Η στρατιωτική θητεία των BTS διχάζει τη Νότια Κορέα 

Η στρατιωτική θητεία των BTS διχάζει τη Νότια Κορέα  Facebook Twitter
Φωτ.: ΕΡΑ
0

Αποφέρουν στη νοτιοκορεατική οικονομία κέρδη δισεκατομμυρίων ενώ έχουν συνδράμει στην ανάδειξη της χώρας τους σε πολιτιστική υπερδύναμη. Ωστόσο, οι Jin, Jimin, V, RM, J-Hope, Suga και Jungkook, οι επτά του υπέρ-δημοφιλούς συγκροτήματος της K-pop, BTS ήρθε η ώρα να πάνε στρατό. Κι αυτό δεν έχει γίνει μόνο θέμα δημόσιας συζήτησης, αλλά έχει διχάζει τη Νότια Κορέα. 

Λιγότερο από τρεις εβδομάδες πριν την ανάληψη των καθηκόντων του νέου προέδρου, η χώρα βρίσκεται σε μια διαρκή αντιπαράθεση για το αν πρέπει κάποιος ή όλοι τους να εξαιρεθούν από τη στρατιωτική θητεία. 

Και παρότι ο θαυμασμός για το παγκόσμιο αυτό φαινόμενο είναι τεράστιος μεταξύ των Νοτιοκορεατών, οι πολίτες μοιάζουν αναποφάσιστοι για το σχέδιο -που αναμένεται να συζητηθεί και να εγκριθεί από την ολομέλεια της Βουλής- που θα επιτρέπει την αποχή για σχεδόν δύο χρόνια από το στρατό των μελών του συγκροτήματος, χάρη στην τεράστια συμβολή τους λόγω της παγκόσμιας φήμης τους. 

Το βραβευμένο συγκρότημα που έχει πουλήσει πάνω από 30 εκατομμύρια άλμπουμ παγκοσμίως, βρίσκεται στο επίκεντρο ενδεχόμενης εξαίρεσης από το στρατό, από το 2020, όταν έγιναν η πρώτη μπάντα της K-pop που έφτασε το νο.1 των αμερικανικών charts με το τραγούδι τους Dynamite. 

Φέτος, ο Μουν Τζάε-ιν -απερχόμενος από τον Μπλε Οίκο-  ευχαρίστησε τους περφόρμερ για την ανάδειξη της K-pop στον κόσμο, ενώ η Εθνοσυνέλευση πέρασε νόμο ο οποίος επιτρέπει στους ποπ σταρ να παίρνουν μετάθεση έως τα 30 χρόνια, με την άδεια του υπουργείου Πολιτισμού. 

Στη Νότια Κορέα, «όλοι οι αρτιμελείς άνδρες ηλικίας από 18 έως 28 υποχρεούνται να υπηρετήσουν στρατιωτική θητεία τουλάχιστον 18 μηνών προς υπεράσπιση της χώρας τους έναντι των απειλών της Βόρειας Κορέας. 

Ωστόσο, σύμφωνα με πολλούς, το μομέντουμ για μια αλλαγή που αναγνωρίζει την τεράστια συμβολή αθλητών, Ολυμπιονικών και ποπ σταρ, μεγαλώνει. Μόνο οι BTS αποφέρουν πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια στην νοτιοκορεατική οικονομία, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Έρευνας Hyundai. 

Η Νότια Κορέα, που πρακτικά βρίσκεται ακόμη σε πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα, δεν βλέπει θετικά όσους προσπαθούν να γλιτώσουν τη θητεία τους, έχοντας επιβάλλει απελάσεις και απαγόρευση εισόδου στη χώρα.

Ενώ, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, οι περισσότεροι Νοτιοκορεάτες υποστηρίζουν μια εναλλακτική λύση για την υποχρεωτική θητεία. Ωστόσο, κάποιοι εκφράζουν φόβους πως, χωρίς σαφές νομικό πλαίσιο, μια αλλαγή στο νόμο μπορεί να γίνει πεδίο εκμετάλλευσης από άτομα που δεν αξίζουν αυτή την εξαίρεση. 

Με πληροφορίες από Guardian 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανία: 61χρονος νάρκωνε, βίαζε και βιντεοσκοπούσε τη σύζυγό του για χρόνια

Διεθνή / Γερμανία: 61χρονος νάρκωνε, βίαζε και βιντεοσκοπούσε τη σύζυγό του για χρόνια

Η υπόθεση θυμίζει τη δίκη του Ντομινίκ Πελικό στη Γαλλία, ο οποίος για πάνω από μια δεκαετία νάρκωνε τη σύζυγό του και την παρέδιδε σε δεκάδες άντρες που εντόπιζε σε διαδικτυακά chat rooms, βιντεοσκοπώντας στη συνέχεια τις πράξεις τους
THE LIFO TEAM
Γάζα: Συνομιλίες σήμερα στη Φλόριντα μεταξύ ΗΠΑ και μεσολαβητών - Τι προσμένει η Χαμάς

Διεθνή / Γάζα: Συνομιλίες σήμερα στη Φλόριντα μεταξύ ΗΠΑ και μεσολαβητών - Τι προσμένει η Χαμάς

Το Κατάρ και η Αίγυπτος, που ενεργούν ως μεσολαβητές αλλά και ως εγγυητές της κατάπαυσης πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, ζητούν να ξεκινήσει η επόμενη φάση του αμερικανικού σχεδίου
THE LIFO TEAM
Κίνα: Άνοιξε το μεγαλύτερο θεματικό πάρκο πάγου και χιονιού στον κόσμο

Διεθνή / Κίνα: Άνοιξε το μεγαλύτερο θεματικό πάρκο πάγου και χιονιού στον κόσμο

Σε έκταση 1,2 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων και με τη χρήση 400.000 κυβικών μέτρων πάγου και χιονιού, το Harbin Ice-Snow World έχει δημιουργήσει ένα μεγαλειώδες «παγωμένο παραμύθι από πάγο και χιόνι» σε πρωτοφανή κλίμακα
THE LIFO TEAM