Η UEFA «έντυσε» το λογότυπό της με τα χρώματα του ουράνιου τόξου

Η UEFA έντυσε το λογότυπό της με το ουράνιο τόξο Facebook Twitter
uefa.com
0

Η UEFA πρόσθεσε το ουράνιο τόξο στο λογότυπό της, υπερασπιζόμενη την απόφασή της να αρνηθεί ωστόσο να επιτρέψει τη φωταγώγηση του Allianz Arena στο Μόναχο, για τον αγώνα Γερμανίας- Ουγγαρίας στο EURO 2020.


Σε σχετικό δελτίο τύπου, η ομοσπονδία ποδοσφαίρου ανέφερε ότι «είναι περήφανη που φορά τα χρώματα του ουράνιου τόξου.

»Είναι ένα σύμβολο που ενσωματώνει τις βασικές μας αξίες, προωθώντας όλα όσα πιστεύουμε - μια πιο δίκαιη και ισότιμη κοινωνία, ανεκτική σε όλους, ανεξάρτητα από το υπόβαθρο, την πεποίθηση ή το φύλο τους.

»Μερικοί άνθρωποι ερμήνευσαν την απόφαση της UEFA να απορρίψει το αίτημα της πόλης του Μονάχου να φωταγωγήσει το γήπεδο (του Μονάχου) στα χρώματα ουράνιου τόξου για έναν αγώνα EURO 2020 ως «πολιτικό».

»Αντίθετα, το ίδιο το αίτημα ήταν πολιτικό, καθώς συνδέεται με την παρουσία της ουγγρικής ποδοσφαιρικής ομάδας στο γήπεδο για τον απογευματινό αγώνα με τη Γερμανία.

»Για την UEFA, το ουράνιο τόξο δεν είναι ένα πολιτικό σύμβολο, αλλά ένα σημάδι της σταθερής δέσμευσής μας για μια πιο διαφορετική και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι, παρά τις εκκλήσεις προς την UEFA να επιτρέψει την φωταγώγηση του Allianz Arena στο Μόναχο με τα χρώματα του ουράνιου τόξου για την στήριξη των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, η ομοσπονδία αρνήθηκε.

Το διοικητικό όργανο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου δήλωσε ότι έλαβε το αίτημα από τον δήμαρχο της γερμανικής πόλης, Ντέιτερ Ράιτερ, τη Δευτέρα, προκειμένου να φωταγωγηθεί το στάδιο στον ποδοσφαιρικό αγώνα του Euro 2020 μεταξύ Γερμανίας και Ουγγαρίας.

Απάντησε ότι ο λόγος του δημάρχου για το αίτημα, που υπέβαλε, ήταν να αποτελέσει μια απάντηση σε ουγγρικό νόμο, που πέρασε πρόσφατα και απαγορεύει στους ομοφυλόφιλους να εμφανίζονται σε σχολικό εκπαιδευτικό υλικό ή προγράμματα για άτομα κάτω των 18 ετών.

Σε αυτή τη βάση, η UEFA είπε ότι δεν μπορούσε να αποδεχτεί το αίτημα και πρότεινε εναλλακτικές ημερομηνίες για τη φωταγώγηση  του σταδίου με χρώματα του ουράνιου τόξου.

«Ο ρατσισμός, η ομοφοβία, ο σεξισμός και όλες οι μορφές διακρίσεων είναι ένα «στίγμα» για τις κοινωνίες μας - και αντιπροσωπεύουν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το παιχνίδι σήμερα», αναφέρει η UEFA.

«Οι συμπεριφορές των διακρίσεων έχουν καταστρέψει και τους αγώνες εντός (γηπέδου) και εκτός σταδίων, τον διαδικτυακό διάλογο γύρω από το άθλημα που αγαπάμε. Ωστόσο, η UEFA, μέσω του καταστατικού της, είναι μια πολιτικά και θρησκευτικά ουδέτερη οργάνωση.

»Δεδομένου του πολιτικού πλαισίου αυτού του συγκεκριμένου αιτήματος - ενός μηνύματος που στοχεύει σε μια απόφαση που έλαβε το ουγγρικό εθνικό κοινοβούλιο - η UEFA πρέπει να απορρίψει αυτό το αίτημα».

Οι ακτιβιστές της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και το Δημοτικό Συμβούλιο του Μονάχου ζήτησαν να προχωρήσει η συγκεκριμένη κίνηση για τον αγώνα της Γερμανίας εναντίον της Ουγγαρίας στο Euro 2020 σήμερα.

Η υποστήριξη αυτή της UEFA θα ήταν σπουδαία για την μεγαλύτερη ακτιβιστική οργάνωση της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας της Ουγγαρίας, Hatter Society.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ