Η πανδημία οδήγησε σε αύξηση της παιδικής εκμετάλλευσης στην Ασία

Η πανδημία οδήγησε σε αύξηση της παιδικής εκμετάλλευσης στην Ασία Facebook Twitter
Η πανδημία οδήγησε σε αύξηση της παιδικής εκμετάλλευσης στην Ασία
0

Οι μεγάλες περίοδοι απομόνωσης και τα lockdown λόγω του κορωνοϊού έχουν κλιμακώσει την εκμετάλλευση παιδιών στη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία, ιδίως για τα κορίτσια, σύμφωνα με έκθεση δύο οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το Plan International και το Save the Children αναφέρουν σε εκθέσεις τους ότι σχεδόν 10 εκατομμύρια παιδιά δεν μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο, ακόμη και μετά το τέλος της πανδημίας.

Προσθέτουν δε ότι τα περισσότερα κορίτσια φοβούνται ότι θα τα παντρέψουν αναγκαστικά.

Ο David Bloomer του Save the Children είπε στο BBC ότι, σε περιόδους κρίσης, «τα κορίτσια είναι συχνά τα πρώτα που φέρουν το βάρος των αρνητικών μηχανισμών αντιμετώπισης στη λήψη δύσκολων αποφάσεων».

«Αν και έχει σημειωθεί κάποια σημαντική πρόοδος στην περιοχή όσον αφορά στη βία εναντίον παιδιών και γυναικών, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι τα δικαιώματα των κοριτσιών θα τεθούν στο επίκεντρο όλων των στρατηγικών αντιμετώπισης του κορωνοϊού».

Ο 18χρονος Huu από το Βιετνάμ είπε στους δύο οργανισμούς βοήθειας πως «Γνωρίζω δύο κορίτσια που παντρεύτηκαν αναγκαστικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πιστεύω πραγματικά ότι η εκπαίδευση μάς προσφέρει μια ευκαιρία για ένα λαμπρότερο μέλλον. Ωστόσο, λόγω της τρέχουσας πανδημίας, πολλά κορίτσια εγκαταλείπουν τις μαθησιακές τους ευκαιρίες και ωθούνται σε γάμους για να ανακουφίσουν οικονομικά τις οικογένειές τους εν μέσω αυτής της κρίσης».

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ενώ η καραντίνα συνεχίζεται σε αρκετές περιοχές παγκοσμίως, αναμένεται ότι θα σημειωθούν επιπλέον 15 εκατομμύρια περιπτώσεις βίας βάσει φύλου για κάθε τρεις μήνες, που παραμένουν τα έκτακτα μέτρα.

Ο ΟΗΕ εκτιμά επίσης ότι ο κορωνοϊός θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιπλέον 13 εκατομμύρια παιδικούς γάμους παγκοσμίως τα επόμενα δέκα χρόνια.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ