Η Ρωσία επικρίνει τη Νορβηγία για την ενίσχυση του αμερικανικού στρατού στα εδάφη της

Η Ρωσία επικρίνει τη Νορβηγία για την ενίσχυση του αμερικανικού στρατού στα εδάφη της Facebook Twitter
EPA
0

Η Ρωσία αποδοκίμασε σήμερα την απόφαση της Νορβηγίας να ζητήσει από τις ΗΠΑ να διπλασιάσουν τους στρατιώτες που αναπτύσσει στο νορβηγικό έδαφός.

Με αυτό το σχέδιο, οι αμερικανικές δυνάμεις θα σταθμεύσουν ακόμα πιο κοντά στη ρωσική μεθόριο.


Αυτά τα σχέδια «μας προκαλούν μεγάλη ανησυχία», επισήμανε η πρεσβεία της Ρωσίας στο Όσλο στον λογαριασμό της στο Facebook.

Προτού προσχωρήσει ως ιδρυτικό μέλος στο ΝΑΤΟ το 1949, η Νορβηγία είχε δεσμευτεί, προκειμένου να καθησυχάσει τους φόβους της ΕΣΔΔ, να μην ανοίξει τα σύνορά της σε ξένες στρατιωτικές δυνάμεις εφόσον δεν δέχεται επίθεση ή δεν απειλείται με επίθεση.

Η παρουσία των Αμερικανών στρατιωτών στη Νορβηγία «αντίκειται στην απόφαση της Νορβηγίας του 1949... γεγονός που καθιστά τη Νορβηγία (μια χώρα) λιγότερο προβλέψιμη, επιρρεπή στο να τροφοδοτεί τις εντάσεις, να υποδαυλίζει την κούρσα των εξοπλισμών και να οδηγεί σε αποσταθεροποίηση την κατάσταση στη βόρεια Ευρώπη» συμπληρώνεται στο μήνυμα της Ρωσίας.

Την Τρίτη, η κυβέρνηση της Νορβηγίας ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει να διπλασιαστεί ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί στην επικράτειά της. Ήδη, από το 2017, η Νορβηγία φιλοξενεί στο Βέρνες (κεντρικά) περίπου 330 μέλη του πολεμικού ναυτικού, στο πλαίσιο των εναλλαγών προσωπικού, γεγονός που προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες της γειτονικής Ρωσίας.

Το Όσλο θέλει η αμερικανική δύναμη να ανέρχεται στους 700 στρατιώτες, η οποία θα σταθμεύσει στο Σετερμόεν στο βόρειο τμήμα της χώρας, σε κοντινότερη απόσταση από τα ρωσο-νορβηγικά σύνορα και να παραμείνει πέντε χρόνια έναντι της διάρκειας των 6 μηνών, που ανανεώνεται τακτικά.

«Η άμυνα της Νορβηγίας εξαρτάται από τη στήριξη των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ, όπως ακριβώς συμβαίνει με την πλειονότητα των άλλων κρατών μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας» εξήγησε την Τρίτη ο υπουργός Άμυνας της χώρας Φρανκ Μπάκε Γένσεν.

Η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Εσθονία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σλοβακία κάλεσαν την περασμένη Παρασκευή το ΝΑΤΟ ΝΑ συζητήσει το θέμα της αύξησης της στρατιωτικής του παρουσίας στην περιοχή, στην επόμενη Σύνοδο του Βορειοατλαντικού Συμφώνου τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες.

Η Νορβηγία υπογραμμίζει ότι σέβεται τις δεσμεύσεις της και υπογραμμίζει ότι η αμερικανική στρατιωτική παρουσία δεν είναι μόνιμη.

Το Πεντάγωνο διαβεβαίωσε από την πλευρά του σήμερα ότι η Ρωσία «δεν έχει κανέναν λόγο να ανησυχεί».

«Οι σύμμαχοί μας, οι νορβηγικές δυνάμεις επιδιώκουν να υπερασπιστούν τη νορβηγική επικράτεια και δεν αντιπροσωπεύουν καμία απειλή για τη Ρωσία» αναφέρει σε ένα δελτίο τύπου ένας εκ των εκπροσώπων του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, ο Έρικ Πάχον.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουρκία: «Λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα» - Επιβεβαίωσε ότι καταρρίφθηκε τρίτος πύραυλος από το Ιράν

Διεθνή / Τουρκία: «Λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα» - Επιβεβαίωσε ότι καταρρίφθηκε τρίτος πύραυλος από το Ιράν

Το περιστατικό σημειώθηκε λίγες ημέρες μετά την κατάρριψη δεύτερου βαλλιστικού πυραύλου που είχε εκτοξευθεί από το Ιράν - Βίντεο από το περιστατικό
THE LIFO TEAM
Η Βουλή της Σενεγάλης ψήφισε αυστηρότερο νόμο κατά των ομόφυλων σχέσεων

Διεθνή / Η Βουλή της Σενεγάλης αυστηροποιεί τις διώξεις ομοφυλοφίλων: «Δεν είναι της κουλτούρας μας»

Η Βουλή της Σενεγάλης ενέκρινε νομοσχέδιο που αυξάνει στα 10 χρόνια τη μέγιστη ποινή για ομόφυλες σχέσεις και προβλέπει κυρώσεις και για την προώθηση ή χρηματοδότησή τους.
THE LIFO TEAM
Αγιατολάχ Χαμενεΐ: Η σύζυγος του είναι ακόμη ζωντανή - Ψευδείς οι αναφορές για τον θάνατό της , λένε τα ιρανικά ΜΜΕ

Διεθνή / Αγιατολάχ Χαμενεΐ: Η σύζυγος του είναι ακόμη ζωντανή - Ψευδείς οι αναφορές για τον θάνατό της, λένε τα ιρανικά ΜΜΕ

Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ κατά τη διάρκεια του πρώτου επίσημου μηνύματός του στον λαό του Ιράν, αξίζει να σημειωθεί πως δεν ανέφερε πουθενά τη μητέρα του
THE LIFO TEAM
Ισραήλ: «Οι τελευταίες μέρες ήταν οι πιο δύσκολες»: Η ζωή των κατοίκων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πολέμου

Διεθνή / Ισραήλ: «Οι τελευταίες μέρες ήταν οι πιο δύσκολες»: Η ζωή των κατοίκων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πολέμου

Οι κάτοικοι στο βόρειο Ισραήλ ζουν καθημερινά στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων, προσπαθώντας να κρατήσουν την κανονικότητα παρά τις συνεχείς επιθέσεις της Χεζμπολάχ και τις εκτοξεύσεις ιρανικών πυραύλων
THE LIFO TEAM
ΕΡΙΚ ΝΤΕΙΝ ΟΜΙΛΙΑ ALS ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

Διεθνή / Έρικ Ντέιν: Προσπαθούσε μέσω AI να ανακτήσει την επικοινωνία με την οικογένειά του

Ο ηθοποιός είχε διαγνωστεί με ALS και είχε αρχίσει να χάνει τη δυνατότητα της ομιλίας - Η αποκάλυψη της συζύγου του, Ρεμπέκα Γκέιχαρτ για τις τελευταίες εβδομάδες της ζωής του
THE LIFO TEAM