Η Νέα Ζηλανδία απαγορεύει τα ασφυκτικά κλουβιά για τις κότες: «Έχουν προσωπικότητα, δεν θέλουν να ζουν φυλακισμένες μια ζωή»

New Zealand bans battery cages for hens – but replacement ‘just as bad’ Facebook Twitter
0

Τα κλουβιά για κότες σε μονάδες παραγωγής αυγών θα καταστούν παράνομα στη Νέα Ζηλανδία από το 2023, αλλά οι ακτιβιστές υπέρ της ευζωίας των ζώων παροτρύνουν την κυβέρνηση να καταργήσει και νέα «κλουβιά αποικιών» που θα τα αντικαταστήσουν, καθώς είναι «εξίσου κακα», όπως λένε.

Το σχέδιο για την απαγόρευση των ασφυκτικών κλωβών βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και 10 χρόνια - το 2012, η προηγούμενη κυβέρνηση του Εθνικού Κόμματος είχε δεσμευτεί να τα καταργήσει σταδιακά έως την 1η Ιανουαρίου 2023.

Τα συγκεκριμένα κλουβιά θεωρούνται σε γενικές γραμμές επιζήμια για την υγεία και την ευημερία των πτηνών, τα οποία δεν μπορούν να έχουν φυσιολογική ζωή και συμπεριφορά και εκτίθενται σε μολύνσεις και ασθένειες λόγω των επικίνδυνων συνθηκών διαβίωσης με τα πτηνά να στριμώχνονται το ένα δίπλα στο άλλο.

Οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης είχαν απαγορεύσει τη χρήση τέτοιων «ασφυκτικών» κλωβών το 2012- το Μεξικό, το Ισραήλ και ο Καναδάς έχουν επίσης απαγορεύσει τα κλουβιά. Η Αυστραλία ανακοίνωσε τον Αύγουστο ότι θα καταργήσει σταδιακά αυτά τα κλουβιά μέχρι το 2036.

Τα κλουβιά αποικίας - που μερικές φορές αναφέρονται ως εμπλουτισμένα κλουβιά - είναι μεγαλύτερα κλουβιά που φιλοξενούν περίπου 60 όρνιθες. Απαιτείται να παρέχουν χώρο για «ξύσιμο, κουρνιάσματα και φωλιές.»

Η Νέα Ζηλανδία διαθέτει 3,9 εκατομμύρια όρνιθες για την παραγωγή αυγών, σύμφωνα με το Υπουργείο Πρωτογενών Βιομηχανιών. Η αξία των εξαγωγών για το δωδεκάμηνο έως τον Ιούνιο του 2022 ήταν περίπου 10,69 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας Παραγωγών Αυγών της Νέας Ζηλανδίας αναφέρει ότι οι λιανικές πωλήσεις αυγών αξίζουν πάνω από 170 εκατομμύρια ευρώ.

Το υπουργείο δεν τηρεί αρχεία σχετικά με το πόσες όρνιθες έχουν μεταφερθεί από τα ασφυκτικά κλουβιά στα νέα κλουβιά αποικιών, αλλά ο εκτελεστικός διευθυντής της ομοσπονδίας, Michael Brooks, λέει ότι από τον Δεκέμβριο του 2022, το 10% ήταν σε συμβατικά κλουβιά, το 33% σε αποικίες, το 29% σε στάβλους και το 34% ήταν ελευθέρας βοσκής. Τον Δεκέμβριο του 2012, το 86% ζούσε σε ασφυκτικά κλουβιά.

Το υπουργείο συνεργάστηκε με τη βιομηχανία για να διασφαλίσει τη συμμόρφωση στην απαγόρευση, δήλωσε ο Γκρέι Χάρισον, υπεύθυνος του υπουργείου για την καλή διαβίωση των ζώων. «Στο πλαίσιο αυτό, οι επιθεωρητές μας για την καλή μεταχείριση των ζώων επιθεώρησαν 26 πτηνοτροφικές μονάδες τους τελευταίους 12 μήνες για να διασφαλίσουν ότι θα τηρήσουν την προθεσμία μετάβασης έως την 1η Ιανουαρίου 2023», δήλωσε.

Η ομάδα για την καλή διαβίωση των ζώων Safe δηλώνει «ευτυχής» που βλέπει τα απηρχαιωμένα κλουβιά να καταργούνται σταδιακά, αλλά απογοητεύτηκε που τα κλουβιά αποικιών προωθήθηκαν ως εναλλακτική λύση, τόνισε η Jessica Chambers, επικεφαλής των εκστρατειών της.

Η Chambers δήλωσε ότι οι όρνιθες εξακολουθούν να ζουν σε στενά κλουβιά και παρά τα «εμπλουτισμένα κλουβιά», οι όρνιθες δεν είναι σε θέση να έχουν φυσική συμπεριφορά, γεγονός που αντιβαίνει στο νόμο της Νέας Ζηλανδίας για την ευημερία των ζώων.

«Σε έναν ιδανικό κόσμο, δεν θα εκτρέφαμε όρνιθες που γεννούν τόσα πολλά αυγά και δεν θα τις καταναλώναμε - θα τις αφήναμε απλώς να ζήσουν τη φυσιολογική ζωή φυσικά», δήλωσε η Chambers. «Οι όρνιθες αυγοπαραγωγής έχουν εκτραφεί για να γεννούν ένα αυγό κάθε μέρα, ενώ μια κανονική όρνιθα θα γεννούσε ίσως 12 αυγά, μπορεί 24 αυγά το πολύ - το χρόνο».

Η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να απαγορεύσει τα κλουβιά αποικιών σε αυτό το στάδιο, δήλωσε ο Meka Whaitiri, υπουργός για την καλή διαβίωση των ζώων.

Η σταδιακή μετάβαση από τα στενά κλουβιά είναι σύμφωνη με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, πρόσθεσε ο Whaitiri, λέγοντας ότι η καταναλωτική ζήτηση για αυγά από κότες που δεν ζουν σε κλουβιά επηρεάζει τα συστήματα που χρησιμοποιούν οι παραγωγοί αυγών.

Αυτό το καταναλωτικό «κύμα» οδήγησε τα μεγάλα σούπερ μάρκετ της χώρας να δεσμευτούν πως θα σταματήσουν να πωλούν αυγά σε κλωβοστοιχίες μέχρι το 2027. Το σούπερ μάρκετ Countdown λέει ότι θα διαθέτει μόνο αβγά από κότες που δεν ζουν σε κλουβιά μέχρι το 2025.

Η ομοσπονδία προειδοποίησε ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελλείψεις αυγών. Η απόφαση των σούπερ μάρκετ προκάλεσε «πραγματική αβεβαιότητα στους αγρότες», αφού πολλοί είχαν ξοδέψει «ένα εκατομμύριο δολάρια και πλέον για να περάσουν στο σύστημα αποικιών», δήλωσε ο Brooks.

Η Chambers τονίζει όμως ότι ήρθε η ώρα η Νέα Ζηλανδία να συμβαδίσει με την ΕΕ, η οποία πλησιάζει στην πλήρη απαγόρευση της εκτροφής σε κλουβιά μέχρι το 2027.

«Αυτά τα ζώα έχουν σημασία, έχουν προσωπικότητα και δεν θέλουν να ζουν σε ένα φρικτό μικρό κλουβί για όλη τους τη ζωή. Νομίζω ότι ήρθε η ώρα - η Νέα Ζηλανδία είναι έτοιμη γι' αυτό και νομίζω ότι και η κυβέρνησή μας είναι έτοιμη γι' αυτό».

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει θανατική ποινή

Διεθνή / Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη και θανατική ποινή

Οι δύο κατηγορίες για φόνο πρώτου βαθμού περιλαμβάνουν έναν επιβαρυντικό παράγοντα, που σημαίνει ότι αν κριθεί ένοχος, μπορεί να του επιβληθεί η αυστηρότερη δυνατή ποινή
THE LIFO TEAM
Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Διεθνή / Επίθεση στο Σίδνεϊ: Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Ο πρόεδρος Μάρκος «απορρίπτει κατηγορηματικά την περιγραφή των Φιλιππινών ως κέντρου εκπαίδευσης του Ισλαμικού Κράτους», μετά τη σύνδεση της χώρας με την τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ
THE LIFO TEAM
Ρόμαν Αμπράμοβιτς: 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea θα μεταφερθούν σε ταμείο για την Ουκρανία

Διεθνή / Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μεταφέρει 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea σε ταμείο για την Ουκρανία

Ο Στάρμερ δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στα χρήματα του Ρώσου ολιγάρχη
THE LIFO TEAM
Νότια Αφρική DJ Δολοφονία

Διεθνή / Δολοφονήθηκε γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός και DJ στο κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ

Yλικό από κάμερες ασφαλείας φέρεται να καταγράφει έναν άνδρα με ράστα, ντυμένο με στολή που έμοιαζε με στολή εταιρείας ασφαλείας, να πυροβολεί το θύμα πριν τραπεί σε φυγή
THE LIFO TEAM
Λούβρο: Κλειστό και σήμερα το μουσείο - Παρατείνεται η απεργία των εργαζομένων

Διεθνή / Λούβρο: Κλειστό «εν μέρει» το μουσείο παρά την παράταση της απεργίας των εργαζομένων

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κάνουν λόγο για μια ολοένα και μεγαλύτερη λίστα προβλημάτων, που περιλαμβάνει χρόνια υποστελέχωση, φθορές στις υποδομές, επιδείνωση των συνθηκών εργασίας
THE LIFO TEAM