύθισε ένα νησί και δημιούργησε ένα άλλο που είναι τρεις φορές μεγαλύτερο, σύμφωνα με έκθεση των γεωλόγων που κυκλοφόρησε την Πέμπτη.

Η Taaniela Kula της Γεωλογικής Υπηρεσίας της Τόνγκα δήλωσε ότι το νέο νησί εκτιμάται ότι έχει περίπου 100 μέτρα πλάτος και μήκος 400 μέτρων και βρίσκεται περίπου 120 μέτρα δυτικά από τον υποβρύχιο προκάτοχό του, το νησί Lateiki.

Το φαινόμενο προκλήθηκε έπειτα από μια υποθαλάσσια έκρηξης διάρκειας 18 ημερών τον περασμένο μήνα σε μια περιοχή με συχνούς σεισμούς και ηφαιστειακή δραστηριότητα. Το νέο νησί βρίσκεται ανάμεσα στο Kao και το Late στα βόρια του συμπλέγματος νήσων Ha'apai του Ειρηνικού.

Η Τόνγκα βρίσκεται στο διαβόητο Δαχτυλίδι της Φωτιάς, μια περιοχή συχνής σεισμικής δραστηριότητας στον ωκεανό του Ειρηνικού που είναι υπεύθυνη για το 90% των σεισμών στον κόσμο.

Στα τέλη του 2014, η έκρηξη ενός υποθαλάσσιου ηφαιστείου δημιούργησε ένα άλλο νησί που φιλοξενεί σήμερα φυτά και πτηνά.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υεμένη: Οι Χούτι αναβάλουν την απελευθέρωση 100 κρατουμένων των κυβερνητικών δυνάμεων

Διεθνή / Υεμένη: Οι Χούτι αναβάλλουν την απελευθέρωση 100 κρατουμένων των κυβερνητικών δυνάμεων

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Υποθέσεων Αιχμαλώτων Χούτι δήλωσε την Παρασκευή ότι η ομάδα θα απελευθερώσει περισσότερους από 100 κρατούμενους σε «μια μονομερή ανθρωπιστική πρωτοβουλία»
NEWSROOM