Το ρουμανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε την απαγόρευση των σπουδών φύλου σε σχολεία και πανεπιστήμια, προκαλώντας δριμείες επικρίσεις σε social media και ακαδημαϊκή κοινότητα, που κατήγγειλε «ανελεύθερη» εκτροπή, η οποία θυμίζει τον εθνικιστή πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν.

 

«Είμαστε έκπληκτοι (...) πως μία ακαδημαϊκή θεωρία είναι δυνατόν να απαγορευθεί δια νόμου», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Παν/μιο Μπάμπες-Μπόλιαρ στο Κλουζ, το δεύτερο μεγαλύτερο στη χώρα. Οι μελέτες φύλου είναι ένα διεπιστημονικό πεδίο έρευνας για τις κοινωνικές σχέσεις ανάμεσα στα δύο φύλα.

 

«Τα μαθήματα για την ταυτότητα φύλου και τις ίσες ευκαιρίες θα απαγορευθούν, κατά παράβαση της πανεπιστημιακής αυτονομίας», διαμαρτυρήθηκε ο κεντροδεξιός Γερουσιαστής και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου Βλαντ Αλεξαντρέσκου. «Η Ρουμανία ευθυγραμμίζεται με τις θέσεις που προωθούν η Ουγγαρία και η Πολωνία, μετατρεπόμενη σε ένα καθεστώς που θεσπίζει μία αστυνομία σκέψης», πρόσθεσε ο ίδιος.

 

Σύμφωνα με μία τροποποίηση του εθνικού εκπαιδευτικού νόμου που κατέθεσε ένας θεολόγος και γερουσιαστής με το μικρό κεντροδεξιό κόμμα PMP και ψηφίσθηκε χθες, Τρίτη, «απαγορεύονται δραστηριότητες που διαδίδουν τη θεωρία ή τις απόψεις για την ταυτότητα φύλου, βάσει των οποίων το φύλο είναι μια διαφορετική έννοια από το βιολογικό φύλο και οι δύο έννοιες δεν είναι πάντοτε ταυτόσημες».

 

Το κείμενο της τροποποίησης, που εγκρίθηκε κυρίως χάρη στις ψήφους των Σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι καίτοι στην αντιπολίτευση εξακολουθούν να έχουν την πλειοψηφία στο Σώμα, απομένει να υπογραφεί και από τον κεντροδεξιό πρόεδρο Κλάους Ιοάνις προκειμένου να τεθεί σε ισχύ.

 

Πολλές ΜΚΟ και ενώσεις μαθητών και φοιτητών, υποστηριζόμενες από μια διαδικτυακή έκκληση, που είχε συγκεντρώσει ήδη περισσότερες από 16.000 υπογραφές μέσα σε λίγες ώρες, κάλεσαν τον πρόεδρο Ιοάνις να μην επικυρώσει αυτήν την απαγόρευση που «παραβιάζει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε η Ρουμανία» απέναντι στους διεθνείς οργανισμούς.

 

Η νέα τούτη αμφιλεγόμενη ψηφοφορία ακολουθεί μετά την κατάργηση από το Κοινοβούλιο του κειμένου που επιτρέπει στα σχολεία να εισαγάγουν το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Οι κοινοβουλευτικοί αιτιολόγησαν την απόφασή τους, αποδίδοντάς την στην επιθυμία να «διατηρήσουν την παιδική αθωότητα», σε μια χώρα μέλος της ΕΕ που έχει το υψηλότερο ποσοστό τοκετών ανηλίκων, σύμφωνα με έκθεση της Eurostat για το 2019.

 

Πριν από τη Ρουμανία, η γειτονική Ουγγαρία είχε απαγορεύσει τις σπουδές φύλου από το 2018. Τον περασμένο μήνα, η Βουδαπέστη απαγόρευσε επίσης την αναγραφή της αλλαγής φύλου στα μητρώα και τη δικαστική αναγνώριση της αλλαγής φύλου στα διεμφυλικά άτομα, παρά τις διεθνείς επικρίσεις.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr