Η Νότια Κορέα καταγράφει (ξανά) το χαμηλότερο ποσοστό γονιμότητας στον κόσμο- Νέο ρεκόρ

Η Νότια Κορέα καταγράφει (ξανά) το χαμηλότερο ποσοστό γονιμότητας στον κόσμο- Νέο ρεκόρ Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Η Νότια Κορέα κατέγραψε και πάλι το χαμηλότερο ποσοστό γονιμότητας στον κόσμο με τον αριθμό να βυθίζεται σε νέο χαμηλό ρεκόρ.

Το ποσοστό στη χώρα έπεσε αρχικά κάτω από ένα παιδί ανά γυναίκα το 2018.

Όμως, την Τετάρτη, τα στοιχεία που δημοσίευσε η κυβέρνηση έδειξαν ότι ο αριθμός είχε πέσει στο 0,81 - τρεις μονάδες κάτω από το προηγούμενο έτος σημειώνοντας και μια έκτη συνεχόμενη πτώση.

Συγκριτικά, το μέσο ποσοστό στις πιο προηγμένες οικονομίες του κόσμου είναι 1,6 παιδιά.

Οι χώρες χρειάζονται τουλάχιστον δύο παιδιά ανά ζευγάρι - ποσοστό 2,1 - για να διατηρήσουν τον πληθυσμό τους στο ίδιο μέγεθος, χωρίς μετανάστευση.

Τα ποσοστά γονιμότητας έχουν «μειωθεί αισθητά» τις τελευταίες έξι δεκαετίες, λέει ο ΟΟΣΑ.

Αλλά η τάση είναι ιδιαίτερα έντονη στη Νότια Κορέα, όπου τα μεγέθη των οικογενειών έχουν μειωθεί σε διάστημα λίγων γενεών. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 οι γυναίκες είχαν τέσσερα παιδιά κατά μέσο όρο.

Μια μείωση του πληθυσμού μπορεί να προκαλέσει τεράστια πίεση σε μια χώρα. Εκτός από την αυξημένη πίεση στις δημόσιες δαπάνες καθώς αυξάνεται η ζήτηση για συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και συντάξεις, η μείωση του πληθυσμού των νέων οδηγεί επίσης σε ελλείψεις εργατικού δυναμικού που επηρεάζουν σημαντικά την οικονομία.

Το 2020 επικράτησε συναγερμός στη Νότια Κορέα, όταν κατέγραψε για πρώτη φορά περισσότερους θανάτους από γεννήσεις.

Τα τελευταία χρόνια, οι οικονομικές πιέσεις και οι συνθήκες για το μέλλον ήταν βασικοί παράγοντες για τους ανθρώπους που αποφασίζουν να κάνουν παιδιά, λένε οι ειδικοί.

Για τα στοιχεία του 2021, οι ειδικοί ανέφεραν το υψηλότερο κόστος διαβίωσης, την άνοδο στις τιμές των κατοικιών και τον αντίκτυπο της πανδημίας του Covid ως παράγοντες που αποθαρρύνουν τα ζευγάρια από το να κάνουν παιδιά.

Εάν ο πληθυσμός της Νότιας Κορέας συνεχίσει να συρρικνώνεται, δεν θα υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι για να αναπτύξουν την οικονομία της, να φροντίσουν τη γήρανση του πληθυσμού της και να συμμετάσχουν στο στρατό της, σχολιάζουν οι αναλυτές.

Οι πολιτικοί γνωρίζουν εδώ και χρόνια ότι αυτό πλησιάζει, αλλά δεν κατάφεραν να το διορθώσουν. Έχουν δώσει δισεκατομμύρια δολάρια στην προσπάθεια να πείσουν τους ανθρώπους να κάνουν παιδιά και εξακολουθούν να απορούν ωστόσο γιατί αυτό δεν λειτούργησε.

Τα χρήματα φυσικά είναι ένας παράγοντας αλλά δεν είναι ο μόνος.

Η ανατροφή παιδιών στη Νότια Κορέα είναι ακριβή και πολλοί νέοι αγωνιούν για το αστρονομικό κόστος της στέγασης αλλά και των ίσως επαγγελματικών ευκαιριών.

Οι γυναίκες στη Νότια Κορέα είναι μορφωμένες, αλλά δεν έχουν ίσες ευκαιρίες στον εργασιακό χώρο. Η χώρα έχει το υψηλότερο μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων από οποιαδήποτε άλλη πλούσια χώρα.

Οι περισσότερες από τις δουλειές του σπιτιού και τη φροντίδα των παιδιών στη Νότια Κορέα εξακολουθούν να είναι γυναικεία υπόθεση και είναι σύνηθες φαινόμενο αυτές να σταματούν να εργάζονται μετά την απόκτηση παιδιών ή η επαγγελματική τους σταδιοδρομία να παραμένει στάσιμη.

Ουσιαστικά, πολλές γυναίκες στη χώρα εξακολουθούν να αναγκάζονται να επιλέξουν ανάμεσα στο να κάνουν καριέρα ή οικογένεια. Όλο και περισσότερο αποφασίζουν ότι δεν θέλουν να θυσιάσουν την καριέρα τους.

«Κάνουμε απεργία στην γέννηση μωρών» λέει μία Νοτιοκορεάτισσα.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM