Η στρατιωτική θητεία των BTS διχάζει τη Νότια Κορέα 

Η στρατιωτική θητεία των BTS διχάζει τη Νότια Κορέα  Facebook Twitter
Φωτ.: ΕΡΑ
0

Αποφέρουν στη νοτιοκορεατική οικονομία κέρδη δισεκατομμυρίων ενώ έχουν συνδράμει στην ανάδειξη της χώρας τους σε πολιτιστική υπερδύναμη. Ωστόσο, οι Jin, Jimin, V, RM, J-Hope, Suga και Jungkook, οι επτά του υπέρ-δημοφιλούς συγκροτήματος της K-pop, BTS ήρθε η ώρα να πάνε στρατό. Κι αυτό δεν έχει γίνει μόνο θέμα δημόσιας συζήτησης, αλλά έχει διχάζει τη Νότια Κορέα. 

Λιγότερο από τρεις εβδομάδες πριν την ανάληψη των καθηκόντων του νέου προέδρου, η χώρα βρίσκεται σε μια διαρκή αντιπαράθεση για το αν πρέπει κάποιος ή όλοι τους να εξαιρεθούν από τη στρατιωτική θητεία. 

Και παρότι ο θαυμασμός για το παγκόσμιο αυτό φαινόμενο είναι τεράστιος μεταξύ των Νοτιοκορεατών, οι πολίτες μοιάζουν αναποφάσιστοι για το σχέδιο -που αναμένεται να συζητηθεί και να εγκριθεί από την ολομέλεια της Βουλής- που θα επιτρέπει την αποχή για σχεδόν δύο χρόνια από το στρατό των μελών του συγκροτήματος, χάρη στην τεράστια συμβολή τους λόγω της παγκόσμιας φήμης τους. 

Το βραβευμένο συγκρότημα που έχει πουλήσει πάνω από 30 εκατομμύρια άλμπουμ παγκοσμίως, βρίσκεται στο επίκεντρο ενδεχόμενης εξαίρεσης από το στρατό, από το 2020, όταν έγιναν η πρώτη μπάντα της K-pop που έφτασε το νο.1 των αμερικανικών charts με το τραγούδι τους Dynamite. 

Φέτος, ο Μουν Τζάε-ιν -απερχόμενος από τον Μπλε Οίκο-  ευχαρίστησε τους περφόρμερ για την ανάδειξη της K-pop στον κόσμο, ενώ η Εθνοσυνέλευση πέρασε νόμο ο οποίος επιτρέπει στους ποπ σταρ να παίρνουν μετάθεση έως τα 30 χρόνια, με την άδεια του υπουργείου Πολιτισμού. 

Στη Νότια Κορέα, «όλοι οι αρτιμελείς άνδρες ηλικίας από 18 έως 28 υποχρεούνται να υπηρετήσουν στρατιωτική θητεία τουλάχιστον 18 μηνών προς υπεράσπιση της χώρας τους έναντι των απειλών της Βόρειας Κορέας. 

Ωστόσο, σύμφωνα με πολλούς, το μομέντουμ για μια αλλαγή που αναγνωρίζει την τεράστια συμβολή αθλητών, Ολυμπιονικών και ποπ σταρ, μεγαλώνει. Μόνο οι BTS αποφέρουν πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια στην νοτιοκορεατική οικονομία, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Έρευνας Hyundai. 

Η Νότια Κορέα, που πρακτικά βρίσκεται ακόμη σε πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα, δεν βλέπει θετικά όσους προσπαθούν να γλιτώσουν τη θητεία τους, έχοντας επιβάλλει απελάσεις και απαγόρευση εισόδου στη χώρα.

Ενώ, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, οι περισσότεροι Νοτιοκορεάτες υποστηρίζουν μια εναλλακτική λύση για την υποχρεωτική θητεία. Ωστόσο, κάποιοι εκφράζουν φόβους πως, χωρίς σαφές νομικό πλαίσιο, μια αλλαγή στο νόμο μπορεί να γίνει πεδίο εκμετάλλευσης από άτομα που δεν αξίζουν αυτή την εξαίρεση. 

Με πληροφορίες από Guardian 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ

Διεθνή / WSJ: Τα κράτη του Κόλπου άρουν τους περιορισμούς για την επιχείρηση «Project Freedom» στα Στενά του Ορμούζ

Η απόφαση ανοίγει τον δρόμο για την επανέναρξη της αμερικανικής επιχείρησης καθοδήγησης και επίβλεψης πλοίων που βρίσκονται εγκλωβισμένα στα Στενά του Ορμούζ
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΕΥΡΩΠΗ

Διεθνή / Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι η μετανάστευση έχει μετατρέψει την Ευρώπη σε «εκκολαπτήριο» τρομοκρατίας

«Ως γενέτειρα του δυτικού πολιτισμού και των αξιών του, η Ευρώπη πρέπει να δράσει τώρα και να σταματήσει τη σκόπιμη παρακμή της», σημειώνεται σε σχετικό κείμενο
THE LIFO TEAM
ΜΠΟΝΙ ΤΑΙΛΕΡ ΤΕΧΝΗΤΟ ΚΩΜΑ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Διεθνή / Νοσηλεύεται σε τεχνητό κώμα η Μπόνι Τάιλερ μετά από επέμβαση στο έντερο

Την Τετάρτη είχε γίνει γνωστό ότι η τραγουδίστρια υποβλήθηκε σε επείγουσα επέμβαση στο έντερο, με την αρχική ανακοίνωση να αναφέρει ότι η επέμβαση ολοκληρώθηκε επιτυχώς και ότι η ίδια αναρρώνει
THE LIFO TEAM
ΧΑΝΤΑΙΟΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ

Διεθνή / Χανταϊός: Οι βρετανικές αρχές ζητούν καραντίνα 45 ημερών για επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου

Δύο Βρετανοί βρίσκονται ήδη σε απομόνωση στα σπίτια τους, έπειτα από πιθανή έκθεση στον ιό, ενώ ένας 56χρονος Βρετανός νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση στην Ολλανδία
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Διεθνή / Το Ιράν εξετάζει την πρόταση των ΗΠΑ ενώ ο Τραμπ απειλεί: «Αν δεν συμφωνήσουν, οι βομβαρδισμοί θα αρχίσουν»

Η Τεχεράνη μελετά το αμερικανικό σχέδιο για τα Στενά του Ορμούζ, ενώ η Ουάσινγκτον συνεχίζει τις στρατιωτικές πιέσεις και τις απειλές για νέα χτυπήματα
THE LIFO TEAM
ΧΑΝΤΑΪΟΣ

Διεθνή / Χανταϊός: Επιβεβαιώθηκαν τα 5 από τα 8 φερόμενα κρούσματα στο κρουαζιερόπλοιο

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποίησε πως θα υπάρξουν κι άλλα κρούσματα, δεδομένου της περιόδου επώασης της νόσου που μπορεί να φτάσει έως και τις έξι εβδομάδες
THE LIFO TEAM
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΤΗΣΕΩΝ

Διεθνή / ΕΕ: Αποζημιώσεις από αεροπορικές ακόμη και σε ακυρώσεις πτήσεων λόγω καυσίμων

Οι αεροπορικές εταιρείες στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξακολουθούν να υποχρεούνται να αποζημιώνουν τους επιβάτες ακόμη και όταν ακυρώνουν πτήσεις λόγω έλλειψης ή ακριβού καυσίμου
THE LIFO TEAM