Η Ουάσινγκτον διακόπτει τις πωλήσεις όπλων στους σωματοφύλακες του Ερντογάν

Η Ουάσινγκτον διακόπτει τις πωλήσεις όπλων στους σωματοφύλακες του Ερντογάν Facebook Twitter
0

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να αναστείλει τις πωλήσεις όπλων στην υπηρεσία προστασίας του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σωματοφύλακες του οποίου είχαν χτυπήσει διαδηλωτές τον Μάιο στην Ουάσινγκτον, δήλωσαν τη Δευτέρα δύο αμερικανοί γερουσιαστές.

 

Σύμφωνα με τα δύο μέλη του Κογκρέσου, τους γερουσιαστές Πάτρικ Λίχι και Κρις Βαν Χόλεν, η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά την υποβολή από τους ίδιους ενός σχεδίου νόμου για τον σκοπό αυτό.

 

Η Ουάσινγκτον θα εμποδίσει την πώληση όπλων αξίας 1,2 εκατ. δολαρίων από μια εταιρεία με έδρα το Νιού Χάμσιρ, τη Sig Sauer, στην υπηρεσία φύλαξης του προέδρου της Τουρκίας. Σωματοφύλακες του Ερντογάν είχαν επιτεθεί σε διαδηλωτές κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του τούρκου προέδρου στην αμερικανική πρωτεύουσα τη 16η Μαΐου, γεγονός που είχε προκαλέσει σάλο.

 

«Αυτή η πώληση στους πράκτορες που εγγυώνται την ασφάλεια του προέδρου Ερντογάν δεν έπρεπε να είχε εγκριθεί ποτέ, λαμβανομένων υπόψη των προηγουμένων όσον αφορά τη χρήση υπέρμετρης βίας» από πλευράς τους, υπογράμμισαν οι Λίχι και Βαν Χόλεν σε κοινή ανακοίνωσή τους.

 

«Πρέπει επίσης να διακόψουμε την πώληση όπλων στις μονάδες της τουρκικής αστυνομίας, οι οποίες προχωρούν σε αυθαίρετες συλλήψεις και κάνουν κατάχρηση της εξουσίας τους σε βάρος τούρκων πολιτών οι οποίοι επικρίνουν την κυβέρνηση ειρηνικά», προσέθεσαν.

 

Συνολικά δεκαεννιά μέλη της υπηρεσίας ασφαλείας του Ερντογάν αντιμετωπίζουν διώξεις από την αμερικανική δικαιοσύνη για τα γεγονότα που είχαν εκτυλιχθεί μπροστά στην κατοικία του πρεσβευτή της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον και είχαν οδηγήσει στην εισαγωγή πολλών διαδηλωτών σε νοσοκομείο.

 

Αντιδρώντας στην απαγγελία κατηγοριών αυτή, ο τούρκος πρόεδρος κατήγγειλε μια «σκανδαλώδη επίδειξη του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η αμερικανική δικαιοσύνη», χαρακτηρίζοντας εν παρόδω τους διαδηλωτές «τρομοκράτες».

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ

Διεθνή / Ο Τραμπ ανακοίνωσε αποκλεισμό στα Στενά του Ορμούζ μετά το ναυάγιο συνομιλιών με το Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θα ξεκινήσει άμεσα διαδικασία αποκλεισμού κάθε πλοίου που επιχειρεί να εισέλθει ή να εξέλθει από τα Στενά του Ορμούζ
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΗΠΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΧΑΡΗ

Διεθνή / Τραμπ: «Θα δώσω χάρη σε όλους» – Σενάρια για μαζικές απονομές στο τέλος της θητείας

O Τραμπ έχει ήδη δώσει χάρη ή ελαφρύνσεις ποινών σε περίπου 1.500 συμμετέχοντες στην εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, ακόμη και σε άτομα που κατηγορήθηκαν για επιθέσεις κατά αστυνομικών
THE LIFO TEAM
ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Πώς ζει χωρίς μισθό – Από πού προέρχεται η εκατομμυρίων περιουσία του

Ως επικεφαλής της βρετανικής μοναρχίας συγκαταλέγεται στους πλουσιότερους ανθρώπους της Βρετανίας, με την περιουσία του να εκτιμάται περίπου στα 860 εκατομμύρια δολάρια
THE LIFO TEAM
ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΡΜΠΑΝ ΜΑΓΙΑΡ

Διεθνή / Κρίσιμες εκλογές στην Ουγγαρία: Όρμπαν vs Μαγιάρ - Τέλος εποχής ή 5η θητεία για τον σύμμαχο του Τραμπ;

Οι Ούγγροι άρχισαν σήμερα να ψηφίζουν στις βουλευτικές εκλογές οι οποίες μπορεί να τερματίσουν την επί 16 χρόνια διακυβέρνηση της Ουγγαρίας από τον Βίκτορ Όρμπαν ή να τον διατηρήσουν για μια πέμπτη θητεία στην εξουσία
THE LIFO TEAM