Η Νιγηρία κατέστρεψε πάνω από 1 εκατ. δόσεις AstraZeneca που είχαν λήξει

Η Νιγηρία κατέστρεψε πάνω από 1 εκατ. δόσεις AstraZeneca που είχαν λήξει Facebook Twitter
Πηγή φωτό AP
0

Η Νιγηρία κατέστρεψε την Τετάρτη πάνω από ένα εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca που είχαν λήξει, προκειμένου να καθησυχάσει τους πολίτες ότι δεν χορηγούνται. 

Πριν από μια εβδομάδα οι υγειονομικές αρχές της Νιγηρίας ανακοίνωσαν ότι κάποιες από τις δόσεις που είχαν δωρίσει στη χώρα τα πλούσια Δυτικά κράτη είχαν διάρκεια ζωής που άφηναν περιθώριο μόνο μερικών εβδομάδων για τη χορήγησή τους. 

Σε χωματερή έξω από την Αμπούζα, μπουλντόζα κομμάτιασε δόσεις του εμβολίου που ήταν μέσα σε χάρτινα κουτιά, ενώ δημοσιογράφοι και υγειονομικοί αξιωματούχοι παρακολουθούσαν. 

Η Νιγηρία κατέστρεψε πάνω από 1 εκατ. δόσεις AstraZeneca που είχαν λήξει Facebook Twitter
Πηγή φωτό AP

Λόγω της έλλειψης των εμβολίων στην Αφρική, η Νιγηρία αναγκάστηκε να δεχθεί αυτές τις δόσεις, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι είχαν μικρή διάρκεια ζωής, δήλωσε ο Φαϊσάλ Σουαΐμπ, επικεφαλής της υπηρεσίας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. 

Εκείνη τη στιγμή, εξήγησε, δεν υπήρχαν διαθέσιμα εμβόλια επειδή «οι ανεπτυγμένες χώρες τα προμηθεύτηκαν, τα κράτησαν και μετά, όταν κόντευαν να λήξουν, μας τα πρότειναν». 


«Αποσύραμε επιτυχώς 1.066.214 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca που είχαν λήξει. Τηρήσαμε την υπόσχεσή μας στους Νιγηριανούς για διαφάνεια. Η σημερινή καταστροφή (των δόσεων) είναι μια ευκαιρία να έχουν οι πολίτες εμπιστοσύνη στο εμβολιαστικό πρόγραμμά μας», δήλωσε ακόμη ο Σουαΐμπ. 

Η Νιγηρία κατέστρεψε πάνω από 1 εκατ. δόσεις AstraZeneca που είχαν λήξει Facebook Twitter
Πηγή φωτό AP

Ο υπουργός Υγείας, Οσάγκι Εχανίρε, έχει δηλώσει ότι η χώρα πλέον δεν θα δέχεται εμβόλια με μικρό χρόνο ζωής, επικαλούμενος απόφαση προεδρικής επιτροπής. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 12.971.729 δόσεις εμβολίου για τον κορωνοϊό είχαν χορηγηθεί στη Νιγηρία έως τις 19 Δεκεμβρίου. 

Ειδικοί του τομέα της Υγείας υπογραμμίζουν πως η Νιγηρία πρέπει να τριπλασιάσει τον ρυθμό εμβολιασμού- που είναι λίγο πάνω από 100.000 δόσεις την ημέρα- προκειμένου να τηρήσει τον στόχο να έχει εμβολιαστεί ο μισός πληθυσμός έως τα τέλη της επόμενης χρονιάς.   

Η πιο πολυπληθής χώρα της Αφρικής- με πληθυσμό που ξεπερνά τους 200 εκατομμύρια ανθρώπους- έχει καταγράψει 227.378 κρούσματα κορωνοϊού και 2.989 θανάτους. Απολογισμός που θεωρείται ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς γίνονται μικρός αριθμός τεστ. 

Τη Δευτέρα οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι η χώρα είναι πλέον αντιμέτωπη με τέταρτο κύμα κορωνοϊού και ζήτησαν να τηρούνται αυστηρά τα μέτρα, ενόψει των γιορτών. «Η Νιγηρία κατέγραψε αύξηση 500% του αριθμού των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων τις δύο τελευταίες εβδομάδες σε όλη τη χώρα εξαιτίας των παραλλαγών Δέλτα και Όμικρον», ανέφερε ανακοίνωση του Νιγηριανού Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών (NCDC).

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ/ AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ